Vadonatúj fejlesztésekkel változtatják meg a frisspiaci zöldségek és gyümölcsök csomagolását

Az esztétikus megjelenésen és az információs felületen túl a csomagolóanyagoknak nagy szerepük van a termékek eltarthatóságában és minőségmegőrzésében is, így csökkentve az élelmiszerhulladék mennyiségét. A kígyóuborka esetében például a fóliaborítás mintegy háromszorosára növeli az eltarthatóságot. Az előnyök mellett azonban a műanyag csomagolások környezetvédelmi szempontból az újrahasznosíthatóságuk ellenére is hatalmas problémát jelentenek. Ezen túl meglehetősen drágák is, összességében a termelési költség akár 20-30 százalékát is kitehetik. Új megoldások változtathatnak a gyakorlaton.

A frisspiaci zöldségek és gyümölcsök esetén meghatározó a csomagolóanyagok szerepe, az eladott zöldségek 70, a gyümölcsök 60 százaléka csomagolt – írta a NAK. A COVID-19 járvány hatására ez a tendencia felerősödött, Magyarországon a pandémia kezdete óta nagyjából másfélszeresére nőtt a csomagolt frissáru iránti kereslet. A fenntartható csomagolóanyagok egyrészt marketing eszközként működnek, másrészt a prémium termékek esetében a fogyasztók a magasabb vételárral megfizetik a fenntartható csomagolásokat. Az olcsóbb árfekvésű termékek esetében ezzel szemben a vásárlók nem fogadják el a környezetbarát termékcsomagolásból adódó többletköltséget. 

Vadonatúj fejlesztésekkel változtatják meg a frisspiaci zöldségek és gyümölcsök csomagolását
Vadonatúj fejlesztésekkel változtatják meg a frisspiaci zöldségek és gyümölcsök csomagolását

Fontos szempont a környezetkímélő csomagolások alkalmazása során a termékminőség, amelyre a vásárlók igen érzékenyen reagálnak, mivel a kifogástalan minőségű és megjelenésű termékeket keresik. Az új típusú csomagolások alkalmazásának tehát nem csupán gazdasági vetülete van, hanem a termékminőség szempontjából is meg kel felelniük. Ugyanakkor, mivel ezek a csomagolóanyagok többnyire többletköltséget jelentenek a termelők számára, ameddig nem szabályozott államilag egységesen a csomagolóanyagok használata, addig ezek alkalmazása a magasabb árfekvésből adódóan versenyhátrányt jelent a termelők számára.

Nagyot drágultak a csomagolások

A frisspiaci zöldségek és gyümölcsök esetén a legnagyobb mértékben drágult input anyagok egyike volt a csomagolóanyag, a beszerzési árak gyakorlatilag minden alapanyag (pl. kartonpapír, műanyag, fa) esetén számottevően emelkedtek az elmúlt időszakban. Ennek okai elsősorban a magas energia- és üzemanyagköltségek, valamint a súlyos ellátási problémák, amelyet a konténerhiány miatti magas tengeri szállítási költségek okoznak. Az alapanyaghiányban és a drágulásban ugyancsak szerepet játszik, hogy az USA és Kína nagy mennyiségben vásárolta fel a csomagolásokhoz használt alapanyagokat az elmúlt időszakban. Ennek megfelelően például a raklapokhoz, tárolórekeszekhez és ládákhoz használt fa ára az elmúlt időszakban megháromszorozódott.

Új szabályozás az Európai Unióban

Az EU-ban 2021. július 3-án lépett hatályba az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv, amely megtiltja számos egyszer használatos műanyagtermék, az expandált polisztirolból készült étel- és italtartók, továbbá az oxidatív úton lebomló műanyagból készült termék forgalomba hozatalát. Franciaország a jelenlegi EU szabályozásnál jóval szigorúbb irányelveket követ, az „AGEC – Pazarlásellenes és a körforgásos gazdaságról szóló törvény” 2022 január 1-től hatályba lépő rendelkezései alapján a zöldségek és gyümölcsök a jövő év elejétől már nem árusíthatók műanyag csomagolásban, illetve a műanyag címkék, feliratok sem megengedettek. Lengyelországban előreláthatóan 2024-től tiltják be a műanyag csomagolásokat és a többi EU tagország is hasonló irányba halad.

A jövő új anyagok és technológiák használatát irányozza

Számos innovatív csomagolóanyag használata van kísérleti szakaszban, azonban a klasszikus alapanyagok, így a műanyag háló és a kartonpapír helyettesítése nagy kihívást jelent. Szintén nehéz a magas nedvességtartalmú termékek gazdaságos és egyben ökológiailag is fenntartható csomagolása. Ezeknek a csomagolóanyagoknak ugyanis a fenntarthatóság és újrahasznosíthatóság mellett nedvességállónak is kell lenniük, továbbá az újfajta csomagolás nem befolyásolhatja az eltarthatósági időt vagy az ízminőséget.

Az innovatív csomagolóanyagok alkalmazása alapvetően három irányba halad:

Régi anyagok alkalmazása új területeken

Az alacsonyabb nedvességtartalmú termékek csomagolása során sokszor megoldást jelent a cellulóz hálók és tálcák alkalmazása, így pl. spárga esetén műanyag helyett a cellulóz háló. A műanyagmentes, biológiailag lebomló és komposztálható cellulóz hálós zsákok olyan zöldségek és gyümölcsök esetén is alternatívát jelentenek, amelyeket eddig fóliatasakba csomagoltak (pl. spárga, alma, körte). A cellulóz csomagolás 8 hét alatt lebomlik és a biológiailag lebomló hulladékkal együtt ártalmatlanítható.

