Csípős paprikás túróval etette a tyúkokat a gazdászlány, meglepő volt a hatás

Újabb érdekes tesztet végzett az állatain a Heves vármegyei Bekölcén gazdálkodó Remény Farm ötletekben is gazdag párosa, Anna és Dávid. A fiatal pár a tyúkoknak erős paprikát adott, mert arra voltak kíváncsiak, hogyan viszonyulnak az állatok a csípős ízhez, megeszik-e egyáltalán azt. […]

Tovább…

Katasztrofális a magyar tojástermelés helyzete

Bajban van a hazai tojástermelés, mert a előállítás költségei rengeteget drágultak az utóbbi időszakban, ám a termelők ezt nem tudják érvényesíteni az átvételi árakban. A tojástermelés így veszteséges Magyarországon, ennek következtében pedig egyre több termelő hagy fel átmenetileg, vagy akár véglegesen is a tevékenységgel. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének mezőgazdasági titkára szerint a tejtermeléshez és a sertéstartáshoz hasonlóan rendkívül rossz az ágazat helyzete. […]

Tovább…

Jelentősen csökkent a hazai vágóhidak teljesítménye Magyarországon: minden állatból kevesebbet vágnak, mint tavaly

A hazai vágóhidakon 7 százalékkal kevesebb szarvasmarhát, több mint 1 százalékkal kevesebb sertést és 2 százalékkal kevesebb baromfifélét vágtak 2020 első fél évében a 2019. január–júniusi időszakhoz képest. A baromfiféléknél a liba- és kacsavágás – a madárinfluenza hatásai miatt – jelentősen (48 és 30 százalékkal) visszaesett az egy évvel korábbi alapértékhez képest. Szarvasmarhából 50,7 ezer darabot vágtak le az első fél évben. A levágott állatok élősúlya 26,7 ezer, hasított súlya 13,7 ezer tonna volt. Az élősúly 6,5, míg a hasított súly 7,2 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. […]

Tovább…

Legalább 150 emu kell a tenyésztőszervezet alapításához

Ismét módosult az állattenyésztési törvény. A legfontosabb változás a magyarországi állattartóknak, hogy fajonként megadta a tenyésztési program megfogalmazásához szükséges minimálisan elvárt állatlétszámokat a szakminisztérium. Többek között 120 első törzskönyvi osztályba sorolt emuval és 150 törzskönyvezett anyacsincsillával tenyésztőszervezetet lehet alapítani. […]

Tovább…

A zárt istállóban boldogok a csirkék igazán

Nem okoz stresszt az állatoknak a zárt tartástechnológia, sőt, leginkább így biztosíthatók számukra az ideális feltételek. A „European Livestock Voice (#Meatthefacts)” néven indított kampányban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a zárt tartástechnológia előnyeit és hátrányait vette sorra. A zárt tartást gyakran éri az a vád, hogy az állatokat zsúfoltan nevelik, ami stresszt okoz számukra. Ugyanakkor az állatok egyedszámát, férőhelyigényét az Európai Unióban rendkívül szigorúan szabályozzák, figyelembe véve az állatok valós szükségleteit. […]

Tovább…

Véletlenül vett ezer tyúkot az új-zélandi férfi

Kétségbeesetten keres új gazdát ezer tyúknak egy új-zélandi férfi, miután tévedésből mintegy 3800 forintért megvette azokat egy online árverésen. Steve Morrow a Trade Me nevű aukciós oldalon látta a sürgős felhívást, amiben 1,5 új-zélandi dollárért kínáltak tyúkot eladásra. Ő pedig azt hitte, hogy ennyiért csak egy madarat adnak. A meglepetés akkor érte, amikor kiderült, hogy ezer tyúk jár ennyi pénzért.
[…]

Tovább…

Rengeteg rovar kell a tyúkok és a sertések etetéséhez

Rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint a hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett. Ehhez hatalmas mennyiségben kell rovarokat termelni. Ennek megvalósításán 3 német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet dolgozik. A Bremerhaveni, Erlangeni és Göttingeni Egyetem a braunschweigi takarmányozástechnikai kutatóközponttal egy, az állatok takarmányozására használható új fehérjeforrást szeretne kidolgozni. […]

Tovább…

Mindenki ismeri a tyúkokat, mégsem tudunk róluk szinte semmit

A tyúk az egyik legnagyobb számban előforduló haszonállat a világon és az egyik legismertebb is. Feltárták már a teljes génállományát, a társas viselkedésének alapelveit, de még ennek a pszichológiai vonatkozásait is. És ami sokak számára meglepő lehet, tudósok azt gondolják róluk, hogy okosabbak egy két éves gyereknél. […]

Tovább…