Miért gond, ha csak spanyol zöldséget vesznek a magyarok?

Több országban is kifosztották a boltok polcait a COVID-19 koronavírus járvány miatt elrendelt korlátozásoktól megriadt fogyasztók. Még az a kérdés is előjött, hogy egy elhúzódó járványhelyzet esetén lesz-e mit enni, hiszen a globálissá vált élelmiszer forgalmazási lánc működése a határok lezárásával és a mozgás korlátozásával akadozni kezdett. Érdemes átgondolni, vajon tényleg az a legjobb megoldás, hogy az élelmiszer több 1000 kilométeres utazás után kerül a fogyasztókhoz? Egy brit kisvárosban fenntarthatóbb ötletet valósítottak meg, ez a Preston-modell. […]

Tovább…

Elementáris természeti csapás sújtotta a spanyol kertészeket, több millió euró a kár

Jelentős károkat okoztak a szeptemberi időjárási események az Európai Unió egyik legnagyobb kertészeti termelőjének, Spanyolországnak. Szeptember 11. és 13. között viharzóna haladt át az ország délnyugati térsége fölött. A vihar erős széllel és heves esőzésekkel kísérve csapott le, komoly károkat okozott az infrastruktúrában. A hirtelen lezúduló csapadék egyes területeken elképesztő mennyiségű volt, 24 óra leforgása alatt több helyen is 200 milliméter feletti értékeket mértek, de volt, ahol a 400-as értéket is meghaladta. A hegyekből lezúduló víz és sár elárasztotta az alacsonyabban fekvő területeket. […]

Tovább…

Húsvétig marad a drága zöldség

A friss zöldségeket télen is sokan keresik, így érdemes a termesztésével foglalkozni. A magyar termelők azonban ebben az időszakban nem tudják a hazai igényeket kielégíteni, jöhetne az import. Most viszont gondok vannak ezen a területen, mert a szokatlanul hideg miatt a mediterrán országokban elfagyott a termény. Ami pedig van, az drágán érkezik. Nem is várható változás körülbelül húsvétig. […]

Tovább…