Így fagyasszunk le zöldségeket és gyümölcsöket, hogy később is ízletesek legyenek

Fagyasztóval könnyű megőrizni a most vagy a közeljövőben leszedett friss zöldségeket és gyümölcsöket télire. Közismert, hogy bezacskózva vagy bedobozolva kerülhetnek bele az élelmiszerek. De azért van néhány praktika, ami segít abban, hogy felhasználáskor ne érjen bennünket csalódás. […]

Tovább…

Port, bort, koktélt, krémet és főzeléket is készítenek tormából

A tormát eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használják még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, valamint savanyúságok tartósításánál is. Ez a gyógy- és fűszernövény azonban ennél sokkal többféleképpen használható. Tormabor, tormapor, tormakoktél, tormakrém, tormapép és tormafőzelék készül a jellegzetesen csípős aromájú zöldségnövényből. […]

Tovább…

Jelentősen több zöldséget takarítottak be az oroszok, mint tavaly

A régiós mezőgazdasági irányító testületek adatai alapján június 2-ig 573,8 ezer tonna zöldséget takarítottak be az orosz hajtatókertészetekben. Ez 28 százalékkal több, mint a 2019. évi hasonló időszak eredménye, ami 448,6 ezer tonna volt. A közel 600 ezer tonnából a legnagyobb arányt a hajtatott uborka adja 386,7 ezer tonnával, ez 26 százalékos növekedést jelent. A paradicsom eddig betakarított mennyisége 177,1 ezer tonna, ami 36 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában mért adatok. […]

Tovább…

A fényes vagy a szőrös paradicsom az édesebb?

Sokan jártak már úgy az üzletekből hazatérve, hogy hiába a hosszas és körültekintő válogatás: mégsem sikerült megtalálniuk a számukra megfelelő ízű paradicsomot. Az igazság persze csak a kóstolás közben derül ki. Ám egy Japánban élő kertész-videós most megmutatta, hogyan lehet már ránézésre megállapítani a boltban, hogy a paradicsom bogyója érett és édes. Vajon a fényes, vagy a matt, szőrös paradicsom a nyerő ízű? […]

Tovább…

Egyre több a hazai zöldség az üzletekben, hullámoznak az árak

Itt a magyar zöldségszezon! Nagy mennyiségben jelentek meg az áruházak polcain a hazai üvegházi paradicsomok, paprikák, kígyóuborkák, retkek, újhagymák, saláták és káposztafélék. Az importzöldség részaránya az értékesítésben május végére várhatóan 5 százalék alá csökken majd. A paprika ára 6-10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a salátafélék ára 20-30 százalékkal lett kevesebb. A paradicsom 3-5 százalékkal, az uborka 1-2 százalékkal drágult az elmúlt három hónap átlagában. […]

Tovább…

Segítség a kertészeti ágazatnak: távolabbról is jöhetnek a külföldi idénymunkások Magyarországra

Lehetővé teszi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére megjelent kormányrendelet-módosítás azt, hogy nem csak a határ menti, hanem a szomszédos országok távolabbi részeiről érkező idénymunkások is részt vehessenek az idei betakarítási munkákban. A feltétel, hogy beutazásuk előtt egészségügyi vizsgálaton essenek át, és ennek során nem állapítják meg róluk a koronavírus-fertőzés gyanúját. Az intézkedés leginkább a kertészeti ágazatnak jelent komoly segítséget a járvány okozta károk mérséklésében. […]

Tovább…

Veszélyezteti a koronavírus az európai zöldség- és gyümölcsellátást

A teljes élelmiszer-ellátási láncot vizsgálták az IHS Markit brit, német és amerikai elemzői. Olyan szűk keresztmetszeteket azonosítottak, amelyek alapvetően befolyásolhatják egy ország élelmiszer-ellátásának biztonságát. Összesen 12 ilyen pontot találtak, amelyek közül 2 vagy 3 egyidejű jelentkezése gyors intézkedésekkel még kezelhető, ám négynél több már szinte megoldhatatlan helyzetet teremt. A legnagyobb kihívás, hogy bár a világon jelenleg elegendő élelmiszert állítanak elő a népesség élelmezéséhez, a megtermelt áruk azonban vagy nem tudnak eljutni oda, ahol igazán szükség lenne rájuk, vagy nem olyan mennyiségben, illetve nem elég gyorsan érnek célba. […]

Tovább…

Miért gond, ha csak spanyol zöldséget vesznek a magyarok?

Több országban is kifosztották a boltok polcait a COVID-19 koronavírus járvány miatt elrendelt korlátozásoktól megriadt fogyasztók. Még az a kérdés is előjött, hogy egy elhúzódó járványhelyzet esetén lesz-e mit enni, hiszen a globálissá vált élelmiszer forgalmazási lánc működése a határok lezárásával és a mozgás korlátozásával akadozni kezdett. Érdemes átgondolni, vajon tényleg az a legjobb megoldás, hogy az élelmiszer több 1000 kilométeres utazás után kerül a fogyasztókhoz? Egy brit kisvárosban fenntarthatóbb ötletet valósítottak meg, ez a Preston-modell. […]

Tovább…