Nagy siker Csongrád-Csanád megyéből: Hungarikum lett a szentesi paprika

Rangos elismerést kapott a szentesi paprika azzal, hogy bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. A paprika népszerű a magyar háztartások körében, amelyek jóval többet visznek haza ebből a zöldségből, mint a környező országokban élők. Az 500 szentesi és környékbeli termelőt tömörítő DélKerTÉSZ vezetése bízik abban, hogy a hungarikummá vált szentesi paprika még népszerűbb lesz a vásárlók körében, és egyre többen keresik majd a boltok polcain a magyar zöldségeket. 

Új elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár, az eddigi 79 hungarikumhoz 3 új tag csatlakozott. Az új belépők egyike pedig a szentesi paprika. A szentesi paprikát eredetvédett termékként, ezen a néven 2014 óta értékesítik, ekkor nyilvánította az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé az elnevezést – írta a FruitVeB. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, a kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki.

Rangos elismerést kapott a szentesi paprika azzal, hogy bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe - Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely
Rangos elismerést kapott a szentesi paprika azzal, hogy bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe – Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely

Egyhangú támogatást kapott a szentesi paprika

„A Hungarikum bizottság egyhangúlag támogatta a döntést, ez óriási lehetőség és felelősség is. A Szentesi paprika története 150 éve bolgár kertészetként indult, majd ez teljesedett ki az üvegházépítésekkel, termálkútfúrásokkal. A hungarikum elismerés Szentes városának és a szentesi emberek munkájának” – mondta Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.

„Hatalmas öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a szentesi paprika bekerült a hungarikumok közé. A paprikatermelés évtizedek óta meghatározó tevékenység Szentes környékén. A termelőinkkel együtt pedig folyamatosan azon dolgozunk, hogy még népszerűbbé és ismertebbé tegyük a szentesi paprikát és a magyar zöldségeket. A Hungarikumok Gyűjteményében való megjelenés azt mutatja, hogy jó úton járunk” – mondta az 500 szentesi és környékbeli termelőt tömörítő DélKerTÉSZ elnöke, Nagypéter Sándor.

Folyamatosak a fejlesztések

Nagypéter Sándor szerint ahhoz, hogy a magyar termelők tartani tudják a lépést, és a külpiacokon is meg tudjanak jelenni, elengedhetetlenek a technológia fejlesztések. A DélKerTÉSZ termelőinél folyamatosak a beruházások annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű és egyre többfajta zöldséget tudjanak termelni. Szentes ugyanis a legfontosabb hajtatókörzetek egyike, a hajtatott zöldségtermesztés pedig a mezőgazdaság innovatív ágazata, amelyben komoly fejlődési lehetőség van. Szabályozott környezetben, precíz, szinte izolált környezeti viszonyok mellett – többek között termálvízzel fűtött zöldségházakban – tudnak a zöldségek fejlődni. Így a klímaváltozás miatt szélsőségessé váló időjárás okozta károkat is minimalizálni lehet. 

Hungarikum lett a szentesi paprika

Népszerű a magyarok körében a TV paprika

A paprikák népszerűek a hazai vásárlók körében: a GfK piackutató adatai szerint Magyarországon a háztartások 95 százaléka vásárol paprikát, és az egy háztartásra jutó átlagos mennyiség 2021 júniusában 13,6 kilogramm volt. Ez jóval több, mint a környező országokban. A DélKerTÉSZ megbízásából készült reprezentatív kutatásból az is kiderült, hogy a gyakran fogyasztott zöldségek, így a paprikák közül a legtöbben – 88 százalék – a tölteni való paprikát (TV) ismerik. 86 százalékkal a második helyre a kaliforniai paprika került, míg 80 százalékkal a hegyes erős végzett a harmadikként.

A boltokban a paprikák közül a legtöbben, 73 százalék a TV paprikát keresik. Utána következik a kaliforniai paprika és a hegyes erős paprika 62 és 46 százalékkal. A harmincasok körében egyébként a pritaminpaprika nagyon népszerű: 49 százalék szokta ezt a fajtát vásárolni, ezzel ennél a korosztálynál ez a második legkedveltebb verzió.

A népszerűség változik

„Bár még messze vagyunk az optimálistól, de a hivatalos adatok szerint növekedett az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás is. Míg mennyiségben még mindig a tradicionális paprikafajtákat keresik a leginkább a magyarok, addig főleg a fiatalabb korosztály körében egyre népszerűbbek a különlegességek és a színesebb, édesebb fajták. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy a magyar termelők tudjanak reagálni ezekre az igényekre, folyamatosak legyenek a termékfejlesztések, és itthon is elő lehessen állítani a különlegesebb zöldségfajtákat” – tette hozzá Nagypéter Sándor. A szakember bízik abban, hogy a hungarikumként a szentesi paprika még népszerűbb lesz a vásárlók körében, és egyre többen keresik majd a boltok polcain a magyar zöldségeket és gyümölcsöket.

A DélKerTÉSZ közelebbről

A paprikaféléket 112 hektáron termelő DélKerTÉSZ a 2021-es év első 10 hónapjában csaknem 13 ezer tonna értékesített mennyiséget termelt. A Délalföldi Kertészek Szövetkezete 2002-ben alakult meg, és közel 500 szövetkezeti tagjának – szentesi és környékbeli termelők, családi gazdaságok, társvállalkozók – termelő tevékenységét fogja össze. A DélKerTÉSZ a legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezet Magyarországon. A kínálat nagy részét a paprikafélék (étkezési fehér paprika, kápia paprika, hegyes erős paprika) alkotják, de emellett paradicsomot, kígyóuborkát, fejes káposztát és kínai kelt is termesztenek.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Pályázat a hungarikumok népszerűsítésére – Határid... Ne maradjon le, már csak a hónap végéig 2013.10.31-ig pályázhat a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megisme...
A makói fokhagyma kerülhet fel a hungarikumok list... Hétköznapi értelemben azokat az élelmiszereket nevezzük hungarikumoknak, amelyeknek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője kapcsolódik Mag...
Nemzeti értékek és hungarikumok – Pályázat! A Vidékfejlesztési Minisztérium nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támoga...
Gyakorlati ismeretek paprikatermesztőknek A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megjelent „A Szentesi paprika (OFJ) termesztési és minőségbiztosítási kézikönyv...
Milyen fűszerpaprikát tegyek a halászlébe? Fűszerpaprikák laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el a Nébih a napokban 46, hazai boltokban kapható fűszerpaprikán. A kedveltségi mutató...
Idén is bővült a hungarikumok listája Hízott libából előállított termékek, gyulai kolbász, szikvíz, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény...Csak néhány azok közül a termékek közül, amelyekkel a ...