Mindenhol megterem, mégis alig esszük – pedig a világ legegészségesebb táplálékai között tartják nyilván

Olcsó is, megdöbbentően egészséges, és sokkal többféle módon elkészíthető, mint azt elsőre gondolnánk! Télen, kora tavasszal, amikor friss zöldségekből még csekély a felhozatal, kifejezetten ajánlatos a fogyasztása. Mindezek ellenére sokan még azt sem tudják, hogy mi fán, helyesebben milyen bokron terem a sárgaborsó.

Az első és legfontosabb, amit a sárgaborsóról tudni érdemes, hogy valójában nem egy különálló növényfaj vagy termés, hanem a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény. Tehát ugyanazon bokron terem, mint zöld társa, csak ez szárított és felezett, így tartósítják, hogy legyen télen is elérhető egészséges, növényi vitaminforrásunk.

Olcsóságban szinte bármilyen más élelmiszer-alapanyagot lepipál. Online webáruházakban is 400-500 grammos kiszerelésben már 200 forint alatt (160-199 forintért) beszerezhető
Olcsóságban szinte bármilyen más élelmiszer-alapanyagot lepipál. Online webáruházakban is 400-500 grammos kiszerelésben már 200 forint alatt (160-199 forintért) beszerezhető (Fotó: Pixabay)

Mitől sárga a színe, miért nem zöld?

A hasítási folyamat során a borsószemeket előbb megszabadítják a növény hüvelyborításától és ezután a külső halvány héjazatuktól is, ezért lesz sárga a színe – ad magyarázatot a hellovidek.hu cikke. A borsó a betakarításkor még kerek, de a szárítás és a tisztítás során két lencse formájú részre esik szét természetes módon, ez tulajdonképpen a két sziklevél. Száraz borsónak és feles borsónak is nevezik pont ezért.

A sárgaborsó-termelés az utóbbi években hazánkban erősen visszaszorult

A sárgaborsó termesztése hazánkban, hasonlóan az újévi bőséget hozó lencséhez, az utóbbi években háttérbe szorult – közölte a HelloVidék megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Szomorú tény, hogy a NAK adatai szerint az elmúlt 4-5 évben a termőterülete megfeleződött

A 2021. évi termés – 2,3 tonna/hektár átlaggal – 2610 tonna volt. A termelés csökkenésével együtt az importmennyiségek megduplázódtak (2017. évben 2337 tonna, míg 2020-ban már 4702 tonna volt).

A hazai fogyasztás viszonylag stabil, 3500 tonna körüli mennyiséget jelent, eznagyságrendileg 30-40 dkg/fő/év fogyasztásnak felel meg. Ez rendkívül alacsony egy ilyen olcsó és rendkívül egészséges zöldségből.

Ezért lenne jó, ha mi magyarok is több sárgaborsót fogyasztanánk

A sárgaborsót a World’s Healthiest Foods nevű alapítvány is a világ legegészségesebb táplálékai között tartja nyilván. Nem is csoda, hiszen képes szabályozni a vérnyomást és a koleszterinszintet, magas a rosttartalma, emellett remek B1- és B2-vitaminforrás, bővelkedik pantotén savban, biotinban, folsavban, E-vitaminban.

Ára

Egyébként az infláció, vele az áremelkedés a száraz hüvelyeseket sem kíméli, tavaly összességében 11,6%-kal nőtt az áruk. Ehhez képest is a sárgaborsó vagy felesborsó ott hever minden közért polcán, zöldségeseknél, piacokon kimérve is kapható. Olcsóságban szinte bármilyen más élelmiszer-alapanyagot lepipál. Online webáruházakban is 400-500 grammos kiszerelésben már 200 forint alatt (160-199 forintért) beszerezhető.

Csak áztatni kell, főzni, és máris kész

Nemcsak olcsó, de az elkészítése is pofonegyszerű. A sárgaborsót a lencséhez, csicseriborsóhoz, szárazbabhoz hasonlóan érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon, és a főzési idő is csökkenjen. Lényegében ennyi előkészület szükséges mindössze ahhoz, hogy aztán rengeteg finomság készüljön belőle.

Igen sokféle fűszerezése ismert

A legismertebb fogyasztási formája a főzelék, amitől sokan viszolyognak, régi rossz menzás élmények miatt, de ezt a negatív élményt – a régi recept újragondolásával – hamar felül lehet írni. A magyar konyha felhasználja még leves, pástétom, és salátakészítéshez is, de ételek sűrítésére is jó. Ezeken kívül pedig akár még fasírt is készíthető belőle, amit mindenki a saját ízlése szerint fűszerezhet.

A sárgaborsó szinte mindenütt megterem, nem csoda, hogy a világ majd minden konyhája használja, Európában éppúgy, mint Ázsiában, Afrikában vagy Amerikában, Ausztráliában. Ennek megfelelően igen sokféle fűszerezése ismert. Remekül illik hozzá többek között a gyömbér, a kurkuma, a kömény és a római kömény, a fűszerpaprika, a chili, a babérlevél. A friss zöldfűszerek szinte mindegyike, de a koriander zöld, a petrezselyemzöld és a rozmaring kiváltképp. A zöldségek közül nagyszerűen párosítható gyakorlatilag minden hagymafélével, sárgarépával, spenóttal, burgonyával, szárzellerrel, édesburgonyával, sütőtökkel, paradicsommal.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Egyre több növény, kevesebb állat – így változott ... Javult a mezőgazdaság teljesítménye, ami a növénytermesztésnek köszönhető: 2013-ban a növénytermesztési kibocsátási volumen 22 %-kal nőtt a múlt évi a...