Mennyi veszteséget okoznak a bélmegbetegedések a sertés-, a baromfi- és a szarvasmarhatartásban?

A bélbetegségek által okozott veszteség általában sokkal nagyobb, mint arra a klinikai tünetekből következtetni lehet. A gyulladás megjelenésével a növekedés dinamikája csökkenhet vagy meg is állhat, így a jószág testtömege elmaradhat a genetikai potenciáltól, illetve csökkenhet a tej- vagy tojáshozam. Ráadásul a gazdák a szubklinikai gyulladásokat nem ismerik fel, csak azt észlelik, hogy valamivel rosszabb lesz a termelés. És akkor jönnek képbe, sajnos, automatikusan az antibiotikumok, melyeknek számos hátrányos hatása is van. Az alábbikaban, Dr. Jakab Gáborral, a BIOMIN magyarországi igazgatójáva, a témában készült beszélgetésünket olvashatja. […]

Tovább…

Egyre több román csirkehús ömlik be Bulgáriába

Ugyan Bulgária korántsem önellátó baromfihúsból, de nagyon igyekszik, hogy ezt megváltoztassa. Javított külkereskedelmi mutatóin, az évi 5-10 százalékos termelésnövekedés jelentősen felülmúlja a fogyasztás bővülését. Az ország nagy beszállítói között egyre nagyobb piaci részesedéssel ott van Románia is. Az Agrárszektor számolt be arról, hogy 2017 és 2018 között 60 százalékkal lett kevesebb a baromfitartó üzemek száma Bulgáriában, miközben a termelés 10 százalékkal nőtt. A növekedés a csirkehús-előállítás 10 százalékos és a kacsahústermelés 18 százalékos bővüléséből tevődött össze. Előbbiből 87 ezer, utóbbiból 23 ezer tonna volt a kibocsátás – írták az USDA piaci jelentésére, illetve a bolgár statisztikai hivatal számaira alapozva. A […]

Tovább…

Baromfitartók, figyelem: be kell jelenteni a kis kapacitású keltetőket is!

Az állatok megbetegedésének megelőzése érdekében bejelentéskötelezetté váltak a kis kapacitású baromfikeltetők. Az ezeket üzemeltető állattartókat is érinti a TIR rendelet legutóbbi módosítása. A jelenleg érvényes előírások értelmében már nem csak az ezer tyúktojás egyenértéknél nagyobb kapacitású, engedélyköteles baromfikeltetőket kell bejelenteni az Országos Adatbázisba, azaz a Tenyészet Információs Rendszerbe. […]

Tovább…

Erős gyomor kell a gyorséttermi csirkehús gyártásáról készült filmhez

Megérkezett az első előzetes videója annak a Super Size Me 2 című filmnek, amelynek első része óriási botrányt kavart 2004-ben. Akkor Morgan Spurlock dokumentumfilmes 30 napon keresztül csak McDonald’s-os ételeket evett, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres gyorséttermi étkezés veszélyeire. Az új filmben pedig azt mutatja be, miből és hogyan készül a gyorséttermi csirkehús. […]

Tovább…

Szegeden gyültek össze a baromfitartók az UBM Baromfi Szakmai Napján

Nagy érdeklődés mellett, 224 üzleti partner részvételével zajlott le május 8-án a szegedi Novotel Hotelben az UBM Baromfi Szakmai Nap. A plenáris ülésén és két szekciójában elismert hazai- és külföldi szakemberek előadását hallhattuk az állatitermék-termelésről, a baromfiágazat, a takarmánygyártás világpiaci tendenciáiról, a brojler-, a tojótyúk-, valamint a víziszárnyasok takarmányozásának, tartásának újdonságairól, az időszerű baromfiegészségügyi kérdésekről és az UBM baromfitakarmányozási stratégiájáról. […]

Tovább…

Az áruházláncok döntése fenekestől felforgatja a baromfitartást, de reggelinket is megdrágítja

Több nemzetközi áruházlánc váratlanul bejelentette, hogy pár éven belül beszünteti a ketreces tartásból származó tojások árusítását és csak mélyalmos termelésből származók lesznek náluk kaphatók. Ez a változás alaposan megdrágítja a tojás árát. […]

Tovább…

Válság előtt a baromfitermelők

Hírek szerint nem kapják meg a baromfitermelők az első negyedévben az állatjóléti támogatást. Szakértők szerint az ágazatból így kieső 3 milliárd forint pótlás nélkül nyár elejére pénzügyi válságba sodorhatja a termelőket. […]

Tovább…

Emelt összegű lesz a baromfi állatjóléti támogatási program 2019-ben

Az Agrárminisztérium a baromfiágazat szakmai szervezeteivel egyeztetve már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a jelenlegi program helyébe lépő új, 2025-ig tartó támogatási programot az eddigihez hasonló szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel. […]

Tovább…