A 7 sertés klónjait emberi segítség nélkül, a mesterséges intelligencia készítette el

A kínai kutatók által kidolgozott módszer egyes szakértők szerint segíthet enyhíteni a gyorsan fogyó sertéshús problémáját. A kínai Nankaj Egyetemen működtetett mesterséges intelligencia létrehozta hét sertés tökéletes klónját – számolt be róla az Interesting Engineering. Ahogy a portál rámutatott: a folyamat emberi beavatkozás nélkül zajlott le, ami kisebb tudományos mérföldkőként azonosítható. […]

Tovább…

Miért fontos a sertések visításának elemzése?

Egy nemrégiben megjelent, a sertések hangadásáról szóló tudományos publikáció széles körű médiafigyelmet kapott. 16 neves európai tudós több mint 7000 sertéshangot elemzett különböző gazdaságokban. Miért lenne érdekes megérteni a sertések hangalakját? A jobb megértés segíthet a sertéstenyésztőknek abban, hogy jobb döntéseket hozzanak – magyarázza Dr. Irene Camerlink sertésjóléti szakértő. […]

Tovább…

A sertéstakarmányok szemcseméretének szűkítése

Még nagyon sok felfedezésre váró dolog van. Ez a véleménye sok szakértőnek, aki a sertéstakarmányok szemcseméretét tanulmányozza. Bár már sok kutatás folyt annak kiderítésére, hogy létezik-e olyan szemcseméret, amelyet hengeres vagy kalapácsos malomban érnek el, és amely optimális a sertések teljesítménye szempontjából. A szemcseméret a baromfi teljesítményét is befolyásolja. […]

Tovább…

A mesterséges intelligencia segít megtudni, miről röfögnek a disznók

Állatjóléti megfontolások motiválták azt a nemzetközi kutatást, amelynek eredményeit a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány ismerteti. A kutatók szerint a mesterséges intelligencia alkalmas lehet a házisertések (Sus scrofa domestica) a horkantástól a visításig terjedő, meglepően sokféle hangadásának dekódolására. […]

Tovább…

A pellet szemcsemérete – hatása a sertés és baromfi bélrendszerének egészségére

A szemcseméret fontos tényező, amely meghatározza a takarmányhatékonyságot és a bélrendszer egészségét sertéseknél és baromfiknál. A takarmányfeldolgozásnak ezért fejlődnie kell, és egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a pellet jellemzői, a bélrendszer egészsége és a mikrobióta közötti összetett kölcsönhatásokra.
A genetika fejlődése olyan kereskedelmi baromfi- és sertéstörzseket hozott létre, amelyek minimális takarmánybevitel mellett is jobb teljesítményt nyújtanak (növekedés, szaporodás stb.). […]

Tovább…

Takarmány-összetevőként kefirrel táplálják a malacokat egy egyetemi kutatás keretében

Az antibiotikumok és a cink-oxid alternatíváinak keresése érdekében az elválasztás utáni malacok takarmányában a belgiumi Gent Egyetem új tanulmánya a kefir takarmány-összetevőként való felhasználását vizsgálja. Az új projekthez továbbra is várják a gazdaságok és az állatorvosok jelentkezését.
A kefir az Észak-Kaukázusból származó tejtermék. Savas erjesztésű, így számos probiotikus baktériumot tartalmaz. Ezek bizonyítottan védelmet nyújtanak az enterális vírusos és bakteriális kórokozókkal szemben. Serkentik mind a veleszületett, mind az adaptív immunitást, valamint időben egyenletesen elosztva folyékony takarmányt biztosítanak. Ehhez a malacok bélrendszere enzimatikusan alkalmazkodik. […]

Tovább…

Többletforrásokkal, előrehozott kifizetésekkel és új hitelkonstrukcióval is segítik a sertéstartókat

Többletforrások, előrehozott kifizetések és új hitelkonstrukció is segíti a sertéstartókat – közölte a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Feldman Zsolt. A takarmányárak nagymértékű emelkedése, az állatbetegségek okozta korlátozások, valamint a koronavírus-járvány együttes piaci hatásának kompenzálására az Agrárminisztérium a sertéságazatot támogató több intézkedés bevezetéséről döntött. […]

Tovább…

Pandémia után: sebek nyalogatása helyett – szívós munkával – újjáéledés a húságazatban

2020 szeptemberére alaposan megváltozott a helyzet: az afrikai sertéspestis németországi megjelenése pillanatok alatt befagyasztotta az európai uniós húspiac legnagyobb kiszállítójának lehetőségeit. Aki a német exportra termelt, pórul járt. Az unión belül óriási sertéshúskészlet és élősertés-túlkínálat alakult ki, ami letörte az árakat.
Ebből éledt újjá az ágazat néhány hónapja, és megkezdődött az árak emelkedése is. A baromfisok helyzetét a tavaly tél elejétől az idén tavaszig elhúzódó európai madárinfluenza-járvány nehezítette, illetve segítette. Az utób­biakhoz tartozunk mi, magyarok is: az idén nálunk alig fordult elő megbetegedés, elegendő a madár, így szállíthatunk is a legtöbb országba. […]

Tovább…