Több gazdaságra terjedt át a ToBRFV fertőzés, küzdenek a kórokozó ellen

A Holland Élelmiszer- és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nyilvántartása szerint 2022. június 1-én 41 holland paradicsomtermelő gazdaságban volt jelen a paradicsom barna termésráncosodást okozó ToBRFV – Tomato brown rugose fruit virus. A tobamovírus fertőzte gazdaságok a szervezet ellenőrzése alatt állnak, hogy elkerüljék a további terjedést. […]

Tovább…

Szigorított intézkedéseket vezettek be a ToBRFV paradicsomvírus terjedése ellen

Új, a korábbinál szigorúbb intézkedéseket vezetett be az EU augusztus közepén a paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus (ToBRFV) unióba való behurcolásának és terjedésének akadályozása érdekében. A már hatályos végrehajtási rendelet a paprika- és paradicsompalánták, valamint a vetőmagok unión belüli szállításának és harmadik országokból való behozatalának feltételeit is megszigorította. Az elváltozások főleg a növény felső levelein mutatkoznak: felületük ráncossá, érdessé válik, rajtuk klorotikus foltok jelennek meg, az erek sárgulnak, és egyes esetekben elkeskenyedik a levéllemez. […]

Tovább…

Vészhelyzeti rendelkezéseket kellett bevezetni a paradicsomot pusztító új vírus ellen

2019. november 1-től karantén státuszú károsítónak minősül az Európai Unióban a Jordán-vírus (Tomato brown rugose fruit virus – ToBRFV). Ekkor lépett hatályba az a rendelet, mely értelmében az Európai Unió területén felderített minden egyes vírusfertőzési eset bejelentési kötelezettséget von maga után. A vírus bejutásának és terjedésének megakadályozására speciális intézkedések bevezetésére van szükség a paradicsom- és paprikatermesztésben. […]

Tovább…

Új paradicsomvírus terjed Európában: nagy veszély fenyegeti a magyar növényeket is

Az elmúlt évben egy újabb, paradicsomot károsító vírus került a növényegészségügy látóterébe: a Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) a tobamovírusok csoportjába tartozik. Legfontosabb gazdanövényei a paradicsom és a paprika, a vadon élő növények közül pedig a fekete csucsor és a kőfali libatop. A könnyen terjeszthető vírus okozta elváltozások eladhatatlanná teszik a termést. A fertőzési kockázat csökkentése érdekében a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, valamint a termesztés és forgalmazás során az általános higiénia betartása, a használt eszközök, göngyölegek alapos fertőtlenítése. […]

Tovább…