Egy új javaslat a csirke- és a tojástermelést is ellehetetlenítené a NAK és a BTT szerint

Súlyos károkat okozna az európai uniós – így a magyar – csirke- és étkezési tojás-termelőknek, ha megvalósulna az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) legújabb tanulmányában rögzített állatjóléti javaslatcsomag a Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint. […]

Tovább…

Komoly veszteségek után 2023 sem lesz sétagalopp az állattenyésztőknek

A 2022-es az egyik legnehezebb éve volt a magyar mezőgazdaságnak, azon belül az állattenyésztőknek is. Az idei év sok meglepetést, csavart, bajt és veszteséget okozott a termelőknek, és az sem volt ritka, ha valaki végleg felhagyott tevékenységével. Történelmi aszály, árrobbanás, háború, válság, betegségek, hiány – ezek mind sújtották a gazdákat. Nagyon úgy tűnik, hogy 2023 sem lesz sétagalopp.  […]

Tovább…

Úgy néz ki, a liba lehetett az első baromfi

Egy kőkorszaki kínai falu lakói már 7 ezer évvel ezelőtt is háziszárnyasként tartottak libákat. A csontvizsgálok alapján úgy tűnik, hogy a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató helyiek tudatosan szaporították az állatokat. A felfedezés jelentős, mert eddig azt feltételezték, hogy az első baromfi a csirke volt. Az első csirketartásra utaló jelek viszont mindössze 5 ezer évvel ezelőttről származnak. […]

Tovább…

Gyöngybagoly tizedelte és stresszelte a kiskunsági baromfitelep állományát

Szokatlan madármentésre volt szükség a Bács-Kiskun megyében, Kalocsa és Kecel között található Öregcsertőhöz közeli baromfinevelő telepen. A zárt csarnokba valószínűleg szellőztetés alkalmával beköltözött egy gyöngybagoly. A ragadozó madár számára ezáltal elérhetővé váltak a néhány hetes csirkék. Közülük nap, mint nap ejthetett könnyű zsákmányt. Ám a fő gondot az a folyamatos stressz és riadalom jelentette, amit a jelenlétével okozott a haszonállatoknak. […]

Tovább…

Forradalmasítani a csirkék bélrendszerét – a prebiotikumok kutatása révén

Dr. Natalie Morgan baromfitáplálkozási szakértő azt vizsgálja, hogy a prebiotikumok használata a tojótakarmányokban javíthatja-e a csirketermelést, és csökkentheti-e az antibiotikum-felhasználást. Az Új-Angliai Egyetem 2021-es Tudományos és Innovációs Díjának nyerteseként ezt a koncepciót vizsgálja, miután elnyerte az ausztrál tojások díját a 2021-es Tudományos és Innovációs Díj a fiataloknak a mezőgazdaságban, halászatban és erdőgazdálkodásban című versenyen.
A 22 000 ausztrál dollár (16 800 USD) értékű díját egy 8 hetes projekt finanszírozására használja fel, amelynek során azt vizsgálja, hogy milyen hatással van a xilo-oligoszacharidok (XOS) nevű prebiotikumok hozzáadása a tojótyúkok étrendjéhez. […]

Tovább…

Nincs menekvés, nincs megoldás: negyedével is nőhet a hús ára

Komoly és hosszan tartó válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is kénytelenek lesznek érvényesíteni. Ez a drágulás pedig a takarmány- és húsipar szakértői szerint elkerülhetetlenül elér a fogyasztókig is. Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszik ki a takarmányok, a drágulás jelentős költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán. […]

Tovább…

Záruló EU-s piac, madárinfluenza és áremelkedés nehezíti az ukrán csirkehús piaci helyzetét

A koronavírus okozta járványhelyzet ellenére csúcsot döntött az ukrán csirkehús-előállítás 2020-ban. Ukrajnában az elmúlt 20 évben a 70-szeresére növelték a csirkehús kibocsátást. A tavalyi év második felében azonban olyan már a csökkenést mutató jeleket lehetett érzékelni. Európa húzhat hasznot az ukrán csirkehústermelés megtorpanásából. Egy nagy és több kistermelő is kénytelen volt felhagyni a tevékenységével. […]

Tovább…

Magyar baromfihús a magyar gyomorba: kampányt indított a minisztérium, a marketingközpont és a terméktanács

A minőségi baromfihús fogyasztását népszerűsíti az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) valamint a Baromfi Termék Tanács (BTT) közös kampánya. A harmadik legjelentősebb magyar exportcikk népszerűsítésének célja a baromfihús fogyasztásának növelése. A fehérjében gazdag hús sokféleségének és hasznosságának bemutatása annak érdekében történik, hogy a hazai baromfiból készült termékek a mindennapi étkezés részévé váljanak. […]

Tovább…