Sertés után baromfira is számolnak: halad a magyar mezőgazdaság ammónia-kibocsátásának csökkentése

A magyar tudomány eredményeinek hazai bemutatásában kitüntetett esemény a „Magyar Tudomány Ünnepe”, a Magyar Tudományos Akadémia által 17 éve megrendezett országos programsorozat. Az idei rendezvény a “Jövőformáló Tudomány” címet viseli, melyhez az Agrárminisztérium a mezőgazdasági termelés ammónia-kibocsátáscsökkentést érintő kérdéseiről tartott tájékoztatással csatlakozott. A légszennyező anyagok kibocsátási leltára, az ammónia-kalkulátor, valamint az Agrárminisztérium ammóniakibocsátás-csökkentési intézkedései is tudományos kutatási eredményekre épülnek, amely kutatásokat a szaktárca pénzügyileg is támogat. […]

Tovább…

Karácsony és a magyar hal: érdemes többet és jobbat venni a hazai édesvízi halakból

A Karácsony körüli kiemelt halfogyasztási időszakban is érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg édesvízi halakból készült ételeket tenni az ünnepi asztalra. Mivel a magyar hal kiváló minőségű és egészséges, ennek fogyasztására buzdít az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös sajtónyilatkozata. A hazai halfogyasztás mintegy 40 százaléka a karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70 százalékát is adhatja. […]

Tovább…

Takarmányozási gondok az állattartóknál: nehéz év jöhet a keményítőhiányos kukoricaszilázs miatt

A növény vízellátása a silókukorica termesztésének egyik legkritikusabb eleme. A kukorica tenyészidőszak alatti összvízigénye 370–440 mm, ez fajtánként, illetve hibridenként változik. 2020-ban sok volt a csapadék, ezért a silókukoricák hozama kiváló lett. A szép zöld kukoricanövény azonban sok termőhelyen okozott csalódást a termelőknek.Ugyanis nem minden a szép külső. Amikor 2,5-3 méter magas a kukorica, de csak egy cső van rajta, akkor a keményítő koncentrációja alig éri el a 30 százalékot. Mit érdemes tenni a jó takarmány előállítása érdekében? […]

Tovább…

Olajlen – a föld, az állatok és az emberek közös harmóniájáért

Sokszor hallhatunk az egészséges életmódról és a manapság divatos élelmiszerekről, azonban arról még mindig túl kevés szó esik, hogy a minőségi táplálék hogyan kerül a tányérunkra, milyen agráripari összefüggésekre érdemes odafigyelnünk. Mindig fontos lenne fókuszban tartanunk a minőséget és megbízhatóságot táplálkozásunk esetén, hiszen az elfogyasztott vitaminok, nyomelemek, antioxidánsok és rostok hozzájárulnak egészségünk és immunitásunk megőrzéséhez. A minőséghez és megbízhatósághoz pedig szükséges a föld, az állatok és az emberek közös harmóniája. […]

Tovább…

Iszapíz helyett agyagos, sós illat: utánajártunk, miért különleges az akasztói szikiponty

Újabb magyar mezőgazdasági termék kapott védettséget az Európai Uniótól. Az „Akasztói szikiponty” a ponty (Cyprinus carpio L.) típusfajhoz tartozó, kizárólag magyar államilag elismert, minősített fajtából tenyésztett halfajta, amely minimum 2 nyaras korától maximum 5 nyaras koráig élve, frissen, hűtve, vagy fagyasztva értékesített, fajtaazonos egyedeket jelenti. Utánanéztünk miért és mitől különleges az Alföldön tenyésztett, kiváló ízű és húsminőségű hal. […]

Tovább…

A jó takarmány titka: a lehető legjobb szilázs készítése

Az állattartók olcsó tömegtakarmányt biztosíthatnak állataiknak a silózással. Az egyik legfontosabb feladat, hogy a silózástól a feletetésig megakadályozzuk a silóban lévő értékes energia és fehérje elvesztését. Az esetleges veszteségeket ugyanis később drágább forrásokból kell kiegészíteni, hogy az állatok termelése ne csökkenjen. Azonban fontos figyelni rá, hogy az előkészítés, a silózás és a feletetés során kedvezőtlen hatású mikroorganizmusok is elterjedhetnek a takarmányban. […]

Tovább…