A fényes vagy a szőrös paradicsom az édesebb?

Sokan jártak már úgy az üzletekből hazatérve, hogy hiába a hosszas és körültekintő válogatás: mégsem sikerült megtalálniuk a számukra megfelelő ízű paradicsomot. Az igazság persze csak a kóstolás közben derül ki. Ám egy Japánban élő kertész-videós most megmutatta, hogyan lehet már ránézésre megállapítani a boltban, hogy a paradicsom bogyója érett és édes. Vajon a fényes, vagy a matt, szőrös paradicsom a nyerő ízű?

A Japánban élő Zsíros Deszka vlog készítője mutatta meg a videójában, hogyan lehet kinézet alapján megállapítani a paradicsomról, hogy elég érett és édes-e annyira, amennyire a fogyasztó szeretné. A többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozó vlogger videóit eddig már több, mint 21 millióan nézték meg.

Erezettség, szőrözöttség, fényesség, csészelevél - ezek számítanak a jó paradicsom kiválasztásánál - képünk illusztráció
Erezettség, szőrözöttség, fényesség, csészelevél – ezek számítanak a jó paradicsom kiválasztásánál – képünk illusztráció

Néhány dolgot érdemes figyelni a paradicsom választásakor

Akik nem termesztenek otthon paradicsomot, és azt a boltban kell megvenniük, nincsenek könnyű helyzetben a választásnál. Az üzletekben megvásárolt paradicsom ugyanis bizony nem mindig jó ízű. Azonban néhány dologra odafigyelve egyszerűen fel lehet ismerni a megfelelő érettségű paradicsomot. Azt fontos tudni, hogy az alábbi meglátások csak a nagy, friss fogyasztásra alkalmasak paradicsomokra érvényesek, és nem vonatkoznak a koktélparadicsomokra – írta az Agrárszektor.

A videós kertész szerint az ideális paradicsom kiválasztásánál az egyik legfontosabb, hogy a paradicsomon legyenek erezetek. Amennyiben ezek láthatóak a bogyón, akkor az már biztosan nem lehet rossz ízű. Érdemes odafigyelni a levélre is, ami sokat elárul a paradicsom érettségéről. Hogyha a csészelevél el van száradva, akkor a paradicsom már napok, vagy akár hetek óta is ott állhat a boltban. Ráadásul, ha a termés még így is kemény, az szintén nem jelenthet túl jót a vlogger szerint. Ezért olyan paradicsom választását javasolja, aminek zöld, rugalmas, hajlékony és friss a csészelevele, mert ez esetben a zöldség is biztosan friss.

Japánból javasolja a magyar vlogger, hogyan érdemes paradicsomot választani

Egy másik trükk, amit a videós szerint érdemes bevetnie a vásárlónak, hogy apró, kicsi szőröket keres a termésen, mert ha talál ilyet, és emiatt matt színe van a paradicsomnak, akkor az a bogyó biztosan elég édes és érett. Amennyiben viszont fénylik a paradicsom, akkor már biztosan nem édes. A Zsíros Deszka szerint tévhit, hogy a nagyon fényes, tükörfelületű paradicsomok a finomak és jó ízűek. Azért aki teheti, igyekezzen hazai termelőtől, piacon, vagy zöldségközösségben beszerezni a paradicsomot, vagy termesztheti maga is, akár egy lakás erkélyén is.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...
Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...