Berobbant a magyar paradicsom szezonja

Több mint 12 ezer tonna paradicsom kerül a fogyasztók asztalára idén a többgenerációs dél-alföldi kertész családok alkotta TRIVEGA Kft. üvegházaiból. A vállalkozás idén több mint 30-féle paradicsomot, valamint fejes salátát, kígyóuborkát és kaliforniai paprikát termeszt az összesen 52 hektárnyi, nagyrészt üvegházas területén az Alföldön. […]

Tovább…

Nagyon drága, mégis több fogyott belőle: 1 milliárddal költöttek többet külföldi paradicsomra a magyarok, mint tavaly

Gyenge éve volt a szántóföldi paradicsomtermesztőknek a szélsőséges időjárás miatt, közel 20 százalékkal csökkent a megtermelt mennyiség tavalyhoz képest. Azonban a szántóföldi paradicsom ára a visszaeső termelési szint ellenére is nyomott maradt. Ahogy egész Európa, úgy Magyarország is fokozott importra szorult idén a piros bogyójú termésből. A friss portéka ára pedig egész évben magas maradt. […]

Tovább…

Egyre modernebb a paradicsom termesztéstechnológiája Magyarországon

Jelentősen átalakult a hajtatott paradicsom termesztéstechnológiája az utóbbi másfél-két évtizedben Magyarországon. Ma már főként holland rendszerű modern üvegházakban termesztik az étkezési paradicsomot. A korszerű termesztési módszerek alkalmazásával számos probléma kiküszöbölhető és a termesztés szinte egész évben fenntartható. A növényvédelemben is a lehető legkíméletesebb eszközöket igyekeznek alkalmazni. […]

Tovább…

Télen-nyáron tartalmas magyar paradicsom segít a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben

Veresegyházon beszélgettünk Helyes Lajossal, a gödöllői Szent István Egyetem Tudományos rektorhelyettesével, a Kertészeti Intézet igazgatójával a Tungsram, a Veresi Paradicsom és az egyetem között 2018. decemberében aláírt együttműködésről. A közös szakmai munka egyik legfontosabb része az üvegházakban található holland paradicsom hibridek vizsgálata, amiből kiderül, hogyan viselkednek a növények a magyar ökológiai feltételek között. A SZIE Kertészeti Intézetének kutatócsapata Helyes Lajos vezetésével már évtizedek óta foglalkozik friss fogyasztású és ipari paradicsommal, a friss termést előállító Veresi Paradicsommal pedig nagyjából 1,5 éve kezdtek el gondolkodni a közös munka lehetőségéről. Ez most a technológiai fejlesztés területén valósul meg, amihez kiválóan alkalmas a Magyarországon […]

Tovább…