Különös jelentőségű debreceni halkutatás: fontos dolgot derítettek ki a magyar pontyokról

A Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ (AGBK) kutatói a Tiszántúli régió pontyfajtáinak genetikai sokféleségét tanulmányozták. A kutatási eredményeik alapján, a biodiverzitás fenntartása érdekében az őshonos magyar pontytájfajták kiemelt figyelmet érdemelnek. Hazánk őshonos pontytájfajtái jelentős genetikai tartalékokkal rendelkeznek – derült ki a kutatók vizsgálatából. […]

Tovább…

Iszapíz helyett agyagos, sós illat: utánajártunk, miért különleges az akasztói szikiponty

Újabb magyar mezőgazdasági termék kapott védettséget az Európai Uniótól. Az „Akasztói szikiponty” a ponty (Cyprinus carpio L.) típusfajhoz tartozó, kizárólag magyar államilag elismert, minősített fajtából tenyésztett halfajta, amely minimum 2 nyaras korától maximum 5 nyaras koráig élve, frissen, hűtve, vagy fagyasztva értékesített, fajtaazonos egyedeket jelenti. Utánanéztünk miért és mitől különleges az Alföldön tenyésztett, kiváló ízű és húsminőségű hal. […]

Tovább…