Berobbant a magyar paradicsom szezonja

Több mint 12 ezer tonna paradicsom kerül a fogyasztók asztalára idén a többgenerációs dél-alföldi kertész családok alkotta TRIVEGA Kft. üvegházaiból. A vállalkozás idén több mint 30-féle paradicsomot, valamint fejes salátát, kígyóuborkát és kaliforniai paprikát termeszt az összesen 52 hektárnyi, nagyrészt üvegházas területén az Alföldön. […]

Tovább…

Milliárdos palántanevelő üvegházat adtak át Szegváron

Átadták a Csongrád megyei Szegvár községben az Árpád-Agrár Zrt. új palántanevelő üvegházát. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter azt mondta, hogy a kertészeti ágazat tavalyi több mint 300 milliárd forintos kibocsátása a magyar mezőgazdasági produktum 12 százalékát jelentette. Ebből csaknem 180 milliárd forintot tett ki a friss zöldségek előállítása. Az új szegvári palántanevelő 1,232 milliárd forintos beruházással épült. Az 1,5 hektáros üvegház és 0,7 hektáros fóliablokk külön szabályozható hőmérsékletű egységekből áll. Ezek pót-megvilágítási rendszerrel, a növényvédelmet is biztosító öntözőkonzolokkal, a legkorszerűbb árnyékolás- és szellőzéstechnikával is ellátottak. […]

Tovább…

Palántanevelés profi módon

A palántanevelés követelményrendszere hosszan sorolható, de talán a higiéniai szempontok és a szállítási idők betartása a leginkább kiemelendő. E mellett a növény-egészségügyi kockázatok hatékony csökkentése is, amelyet elsődlegesen egy ún. zárt rendszer tesz lehetővé, hogy a rovarok bejutásának esélye se legyen. A szabályok diktálnak, ezektől eltérni nem lehetséges és nem is célszerű, így az Árpád-Agrár Zrt. szegvári új palántanevelő üvegház építése során az innovatív technológiák beépítése nem is lehetett kérdés. Ám nem elégséges csak gondolni mindezekre, alkalmazni és használni is szükséges. […]

Tovább…

Non plus ultra a palántanevelésben

Az Árpád-Agrár Zrt. másfél hektáron épülő új palántanevelő üvegháza a hírek szerint mindent tud ahhoz, ami csak kell, a „jó palánta, jó helyről” szlogen égisze, avagy a napfény és pótmegvilágítás alatt. Az új beruházással az a cél, hogy a kiváló palántából, kiváló zöldség kerüljön a fogyasztók asztalára. […]

Tovább…