A jó takarmány titka: a lehető legjobb szilázs készítése

Az állattartók olcsó tömegtakarmányt biztosíthatnak állataiknak a silózással. Az egyik legfontosabb feladat, hogy a silózástól a feletetésig megakadályozzuk a silóban lévő értékes energia és fehérje elvesztését. Az esetleges veszteségeket ugyanis később drágább forrásokból kell kiegészíteni, hogy az állatok termelése ne csökkenjen. Azonban fontos figyelni rá, hogy az előkészítés, a silózás és a feletetés során kedvezőtlen hatású mikroorganizmusok is elterjedhetnek a takarmányban.

Az Agrárágazat írta meg, hogy a jó minőségű szilázs eléréséhez kritikus pont az időzítés. Az erre való felkészülés már a betakarítás előtt elkezdődik, hogy az ideális szárazanyag-tartalom biztosítható legyen, mivel korai vágásnál kisebb a hozam, a túl későinél pedig alacsonyabb a metabolizálható energia. A fonnyasztásnál is kiemelten fontos az időzítés. Ideális esetben nem szabad túl sokáig tartania, különben a lebontó mikroorganizmusok a takarmány korai energia- és fehérjevesztését okozhatják.

A jó takarmány titka: a lehető legjobb szilázs készítése - Fotó: Magro.hu, CSZS, Hajdúnánás
A jó takarmány titka: a lehető legjobb szilázs készítése – Fotó: Magro.hu, CSZS, Hajdúnánás

Hamar kell betárolni a takarmányt

A tömegtakarmányt a legjobb esetben a vágást követő 24 órán belül, de legfeljebb 48 órán belül kell betárolni. Az anyagot tömöríteni szükséges, majd légmentesen le kell zárni, hogy minimalizálni lehessen az oxigén mennyiségét, amely egyébként támogatná a nem kívánt aerob mikroorganizmusok szaporodását. Az anaerob szakaszban kialakuló baktériumtípusok alapvető fontosságúak annak biztosításához, hogy a szilázs tápanyagban gazdag, biztonságos és ízletes legyen – írták.

Gyors savanyítás

A jó minőséghez gyors savanyítás szükséges, ami a gyorsan növekvő tejsavbaktériumok mennyiségétől függ. Kockázatos arra támaszkodni, hogy elegendő homofermentatív tejsavbaktérium van a tömegtakarmányban. Ezeknek a baktériumoknak a száma nagyon változó, és hatékonyságuk baktériumtörzsenként nagyban különbözik. Ezért egy tudományosan bizonyított szilázsoltó baktériumkultúra nagyon fontos előrelépést jelenthet. A szilázs erjedésének rossz kezdete a kevésbé kívánatos baktériumok növekedését támogatja, beleértve a vajsavat termelő Clostridiumokat is. Ezek rontják a szilázs általános ízét, és csökkenthetik a tejtermékek minőségét. Egyes elszaporodó kórokozó baktériumok az állatok egészségét és bélállapotát is befolyásolhatják. A tejsavat termelő baktériumok jó törzseivel elért gyors pH-csökkentés segít megőrizni a szárazanyagot, az energiát és a fehérjét, valamint megvédi a takarmányt a kedvezőtlen hatású baktériumoktól.

Aerob stabilitás

Arra is érdemes figyelni, hogy milyen gyorsan romlik a szilázs minősége a siló megnyitása után (aerob stabilitás). A jobb aerob stabilitás elérése érdekében hatékony heterofermentatív baktériumokra van szükség, azonban nem minden heterofermentatív baktérium egyforma. A stabil fermentációhoz szükséges gyors kezdeti pH-csökkenés biztosításához lényeges a megfelelő tejsavtermelő törzsek kiválasztása. A heterofermentatív baktériumok túlzott ecetsavtermelése viszont hátrányt jelenthet, mivel az ecetsavtermelés szárazanyag-veszteséget okozhat, csökkentve a szilázsban maradt energia szintjét.

A BIOMIN egyedülállóan hatékony stratégiát fejlesztett ki az aerob stabilitás megtartásához a Lactobacillus kefiri törzs felhasználásával. Ez a heterofermentatív baktériumtörzs több kedvező tulajdonsággal rendelkezik, beleértve a fokozott aerob stabilitást. További előnye, hogy alacsony siló-pH-t produkál. A cég termékében a L. kefiri DSM 19455 és egy másik heterofermentatív törzs, a L. brevis DSM 23231, valamint a gyorsan növekvő, nagy mennyiségű tejsavat termelő, homofermentatív L. plantarum DSM 19457 hatékony kombinációja található meg. A homo- vagy a heterofermentatív baktériumoknak meg kell lenniük a jó szilázs-oltóanyagban, hogy kettős célt érjenek el: a gyors pH-csökkentést, és az aerob stabilitást. A kívánt eredmények elérése érdekében elősegíti a megfelelő tejsavtermelés, amely fontos a szilázs gyors pH-csökkenéséhez, és elegendő ecetsavat biztosít az aerob stabilitás biztosításához a kitárolásnál. A kombináció megvédi a szilázst a nemkívánatos baktériumok, élesztők és penészgombák növekedésétől a silózás alatt és azután is, ezzel megelőzve az energia- és fehérjeveszteséget.

Minőségi szilázs, egészséges állatok

A minőségi, jól tartósított szilázs előállítása biztosítja, hogy a silózásba befektetett pénz megtérüljön. A legfontosabb az, hogy a szilázs energiájának és fehérjetartalmának megőrzése maximalizálja a jövedelmezőséget a jobb hús- vagy tejtermelés révén, így csökkenthető a drága kiegészítők költsége – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...