Fagyasztóval könnyű megőrizni a most vagy a közeljövőben leszedett friss zöldségeket és gyümölcsöket télire. Közismert, hogy bezacskózva vagy bedobozolva kerülhetnek bele az élelmiszerek. De azért van néhány praktika, ami segít abban, hogy felhasználáskor ne érjen bennünket csalódás.
A zacskóban történő fagyasztásnál figyeljünk arra, hogy nyomjunk ki belőle annyi levegőt, amennyit csak tudunk, és jól zárjuk le a zacskó száját.
Mindig a tökéletesen érett, jó állapotú gyümölcsöket és zöldségeket fagyasszuk le!
A nagyobb gyümölcsöket, például almát, körtét, mangót, őszibarackot, fagyasztás előtt érdemes meghámozni, a magot a csonthéjasokból kivenni.
Lefagyaszthatjuk továbbá püré vagy lé formájában is.
Vannak bizonyos gyümölcsök, amelyek könnyen elszíneződnek, mint a sárgabarack, az alma, a szilva vagy a rebarbara. Ezeket érdemes cukorszirupban lefagyasztani és citromlevet hozzáadni.
A gyümölcsökből akár fagylaltot vagy szorbét is készíthetünk, így is megőrizhetjük őket későbbre. A lényeg, hogy ne hagyjuk kárba menni.