A görögöknek kedvez, hogy a spanyol és az olasz terméseredmények is gyengébbek a vártnál

A COVID-19 koronavírus-járvány kitörését követő időszakban az értékesítések jelentős növekedését tapasztalták a görög zöldség-gyümölcs exportőrök. Mivel a görögországi járványügyi intézkedések hatásosnak bizonyultak, az ottani termékek is biztonságosabbnak tűnnek a fogyasztók szemében egy elemzés szerint. Spanyolországban és Olaszországban viszont gyengék az eddigi eredmények a kedvezőtlen időjárás és a munkaerőhiány miatt. Ez is hozzájárult a görög kertészeti termékek iránti kereslet növekedéséhez. […]

Tovább…

Szeletelt görögdinnyét árulnak a vevői igények miatt

Előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra a spanyolországi Peris cég belföldön is, miután a termék sikeres fogadtatásra lelt Nagy-Britanniában. A kedvező visszajelzéseknek köszönhetően a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésén is dolgoznak. Az ötlet lényege, hogy szeletelt formában könnyebben fogyasztható a dinnye. Ezt a gyümölcsvásárlási szokások is igazolják: egyre többen vesznek fél vagy negyed görögdinnyét, mint egészet. […]

Tovább…

Miért gond, ha csak spanyol zöldséget vesznek a magyarok?

Több országban is kifosztották a boltok polcait a COVID-19 koronavírus járvány miatt elrendelt korlátozásoktól megriadt fogyasztók. Még az a kérdés is előjött, hogy egy elhúzódó járványhelyzet esetén lesz-e mit enni, hiszen a globálissá vált élelmiszer forgalmazási lánc működése a határok lezárásával és a mozgás korlátozásával akadozni kezdett. Érdemes átgondolni, vajon tényleg az a legjobb megoldás, hogy az élelmiszer több 1000 kilométeres utazás után kerül a fogyasztókhoz? Egy brit kisvárosban fenntarthatóbb ötletet valósítottak meg, ez a Preston-modell. […]

Tovább…

Szedni kell, ezért engedékenyek a spanyolok a mezőgazdasági munkásokkal

Ideiglenesen engedélyezik a munkanélküli segély és a mezőgazdasági munkák után kapott bér kombinálását Spanyolországban. Továbbá meghosszabbítják a munkavállalói engedélyeket, felgyorsul a munkaközvetítés és a munkába állás folyamata a munkanélkülivé vált állampolgárok számára. Tekintettel az induló csonthéjas és szamóca szezonra, Spanyolországban életbe is lépett az a rendelet, amely az emberek mozgását korlátozó rendelkezések ellenére is biztosíthatja a megfelelő számú mezőgazdasági munkaerőt. A FruitVeB írta meg, hogy az ideiglenes mezőgazdasági foglalkoztatási rendelet értelmében a 2020. március 14. és 2020. június 30. között meghosszabbíthatóak a bevándorló mezőgazdasági munkások lejáró munkavállalási engedélyei. A rendelet a harmadik országbeli, a mezőgazdaságban ideiglenesen munkát vállalni szándékozó 18-21 […]

Tovább…

Teljesen új korszak köszönt be a borászatban a klímaváltozás miatt

Arra keresik a megoldást a spanyol borászok, hogyan lehet alkalmazkodni az egyre magasabb hőmérséklethez és az egyre szárazabb időjáráshoz a termelés során. A klímaváltozás miatt változó környezeti körülmények több mint 4 ezer borászatot érintenek a nyugat-európai országban. Mireia Torres egy olyan borászcsalád ötödik generációját képviseli, amely több mint 150 éve készít borokat, így rálát a változásra, a következményekre pedig igyekszik felkészülni. […]

Tovább…

Több 10 ezer spanyol olívatermelő tiltakozott az amerikai büntetővámok és az alacsony árak ellen

Rengeteg spanyol olívatermelő vonult utcára a spanyol fővárosban, Madridban azért, hogy tiltakozzon az alacsony fogyasztói árak és az ágazatot súlyosan érintő amerikai büntetővám-tervezet ellen. A tüntetők elsősorban egy méltányos árképzési rendszer biztosítását követelték a spanyol kormánytól, hogy a fogyasztói árak ne mehessenek a termelői árak alá. Jelenleg ugyanis ez a helyzet. Spanyolországban 2018-ban 26 százalékkal, idén pedig 44 százalékkal csökkent az olívaolaj fogyasztói ára, átlagosan kilogrammonként 2 euróra. A Nemzetközi Olívatanács által meghatározott termelői ár 2,75 euró. […]

Tovább…

A búza helyett a mandula termesztésére váltanak Dél-Spanyolországban

Ahogy világszerte növekszik a kereslet a mandula iránt, a spanyolok egyre inkább arra törekszenek, hogy a hagyományos búza- és napraforgó mezőket mandulaültetvényekkel helyettesítsék. A mandula a tudatos és egészségközpontú táplálkozás elterjedésével igen népszerű lett. Ráadásul feldolgozva is nagy rá a kereslet, mert a fejlett országokban egyre többen fogyasztanak mandulalisztet vagy mandulatejet. […]

Tovább…