Bekölcén boldog a Remény Farm párja

Heves vármegyében, a Bélapátfalvai járásban, Eger vonzáskörzetében található Bekölce település, ahol egy fiatal pár egy 70 hektáros területen etikus, regeneratív gazdaságot vezet. Két városi fiatal találkozásából, szerelméből, vidékre költözéséből, majd egy akókocsiból, fűtés nélkül indult a Remény Farm története. A gazdaságot Anna és Dávid vezeti, komoly közösségi média jelenléttel. […]

Tovább…

Egy új javaslat a csirke- és a tojástermelést is ellehetetlenítené a NAK és a BTT szerint

Súlyos károkat okozna az európai uniós – így a magyar – csirke- és étkezési tojás-termelőknek, ha megvalósulna az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) legújabb tanulmányában rögzített állatjóléti javaslatcsomag a Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint. […]

Tovább…

Komoly veszteségek után 2023 sem lesz sétagalopp az állattenyésztőknek

A 2022-es az egyik legnehezebb éve volt a magyar mezőgazdaságnak, azon belül az állattenyésztőknek is. Az idei év sok meglepetést, csavart, bajt és veszteséget okozott a termelőknek, és az sem volt ritka, ha valaki végleg felhagyott tevékenységével. Történelmi aszály, árrobbanás, háború, válság, betegségek, hiány – ezek mind sújtották a gazdákat. Nagyon úgy tűnik, hogy 2023 sem lesz sétagalopp.  […]

Tovább…

Úgy néz ki, a liba lehetett az első baromfi

Egy kőkorszaki kínai falu lakói már 7 ezer évvel ezelőtt is háziszárnyasként tartottak libákat. A csontvizsgálok alapján úgy tűnik, hogy a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató helyiek tudatosan szaporították az állatokat. A felfedezés jelentős, mert eddig azt feltételezték, hogy az első baromfi a csirke volt. Az első csirketartásra utaló jelek viszont mindössze 5 ezer évvel ezelőttről származnak. […]

Tovább…

Gyöngybagoly tizedelte és stresszelte a kiskunsági baromfitelep állományát

Szokatlan madármentésre volt szükség a Bács-Kiskun megyében, Kalocsa és Kecel között található Öregcsertőhöz közeli baromfinevelő telepen. A zárt csarnokba valószínűleg szellőztetés alkalmával beköltözött egy gyöngybagoly. A ragadozó madár számára ezáltal elérhetővé váltak a néhány hetes csirkék. Közülük nap, mint nap ejthetett könnyű zsákmányt. Ám a fő gondot az a folyamatos stressz és riadalom jelentette, amit a jelenlétével okozott a haszonállatoknak. […]

Tovább…

Forradalmasítani a csirkék bélrendszerét – a prebiotikumok kutatása révén

Dr. Natalie Morgan baromfitáplálkozási szakértő azt vizsgálja, hogy a prebiotikumok használata a tojótakarmányokban javíthatja-e a csirketermelést, és csökkentheti-e az antibiotikum-felhasználást. Az Új-Angliai Egyetem 2021-es Tudományos és Innovációs Díjának nyerteseként ezt a koncepciót vizsgálja, miután elnyerte az ausztrál tojások díját a 2021-es Tudományos és Innovációs Díj a fiataloknak a mezőgazdaságban, halászatban és erdőgazdálkodásban című versenyen.
A 22 000 ausztrál dollár (16 800 USD) értékű díját egy 8 hetes projekt finanszírozására használja fel, amelynek során azt vizsgálja, hogy milyen hatással van a xilo-oligoszacharidok (XOS) nevű prebiotikumok hozzáadása a tojótyúkok étrendjéhez. […]

Tovább…

Nincs menekvés, nincs megoldás: negyedével is nőhet a hús ára

Komoly és hosszan tartó válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is kénytelenek lesznek érvényesíteni. Ez a drágulás pedig a takarmány- és húsipar szakértői szerint elkerülhetetlenül elér a fogyasztókig is. Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszik ki a takarmányok, a drágulás jelentős költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán. […]

Tovább…

Záruló EU-s piac, madárinfluenza és áremelkedés nehezíti az ukrán csirkehús piaci helyzetét

A koronavírus okozta járványhelyzet ellenére csúcsot döntött az ukrán csirkehús-előállítás 2020-ban. Ukrajnában az elmúlt 20 évben a 70-szeresére növelték a csirkehús kibocsátást. A tavalyi év második felében azonban olyan már a csökkenést mutató jeleket lehetett érzékelni. Európa húzhat hasznot az ukrán csirkehústermelés megtorpanásából. Egy nagy és több kistermelő is kénytelen volt felhagyni a tevékenységével. […]

Tovább…