Egyre modernebb a paradicsom termesztéstechnológiája Magyarországon

Jelentősen átalakult a hajtatott paradicsom termesztéstechnológiája az utóbbi másfél-két évtizedben Magyarországon. Ma már főként holland rendszerű modern üvegházakban termesztik az étkezési paradicsomot. A korszerű termesztési módszerek alkalmazásával számos probléma kiküszöbölhető és a termesztés szinte egész évben fenntartható. A növényvédelemben is a lehető legkíméletesebb eszközöket igyekeznek alkalmazni. […]

Tovább…

Télen-nyáron tartalmas magyar paradicsom segít a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben

Veresegyházon beszélgettünk Helyes Lajossal, a gödöllői Szent István Egyetem Tudományos rektorhelyettesével, a Kertészeti Intézet igazgatójával a Tungsram, a Veresi Paradicsom és az egyetem között 2018. decemberében aláírt együttműködésről. A közös szakmai munka egyik legfontosabb része az üvegházakban található holland paradicsom hibridek vizsgálata, amiből kiderül, hogyan viselkednek a növények a magyar ökológiai feltételek között. A SZIE Kertészeti Intézetének kutatócsapata Helyes Lajos vezetésével már évtizedek óta foglalkozik friss fogyasztású és ipari paradicsommal, a friss termést előállító Veresi Paradicsommal pedig nagyjából 1,5 éve kezdtek el gondolkodni a közös munka lehetőségéről. Ez most a technológiai fejlesztés területén valósul meg, amihez kiválóan alkalmas a Magyarországon […]

Tovább…