Miért és hogyan jó fogyasztani a világ legerősebb paprikáit?

A csípős ízérzékelés az egyik legfurcsább emberi érzékelés. Nehéz olyan ízlelőbimbókat találni a nyelven, amelyek az édesség, a keserűség, a savanyúság vagy a sós íz receptoraihoz hasonlóan tartalmazzák a “csípős íz” receptorait. A Scoville-skála a paprika csípősségét méri. A legutóbb nemesített csili paprika 3 millió Scoville egységet tartalmaz. Miért versengenek a nemesítők abban, hogy minél erősebb paprikát állítsanak elő? […]

Tovább…

A csípősség uralkodója, a csilipaprika

Néhány csilipaprika fajta olyan magas kapszaicin-tartalommal rendelkezik, hogy ha valaki a velük végzett munka során nem mos kezet, és a szemébe nyúl, akár örökre meg is vakulhat. Szerencsére a legtöbb közülük nem ennyire veszélyes. A csípős ételek nélkülözhetetlen összetevője olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium. Továbbá béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, amelyek semlegesítik a szabadgyököket, így bizonyos fokú védelmet nyújtanak a rák ellen. […]

Tovább…