A magasabb nedvességtartalmú, puhább gyümölcsök (pl. bogyós gyümölcsök, paradicsom) tárolására és szállítására a legújabb alternatíva a cellulózzal vagy műanyag fóliával lezárt és bélelt papír tálcák alkalmazása. Ezek a jövőben feltehetően alkalmasak lesznek a műanyag fóliával lezárt műanyag tálcák és tárolók kiváltására.

Új alapanyagok alkalmazása a hagyományos csomagolóanyagok kiváltására

A Silphia (Silphium perfoliatum), azaz csészekóró egy új, ígéretes alapanyag, amely helyettesítheti a hagyományos cellulóz alapú kartonpapírt. A Silphia Észak Amerikában őshonos, de Európában is termeszthető, alacsony tápanyag és víz igényű évelő növény. Mintegy 35 százalékban tartalmaz hasznosítható növényi rostot, amely vegyszermentes technológiával nyerhető ki. A Siplhia rostból készült kartoncsomagolást elsőként a németországi Lidl és a Kaufland vezette be 2021 novemberében bio paradicsom, alma és gomba csomagolására. Jelenleg kísérleti szakaszban van a különböző víz- és zsírtaszító bevonatok alkalmazásának a vizsgálata. Így a Silphia rost alapú kartonpapír a jövőben nem csupán a hagyományos kartont, hanem egyes műanyag csomagolásokat is helyettesíthet.

Újrahasznosítható és biológiailag lebomló műanyagok

Az újrahasznosított polipropilén, azaz r-PP teljes mértékben és gyakorlatilag végtelenszer újrahasznosítható. Ezek a reciklált polipropilének ugyan azokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a hagyományos PP műanyagok. Tökéletesen átlátszók, illetve azonos minőséget és eltarthatóságot biztosítanak. Az újrahasznosítható műanyagok mellett a biológiailag lebomló polimerek szerepe is egyre nagyobb. Ezeket a komposztálható, keményítő-műanyag alapú keverékeket a talaj mikroorganizmusai teljes mértékben lebontják, szén-dioxid, humusz és víz lesz belőlük.

A jövő csomagolása: antibakteriális okos csomagolóanyagok

Egy szingapúri-amerikai kutatócsoport fejlesztette ki a lebomló okoscsomagolást, amely antibakteriális, azaz gátolja az élelmiszerek romlását előidéző baktériumok szaporodást. Az újgenerációs csomagolóanyag a zein nevű kukorica fehérjéből, keményítőből és más természetes biopolimerekből áll, amelyet természetes antibakteriális hatóanyagként funkcionáló kakukkfű illóolajjal és citromsavval itatnak át. A csomagolásban lévő szálak a páratartalom növekedésének vagy a káros baktériumok enzimjeinek hatására természetes antimikrobiális vegyületeket bocsátanak ki, amelyek elpusztítják az élelmiszereket szennyező, gyakori veszélyes baktériumokat, például az E. coli és a Listeria baktériumokat, valamint a gombákat. A csomagolást úgy tervezték, hogy csak további nedvesség vagy baktériumok jelenlétére reagálva szabadítsa fel kis mennyiségben a szükséges, antimikrobiális vegyületeket.

Források:
 • Bonduelle and its partnership with Op Oasi: The Story behind packed vegetables. Freshplaza.com. Publication date: 2 Nov 2021.
 • Alberto Palmí, director of FEDEMCO:”The price of wood has tripled. We have never seen anything like this before”. Freshplaza.com. Publication date: 17 Nov 2021.
 • Séverine Didier, Alcé:“We will have to manage the flow of raw materials and the soaring costs”. Freshplaza.com. Publication date: 10 Nov 2021.
 • Durable and recyclable net bags for fruit and vegetables. Freshplaza.com. Publication date: 22 Nov 2021.
 • Scientists from Singapore and US develop bacteria-killing packaging. Freshplaza.com. Publication date: 03 Jan 2022.
 • South Africa: Packaging innovation is the solution to creating a circular economy. Freshplaza.com. Publication date: 17 Nov 2021.
 • Sustainable silphia packaging from OutNature at Lidl and Kaufland. Freshplaza.com. Publication date: 12 Nov 2021.
 • Zöldség-gyümölcs ágazat a hazai ellátási láncban – Tapasztalatok és értékelés a Co-Fresh projekt keretein belül” című konferencia OMÉK, 2021.október 14.
 • “A manufacturing breakthrough in packaging sustainability”. Freshplaza.com. Publication date: 26 Nov 2021.
 • Adam Sikorski (Sofrupak) on paper and cardboard packaging solutions. Freshplaza.com. Publication date: 25 Nov 2021.
 • Biodegradable polymers for use across multiple industries. Freshplaza.com. Publication date: 15 Nov 2021.

(NAK/ dr. Kozák Anita)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vételi lendület a Magro.hu-n! A világ más tájaihoz hasonlóan, összességében hazánkban is kedvezőek a terméskilátások a gabonák tekintetében. Csak búzából 1 millió tonnával többet a...
Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...