Függőleges farmon termesztik majd a Driscoll’s (földi)epret

A Driscoll’s epret kezdetben a Plenty laramie-i farmján (Wyomingban), a vertikális farmok területén a világ legnagyobb magántulajdonban lévő kutatási és fejlesztési központjában fogják termeszteni és fejleszteni.
A friss bogyós gyümölcsök fogyasztói márkája, a Driscoll’s és a beltéri vertikális farmokkal foglalkozó Plenty Unlimited Inc. bejelentette, hogy közös fejlesztési megállapodást kötöttek a Driscoll’s eper egész évben történő termesztésére a Plenty vertikális beltéri farmjain. […]

Tovább…

Gondban a magyar szamóca: az ágazat jövőjét kockáztatják a termelők

Fontos gyümölcskultúra a szamóca, növekszik a jelentősége a gyümölcsfajták között. A bogyós gyümölcsnek hazai termelésből származó, bővülő, fajtaválasztékban is fejlődő kínálatával találkozhatnak a fogyasztók, a szaporítás terén sajnos sok a probléma. Évről évre növekszik az illegális szamócaszaporítások aránya. A Nébih és a területileg illetékes kormányhivatalok tapasztalatai szerint egyre többen feledkeznek meg arról, hogy a szamóca szaporítására, szaporítóanyagainak forgalmazására is vonatkoznak egyrészt a többi gyümölcsfajra is érvényes ágazati szakmai jogszabályok. […]

Tovább…

Várni kellett rá, de megjött a magyar szabadföldi szamóca

Idén a hidegebb tavaszi időjárás és az esőzések miatt a megszokotthoz képest két héttel később érik a szabadföldi szamóca. A hazai termés június elején jelent meg nagyobb mennyiségben a piacokon és az üzletekben. A magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz. Május végén az ország déli részéről érkezett az első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés. Június elején pedig már országszerte elindulhattak az egyre népszerűbb „Szedd magad!” akciók is. […]

Tovább…

A termesztő szerint az eper olyan, mint egy hosszú távú bankbetét

Már lehet kapni hazai, fóliás epret, a száraz, napos tavasz hamar megérlelte az első szemeket. A fagyos hajnalok azonban még mostanában is komolyan veszélyeztetik a termést, így nem tudni, a szabadföldi eper mekkora kárt szenved majd.
Immár magyar eper is található a piacokon: elindult az év első gyümölcsének szezonja. Bár még borsos az ára, sokan így is szívesen veszik, hiszen félreérthetetlenül jelzi: vége a hosszú télnek. A korai, fóliás fajták termesztői néhány napja már árulnak standjaikon, és azt tapasztalják, az első érést hamar elviszik. […]

Tovább…

Így különböztesd meg a hazai epret az importtól

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint már országszerte kapható a hazai fóliás szamóca a piacokon, üzletekben. A magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz. […]

Tovább…

Hivekovics-csoda a Zalai növényházban: egy epernövényen 1,5 kiló gyümölcs is teremhet

A Hivekovics családi gazdaságban az állandó foglalkoztatottak száma 50-60 fő, a szüreti szezonban pedig 150-200 embernek tudnak munkát adni. Hivekovics Ákos, a családi gazdaság vezetője elmondta: a Cravo-növényház 7-8 perc alatt zárttá alakítható. A cégnél egy hektáros területen 42 ezer folyton termő epret nevelnek. Az idei kísérleti év volt, de számításaik szerint a következő években egy növényen 1-1,5 kilogramm eper terem, így egy termesztési időszakban akár 50-60 tonna szamócára is számíthatnak. A családi gazdaság éves árbevétele 1 milliárd forint, az eredmény pedig 250 millió forint volt. […]

Tovább…