Tiltólista 40 oldalon át – milyen (gyógy)növény nem kerülhet a táplálékkiegészítőkbe

Évről évre növekszik a gyártók és forgalmazók által bejelentett étrend-kiegészítők száma az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél (OGYÉI). A készítményekben megtalálható növények, hatóanyagok száma nagy, és folyamatosan bővül.
Rendszeresen megjelentek ugyanakkor a készítményekben olyan (gyógy)növények, izolált hatóanyagok, amelyeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatása részben nem bizonyított, részben a tudományos vizsgálatok alapján veszélyt jelenthet a fogyasztó egészségére. […]

Tovább…

Vadonatúj fejlesztésekkel változtatják meg a frisspiaci zöldségek és gyümölcsök csomagolását

Az esztétikus megjelenésen és az információs felületen túl a csomagolóanyagoknak nagy szerepük van a termékek eltarthatóságában és minőségmegőrzésében is, így csökkentve az élelmiszerhulladék mennyiségét. A kígyóuborka esetében például a fóliaborítás mintegy háromszorosára növeli az eltarthatóságot. Az előnyök mellett azonban a műanyag csomagolások környezetvédelmi szempontból az újrahasznosíthatóságuk ellenére is hatalmas problémát jelentenek. Ezen túl meglehetősen drágák is, összességében a termelési költség akár 20-30 százalékát is kitehetik. Új megoldások változtathatnak a gyakorlaton. […]

Tovább…

Előreléphet az alga a jövő élelmiszertermelésében

Egyre sürgetőbb a kérdés lesz, hogyan tud fenntarthatóbb módon táplálkozni az emberiség. A fehérjével teli rovaroktól a laboratóriumban tenyésztett húsig sok zöld alternatívát kutatnak, az egyik ilyen élelmiszer pedig az alga. Ez az édes- és tengervízben egyaránt nagy tömegben megtalálható vízi élőlények hatalmas, változatos csoportjának gyűjtőneve, amelyek fotoszintézist végeznek az oxigén előállítása érdekében. Az algák közül az egyik legismertebbek a tengeri moszatok, ilyen például a nori, ami a japán étrend fontos része. […]

Tovább…

Mindenhol megterem, mégis alig esszük – pedig a világ legegészségesebb táplálékai között tartják nyilván

Olcsó is, megdöbbentően egészséges, és sokkal többféle módon elkészíthető, mint azt elsőre gondolnánk! Télen, kora tavasszal, amikor friss zöldségekből még csekély a felhozatal, kifejezetten ajánlatos a fogyasztása. Mindezek ellenére sokan még azt sem tudják, hogy mi fán, helyesebben milyen bokron terem a sárgaborsó.
Az első és legfontosabb, amit a sárgaborsóról tudni érdemes, hogy valójában nem egy különálló növényfaj vagy termés, hanem a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény. Tehát ugyanazon bokron terem, mint zöld társa, csak ez szárított és felezett, így tartósítják, hogy legyen télen is elérhető egészséges, növényi vitaminforrásunk […]

Tovább…

Függőleges farmon termesztik majd a Driscoll’s (földi)epret

A Driscoll’s epret kezdetben a Plenty laramie-i farmján (Wyomingban), a vertikális farmok területén a világ legnagyobb magántulajdonban lévő kutatási és fejlesztési központjában fogják termeszteni és fejleszteni.
A friss bogyós gyümölcsök fogyasztói márkája, a Driscoll’s és a beltéri vertikális farmokkal foglalkozó Plenty Unlimited Inc. bejelentette, hogy közös fejlesztési megállapodást kötöttek a Driscoll’s eper egész évben történő termesztésére a Plenty vertikális beltéri farmjain. […]

Tovább…

Darabja 7-8 ezer forint a „klub” által termelt almának – és van rá kereslet!

A világon létezik néhány igen értékes almafajta, amelyek nagyon borsos árúak: ezek az almák királyai, a „klubfajták”. Az egyik leghíresebb a Black Diamond, de hazánkban is kapható olyan alma, amelyiknek darabja annyiba kerül, mint más fajtákból egy kilónyi…
Becslések szerint Földünkön nagyjából 7500 különböző almafajtát termesztenek. Az ízek igen változatosak: vannak édesebbek és savanykásabbak, keményebb húsúak és kásásabbak… Van, aki a zöldet, más az érettet szereti. […]

Tovább…

Az olthatóság oltalmat, megmenekülést jelenthet a banánnak

Megtalálták a módját annak, hogy a fásszárúakhoz hasonlóan a fűféléket is egymásra olthassák. A tudósok sikeresen kombinálták egymással olyan egyszikű növények embriószöveteit, mint a banán, a rizs és a búza. Ennek eredményeképp betegségekkel és stresszel szemben ellenállóbb növényeket tudnak létrehozni.
A hagyományos oltás során egy növény hajtását egy másik gyökerére oltják rá, így azok együtt nőnek tovább. Eddig azonban a fűfélékkel rokon növényeknél, az egyszikűeknél ezt nem tartották lehetségesnek, mivel nem rendelkeznek egy bizonyos szövettel: kambiummal. […]

Tovább…

Tavasztól ismét elérhető az ültetvénytelepítési támogatás

A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, ültetvények telepítését támogató felhívást a tervek szerint 2022. márciusában újranyitja az Agrárminisztérium. Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a 2021-ben, 15 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett felhívásra több, mint 20 milliárd forint összegben nyújtottak be támogatási igényt a gazdák. Az érintettek mintegy 2.500 hektár új, intenzív gyümölcs-, valamint 1700 hektár új gyógynövény ültetvény létrehozását tervezik. […]

Tovább…