Rendkívüli intézkedések szükségesek a súlyos aszály miatt

Az Európai Bizottsághoz fordult segítségért a spanyol és a portugál kormány az Ibériai-félszigeten tapasztalható aszálykárok mérséklése érdekében. 2022. január és február során a legnagyobb spanyol napilapok, az El Pais, az El Mundo és a La Vanguardia is több cikkben számolt be arról, hogy 2005 óta nem látott csapadékhiány sújtja az Ibériai-félszigetet. […]

Tovább…

Nagyot nőtt a termőterület, ezért hamarosan megugrik a spanyol diótermelés volumene

Jelentős növekedésnek indult a dióültetvények területe Spanyolországban. Míg 2005-ben még csak 7700 hektáros, 2020-ban már 14000 hektár körüli termőterületet regisztráltak. A trend tovább folytatódik Francisco Caballero, a Nueces de España elnöke szerint. Az egyesület a spanyol dió termelésének és marketingjének erősítésével foglalkozik mind a belföldi, mind a nemzetközi piacokon. Az utóbbi években bővült a termőterület, az új ültetvények között néhány 500 hektárosnál is nagyobb. Az ültetvények 4-5 éven belül termőre fordulnak, ezért a spanyol diótermesztés volumene jókorát emelkedik. […]

Tovább…

Egyre több a termés, mert növekszik az igény Európában a miniuborkák iránt – videón

Örvendetes, hogy világszerte egyre nő az uborka fogyasztása, és ezzel párhuzamosan megkezdődött a termék diverzifikációja is. Jó példa erre az Enza Zaden által forgalmazott EasyQ miniuborka, mely 80-150 gramm közötti méretével ideális kisebb családok vagy akár egyszemélyes háztartások számára is. Kezdetben az értékesítés bővülését elsősorban a közel-keleti fogyasztók fűtötték, de az egyre növekvő igények miatt az utóbbi két évben az európai termelés is felfutott, a termék már gyakran jelenik meg az európai szupermarketek polcain. […]

Tovább…

Gond lesz a szamócával Európában, havi 433 ezerért sem dolgoznak az idénymunkások

Hatalmas emberhiány várható a spanyol kertészetekben. Egy felmérés szerint a jövő évi szamócaszezonra meghirdetett állások alig egyharmadára jelentkeztek a munkavállalók. A munkaerőhiány oka a mezőgazdaság többi szegmenséhez képest alacsony bér és a vendéglátóipar potenciális dolgozókat elszívó ereje, ráadásul a koronavírus miatt lezárt határok is nehezítik a helyzetet. Amennyiben nem sikerül jövő tavaszig megfelelően rendezni a spanyol kertészetek rendszerét, az Európai Unió szamócatermésének 25 százalékát adó Huelva régióban óriási terméskieséssel kell számolni 2022-ben. […]

Tovább…

A görögöknek kedvez, hogy a spanyol és az olasz terméseredmények is gyengébbek a vártnál

A COVID-19 koronavírus-járvány kitörését követő időszakban az értékesítések jelentős növekedését tapasztalták a görög zöldség-gyümölcs exportőrök. Mivel a görögországi járványügyi intézkedések hatásosnak bizonyultak, az ottani termékek is biztonságosabbnak tűnnek a fogyasztók szemében egy elemzés szerint. Spanyolországban és Olaszországban viszont gyengék az eddigi eredmények a kedvezőtlen időjárás és a munkaerőhiány miatt. Ez is hozzájárult a görög kertészeti termékek iránti kereslet növekedéséhez. […]

Tovább…

Szeletelt görögdinnyét árulnak a vevői igények miatt

Előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra a spanyolországi Peris cég belföldön is, miután a termék sikeres fogadtatásra lelt Nagy-Britanniában. A kedvező visszajelzéseknek köszönhetően a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésén is dolgoznak. Az ötlet lényege, hogy szeletelt formában könnyebben fogyasztható a dinnye. Ezt a gyümölcsvásárlási szokások is igazolják: egyre többen vesznek fél vagy negyed görögdinnyét, mint egészet. […]

Tovább…

Miért gond, ha csak spanyol zöldséget vesznek a magyarok?

Több országban is kifosztották a boltok polcait a COVID-19 koronavírus járvány miatt elrendelt korlátozásoktól megriadt fogyasztók. Még az a kérdés is előjött, hogy egy elhúzódó járványhelyzet esetén lesz-e mit enni, hiszen a globálissá vált élelmiszer forgalmazási lánc működése a határok lezárásával és a mozgás korlátozásával akadozni kezdett. Érdemes átgondolni, vajon tényleg az a legjobb megoldás, hogy az élelmiszer több 1000 kilométeres utazás után kerül a fogyasztókhoz? Egy brit kisvárosban fenntarthatóbb ötletet valósítottak meg, ez a Preston-modell. […]

Tovább…