A kistermelők is közvetlenül beszállíthatnak az Auchan zöldségcsomagoló üzemébe

A gyökérzöldség- és hagymatermelők részére tartott szakmai fórumot az Auchan és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az áruházlánc kiskunlacházi csomagolóüzemében a technológia bemutatásán kívül termelői-beszállítói workshopot is rendeztek. Az esemény a második volt a vállalat és a gazdákat összefogó szervezet ágazatokra külön-külön fókuszáló, átfogó sorozatában. Az üzemben alkalmazott technológiáknak köszönhetően a kis mennyiséget beszállítókat is gördülékenyen képesek fogadni az áruházláncnál. […]

Tovább…

Tovább folytatódik a burgonya és a vöröshagyma drágulása

Áprilisban 6,6 százalékkal nőttek a piaci árak a márciusi 7,0 százalékos és a január-februári kéthavi átlagos 8,0 százalékos drágulást követően – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető friss adatokból. Ugyan a zöldségfélék áremelkedése a márciusi 43,2 százalékosról 27,0 százalékosra lassult, az átlagadatok mögött hatalmas kilengések vannak. A vöröshagyma például áprilisban jóval drágább volt, mint egy éve, a burgonya pedig márciusban már kétszer annyiba került, mint tavaly. Eközben olcsóbb lett az uborka, a karfiol és a fejes saláta az előző hónapok adataihoz hasonlítva. […]

Tovább…

Bajban a magyar konzervuborka: már a hazai piacot sem tudják ellátni a gazdák

Már nem tudják ellátni a gazdák a Magyarországon termesztett konzervuborkával a hazai piacot, emiatt az egyre több importra szorul. Jelenleg mintegy 400 hektáron termesztenek konzervuborkát Magyarországon, ez a szám azonban évről évre csökken, ami a munkaerőhiány folyamatos növekedésének eredménye. Ahhoz ugyanis, hogy a termelőknek megérje uborkát termeszteni, szinte minden nap szedni kellene a terméseket. A legdrágábban ugyanis a legkisebb, 1-3, illetve 3-6 centiméteres uborkák adhatók el. […]

Tovább…

Eladták a 9 halálos áldozatot követelő zöldségeket kiadó bajai hűtőházat

A belga Greenyard cég közölte, hogy eladta magyarországi érdekeltségeit az ugyancsak belga Roger & Roger nevű családi vállalkozásnak. Az üzlet legfőbb eleme az a bajai hűtőház, amelyet 2018. június végén kellett átmenetileg bezárni azért, mert korábban olyan fertőzött zöldségek kerültek ki az egységből, amelyek fogyasztásába 9 ember halt bele Nyugat-Európában. Egyébként Baján tavaly szeptember közepén már újraindult a termelés, miután a fertőzés okát azonosították, és ahogy akkor jelezték, az előírt biztonsági követelményeknél is szigorúbb saját működési feltételrendszert dolgoztak ki. […]

Tovább…

Rossz hír a magyar zöldségtermesztés számára: tovább folytatódik a művelt területek csökkenése

Jelentősen csökken az idén a zöldségtermő terület, de a szakmai szövetség szakértője szerint ez nem okoz drasztikus változást a hazai piacon. Az idén a tavalyinál 6,4 százalékkal kisebb a hazai zöldségtermő terület nagysága, viszont a főbb kultúrák közül nagyobb területen tervezik zöldborsó és étkezési paradicsom termelését a gazdák. A csemegekukorica tervezett területe 13,6, a zöldpaprikáé 21,5, a görögdinnyéé 10,7, a vöröshagymáé 3,1, a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal kisebb 2019-ben az egy évvel korábbinál. Már tavaly is hasonló mértékben zsugorodott a zöldségfélék vetésterülete az előző évihez képest, de akkor a csemegekukorica, az ipari paradicsom, a karfiol és a görögdinnye termőterülete növekedett, míg a zöldpaprikáé 12 százalékkal lett kisebb. […]

Tovább…

Jóval kevesebb zöldség terem az országban, mint tavaly

A tavalyihoz képest idén 6,4 százalékkal csökken a magyarországi zöldségtermő terület, ennek ellenére ez nem jelent drasztikus változást. Nagyobb területen tervezik zöldborsó és étkezési paradicsom termelését a gazdálkodók, viszont a csemegekukorica tervezett területe 13,6 százalékkal, a zöldpaprikáé 21,5 százalékkal, a görögdinnyéé 10,7 százalékkal, a vöröshagymáé 3,1 és a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal kisebb a tavalyinál. […]

Tovább…

Titokban marad a növényvédőszer-hamisítás, alig tudnak róla a vásárlók

A hazai fogyasztók kevesebb mint fele, mintegy 40 százalék tud egyáltalán az illegális növényvédőszer-kereskedelem, illetve a növényvédőszer-hamisítás létezéséről. Ez derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kutatásából. A szervezet 500 fős online felmérése a fogyasztók zöldség-gyümölcs vásárlási szokásaira és preferenciáira volt kíváncsi. A Magyar Mezőgazdaság cikkét szemléztük. Eszerint a felmérés azt mutatta, hogy a férfiak 45 százaléka, a nőknek valamivel több mint egyharmada hallott a növényvédőszer-hamisításról. A friss terményeket és alapanyagokat leggyakrabban piacon beszerző fogyasztók körében 55, a zöldségesnél vásárlóknál 43, a hiper- és szupermarketekben vásárlóknál pedig már csak 36 százalék hallott erről a jelenségről. Különösen fontosnak tartjuk, hogy […]

Tovább…

Óriásit drágultak a zöldségek, és az árak májusig biztosan magasak maradnak

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes értékelése alapján soha nem volt olyan meleg Magyarországon, mint 2018-ban. Emiatt drágultak a zöldségek, amelyek csak akkor csökkenhetnek majd, ha a következő szezonban nem lesz szélsőséges az időjárás. Tavaly a globális átlagnál is nagyobb mértékben melegedett Magyarország. […]

Tovább…