Miért és hogyan jó fogyasztani a világ legerősebb paprikáit?

A csípős ízérzékelés az egyik legfurcsább emberi érzékelés. Nehéz olyan ízlelőbimbókat találni a nyelven, amelyek az édesség, a keserűség, a savanyúság vagy a sós íz receptoraihoz hasonlóan tartalmazzák a “csípős íz” receptorait. A Scoville-skála a paprika csípősségét méri. A legutóbb nemesített csili paprika 3 millió Scoville egységet tartalmaz. Miért versengenek a nemesítők abban, hogy minél erősebb paprikát állítsanak elő? […]

Tovább…

Itt az idő! El kell vetni a zöldségnövényeket!

Nem lehet tovább halogatni: vannak zöldségnövények, amelyeket most kell elvetni ahhoz, hogy otthon idejében tudjuk felnevelni, majd a kertünkbe kiültetni a palántákat.
Ilyen növény elsősorban az igen lassan csírázó és fejlődő zeller. Legyen szó a gumós zellerről vagy a szár (halványító)-zellerről, az előbbi állítás mindkettőre igaz. Még akkor is legalább 10 nap szükséges a kikelésükhöz, ha furfangos fogást alkalmazunk. […]

Tovább…

A csípősség uralkodója, a csilipaprika

Néhány csilipaprika fajta olyan magas kapszaicin-tartalommal rendelkezik, hogy ha valaki a velük végzett munka során nem mos kezet, és a szemébe nyúl, akár örökre meg is vakulhat. Szerencsére a legtöbb közülük nem ennyire veszélyes. A csípős ételek nélkülözhetetlen összetevője olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium. Továbbá béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, amelyek semlegesítik a szabadgyököket, így bizonyos fokú védelmet nyújtanak a rák ellen. […]

Tovább…