A zárt istállóban boldogok a csirkék igazán

Nem okoz stresszt az állatoknak a zárt tartástechnológia, sőt, leginkább így biztosíthatók számukra az ideális feltételek. A „European Livestock Voice (#Meatthefacts)” néven indított kampányban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a zárt tartástechnológia előnyeit és hátrányait vette sorra. A zárt tartást gyakran éri az a vád, hogy az állatokat zsúfoltan nevelik, ami stresszt okoz számukra. Ugyanakkor az állatok egyedszámát, férőhelyigényét az Európai Unióban rendkívül szigorúan szabályozzák, figyelembe véve az állatok valós szükségleteit. […]

Tovább…

Nagyjából 65 ezer lengyel baromfit kellett leölni a madárinfluenza miatt

Emberre nem veszélyes, de a szárnyasoknál gyorsan terjedő madárinfluenza-típus jelent meg szilveszterkor Lengyelország keleti, néhány napra pedig az ország nyugati részében is. A magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsének jelenlétét a nyugat-lengyelországi Ostrów Wielkopolski városhoz közeli egyik csirketelepen mutatták ki, kedden pedig a kelet-lengyelországi Lublin környékén, három pulykatelepen, veszélyeztetve a mintegy 50 ezres térségbeli szárnyasállományt. A telepeken elrendelték a mintegy 65 ezer szárnyas leölését, a kijelölt 7 kilométeres védőkörzetekben pedig biológiai védelmi intézkedéseket alkalmaznak. […]

Tovább…

Véletlenül vett ezer tyúkot az új-zélandi férfi

Kétségbeesetten keres új gazdát ezer tyúknak egy új-zélandi férfi, miután tévedésből mintegy 3800 forintért megvette azokat egy online árverésen. Steve Morrow a Trade Me nevű aukciós oldalon látta a sürgős felhívást, amiben 1,5 új-zélandi dollárért kínáltak tyúkot eladásra. Ő pedig azt hitte, hogy ennyiért csak egy madarat adnak. A meglepetés akkor érte, amikor kiderült, hogy ezer tyúk jár ennyi pénzért.
[…]

Tovább…

Uralja a csirkehús-piacot Lengyelország, a románok pedig nagyon jönnek felfelé

Lehagyták Nagy-Britanniát és Franciaországot, és Európa teljes csirkehús-előállításának ötödét adják a lengyelek. A többi uniós ország csirkehústermelése enyhébb ütemben növekszik, közülük leginkább a románok felzárkózása erősödik. Bulgáriában is erőteljesen koncentrálódik a termelés, a profi vállalkozások száma pedig növekszik. Egész Európában Lengyelországban nő a leggyorsabb ütemben, azonban a lengyel brojlertermelés erősen rá van utalva az exportra, hiszen az előállított mennyiség felét az országhatárokon túl kell értékesítenie. […]

Tovább…

Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor és nem szerint

Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevezések ismertek, de sokan nem tudják, mi az a kappan, vagy mikortól számít tyúknak a tyúk. Ezekre a kérdésekre is választ adunk cikkünkben! […]

Tovább…