Forradalmasítani a csirkék bélrendszerét – a prebiotikumok kutatása révén

Dr. Natalie Morgan baromfitáplálkozási szakértő azt vizsgálja, hogy a prebiotikumok használata a tojótakarmányokban javíthatja-e a csirketermelést, és csökkentheti-e az antibiotikum-felhasználást. Az Új-Angliai Egyetem 2021-es Tudományos és Innovációs Díjának nyerteseként ezt a koncepciót vizsgálja, miután elnyerte az ausztrál tojások díját a 2021-es Tudományos és Innovációs Díj a fiataloknak a mezőgazdaságban, halászatban és erdőgazdálkodásban című versenyen.
A 22 000 ausztrál dollár (16 800 USD) értékű díját egy 8 hetes projekt finanszírozására használja fel, amelynek során azt vizsgálja, hogy milyen hatással van a xilo-oligoszacharidok (XOS) nevű prebiotikumok hozzáadása a tojótyúkok étrendjéhez. […]

Tovább…

Nincs menekvés, nincs megoldás: negyedével is nőhet a hús ára

Komoly és hosszan tartó válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is kénytelenek lesznek érvényesíteni. Ez a drágulás pedig a takarmány- és húsipar szakértői szerint elkerülhetetlenül elér a fogyasztókig is. Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszik ki a takarmányok, a drágulás jelentős költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán. […]

Tovább…

Záruló EU-s piac, madárinfluenza és áremelkedés nehezíti az ukrán csirkehús piaci helyzetét

A koronavírus okozta járványhelyzet ellenére csúcsot döntött az ukrán csirkehús-előállítás 2020-ban. Ukrajnában az elmúlt 20 évben a 70-szeresére növelték a csirkehús kibocsátást. A tavalyi év második felében azonban olyan már a csökkenést mutató jeleket lehetett érzékelni. Európa húzhat hasznot az ukrán csirkehústermelés megtorpanásából. Egy nagy és több kistermelő is kénytelen volt felhagyni a tevékenységével. […]

Tovább…

Magyar baromfihús a magyar gyomorba: kampányt indított a minisztérium, a marketingközpont és a terméktanács

A minőségi baromfihús fogyasztását népszerűsíti az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) valamint a Baromfi Termék Tanács (BTT) közös kampánya. A harmadik legjelentősebb magyar exportcikk népszerűsítésének célja a baromfihús fogyasztásának növelése. A fehérjében gazdag hús sokféleségének és hasznosságának bemutatása annak érdekében történik, hogy a hazai baromfiból készült termékek a mindennapi étkezés részévé váljanak. […]

Tovább…

Jelentősen csökkent a hazai vágóhidak teljesítménye Magyarországon: minden állatból kevesebbet vágnak, mint tavaly

A hazai vágóhidakon 7 százalékkal kevesebb szarvasmarhát, több mint 1 százalékkal kevesebb sertést és 2 százalékkal kevesebb baromfifélét vágtak 2020 első fél évében a 2019. január–júniusi időszakhoz képest. A baromfiféléknél a liba- és kacsavágás – a madárinfluenza hatásai miatt – jelentősen (48 és 30 százalékkal) visszaesett az egy évvel korábbi alapértékhez képest. Szarvasmarhából 50,7 ezer darabot vágtak le az első fél évben. A levágott állatok élősúlya 26,7 ezer, hasított súlya 13,7 ezer tonna volt. Az élősúly 6,5, míg a hasított súly 7,2 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. […]

Tovább…

Vírushatás: 122 fertőzött munkatárs hiánya miatt kell leölni több 100 ezer csirkét

Körülbelül 300 ezer csirkét terveznek elgázosítani Angliában, amivel 400 ezer fölé emelkedhet a koronavírus miatt leölt madarak száma Nagy-Britanniában. Skóciában eddig 110 ezer csirkét már elaltattak, ahhoz jöhet hozzá ez a tekintélyes mennyiség. Az intézkedés oka, hogy Attleborough-ban, az egyik legnagyobb húsfeldolgozóban 127 dolgozó kényszerült karanténba, miután megjelent a koronavírus az üzemben. Emiatt a gyár lényegében le is állt. […]

Tovább…

Komoly amerikai-brit nézetkülönbség alakult ki az antibiotikum-használat körül

Az USA ellenzi az antibiotikumok uniós tilalmát, a brit kormány azt állítja, hogy a Brexit után is szándékozik végrehajtani a mezőgazdasági antibiotikumok használatával kapcsolatos legtöbb uniós intézkedést. A brit fogyasztók aggódhatnak, ha az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti új kereskedelmi megállapodás növeli a jelentős mennyiségű antibiotikummal előállított amerikai hús és tejtermék behozatalát. […]

Tovább…

Bukik a víziszárnyas ágazat és csökken a csirkehús ára

Nem a siker éve lesz a magyar agráriumban a 2020-as. Ugyan vélhetően nem jönnek csődhullámok, de a gazdák jövedelme szinte biztos, hogy elmarad a korábban megszokottól közölték a Takarékbank tájékoztató rendezvényén. Lesznek veszteséges ágazatok, mások nullszaldóval zárják az évet, és lesznek olyanok is, akik jó eredményt produkálnak. Az egyik legnagyobb visszaesést a víziszárnyas-ágazat szenvedi el. A madárinfluenza miatt leölt kacsák és libák mennyisége a há­­rom évvel ezelőttit is meghaladhatja. Azt, hogy pontosan hány állattal kell kényszerűségből végezni, még nem lehet tudni. […]

Tovább…