Debrecenben versengtek egymással a legjobb magyar – és szomszédos országbeli – pálinkák

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence (XII.) Pálinka- és Párlatversenyre rekordszámú nevezés érkezett: a tavalyi 1700 mintaszám után az idén több mint 2177 pálinkát neveztek, ebből 2169 tétel került a bírák elé.Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence (XII.) Pálinka- és Párlatversenyre rekordszámú nevezés érkezett: a tavalyi 1700 mintaszám után az idén több mint 2177 pálinkát neveztek, ebből 2169 tétel került a bírák elé.
Magyarországon kívül Szlovákiából, Romániából és Szerbiából is sok pálinkafőző nevezett. A verseny idei győztese az Árpád és Vadász Pálinka lett. […]

Tovább…

Egyre nagyobb bajban van a magyar diótermesztés a növényvédelem és a minőség terén is

A magyar dió sokféle termesztési és piaci nehézséggel szembesült az utóbbi években. Az évekig kifejezetten jó áron értékesített és az európai piacon elsőként megjelenő gyümölcs helyzete az elmúlt években jelentősen megváltozott. Ezt a klímaváltozás okozta termesztési és növényegészségügyi problémák mellett a nagy diótermelő országok fokozódó, olcsó árukínálata okozta, ami kiszorította a magyar árut az európai piacról. Ezen kívül az aszályos időjárás miatt az alacsonyabb hozam tovább csökkent, ez már nem teszi versenyképessé a termelést a versenytársak 2-3-szoros termésátlagaival szemben. […]

Tovább…

Elkészült a beszámoló az „Értékelő 2021” Kertészeti évzáró konferenciáról

A járványhelyzet miatti egy éves kihagyás után 2021. december 2-án ismét megrendezték a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács évzáró kertészeti konferenciáját a Bács-Kiskun megyei Kecskeméten. Az egész napos szakmai rendezvényen közel 110 fő vett rész, akik között kertészeti kiállítók, feldolgozóipari és kereskedelmi szakértők, gazdálkodók, és meghatározó, a kertészeti szektorhoz köthető vállalati előadók is megjelentek. […]

Tovább…

Nagy siker Csongrád-Csanád megyéből: Hungarikum lett a szentesi paprika

Rangos elismerést kapott a szentesi paprika azzal, hogy bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. A paprika népszerű a magyar háztartások körében, amelyek jóval többet visznek haza ebből a zöldségből, mint a környező országokban élők. Az 500 szentesi és környékbeli termelőt tömörítő DélKerTÉSZ vezetése bízik abban, hogy a hungarikummá vált szentesi paprika még népszerűbb lesz a vásárlók körében, és egyre többen keresik majd a boltok polcain a magyar zöldségeket. […]

Tovább…

Egyre nagyobb szerephez jut a digitális technológia a szőlőtermesztésben

A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.
Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. […]

Tovább…

Kezdődik a palántázás évada – néhány megfontolandó tanács

A növények életének kritikus szakasza a palántakor, amikor eldől, mennyire lesz erős a felnövekvő egyed. Nem szabad túl korán vetni a zöldségféléket, a kiültetés idejétől visszafelé számolva egy hónappal kezdhetjük a palántanevelést.
A fejlődő növénykéknek egyformán kell fényhez, meleghez, vízhez és tápanyagokhoz jutniuk a harmonikus fejlődéshez, és ezt a legnehezebb betartani a szobai palántaneveléskor. […]

Tovább…

Jóval az átlag feletti zöldségtermést takarítottak be tavaly Ausztriában

A 2020-as évhez képest 3 százalékkal nagyobb, összesen 18 ezer 700 hektár termőterületről körülbelül 5 százalékkal több zöldségfélét takarítottak be tavaly Ausztriában. A 2021-es esztendő elején a hűvös időjárás sok esetben késleltette a szezonkezdetet, de az őszi betakarítás optimális időjárási körülmények között zajlott. Ennek előnyét különösen a káposztafélék és a levélzöldségek élvezték. A Statistics Austria végleges adatai szerint a 2021-es 675 ezer tonnás zöldségtermés 11 százalékkal múlta felül az előző 5 év átlagát. […]

Tovább…

A világ minden táján keresnek dolgozókat a magyar agráriumba – de megtartani nehéz őket

Évek óta egyre súlyosbodó helyzet elé állítja a kertészeteket a munkaerőhiány. A friss fogyasztású termények gondozása és szedése sok kézi munkát igényel, amiből egyre kevesebb van.
A korábban nálunk dolgozó határon túli magyarok továbbmentek Nyugat-Európába, a hazai vállalkozóknak messzebbről kell embereket toborozni. […]

Tovább…