Mikotoxinok: a széles spektrumú kihívás

A szakirodalom a széles spektrum fogalmát a sokféleség vagy széles skála ellen hatékonysággal definiálja. Az alkalmazástól függően ez a kifejezés használható az antibiotikumok, rovarölő szerek vagy antivirális szerek összefüggésében, ez a cikk azonban a mikotoxinellenes adalékanyagok összefüggésében vizsgálja a kérdést. […]

Tovább…

A magyar kutatók fejlesztésével alakulhat hatékonyabbá a baromfitartás, 400 partnert terveznek bevonni

Az Óbudai Egyetem kisebbségi társtulajdonosként startup-céget alapított, amely a baromfitartás rendszerét forradalmasítja a mesterséges intelligencia segítségével. A Birdwatcher Zrt. az egyetem kutatói bázisáról induló vállalkozás, amely a szárnyasok megfigyelése alapján olyan algoritmusokat alkalmaz, amely jelentős mértékben segítheti az egyedi súlybecslésen alapuló hízásiciklus-optimalizálást. […]

Tovább…

A baromfitakarmányok tápértékét feljavított rovarok növelik

A kutatók azt remélik, hogy a táplálkozás szempontjából feljavított rovarok alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal biológiailag megerősíthetik a baromfitakarmányokat, növelve azok tápértékét. A légylárvákat olyan élelmiszerhulladékkal fogják etetni, amelyet nanoméretű természetes ásványi anyagokkal javítanak fel, mielőtt a baromfitakarmányhoz adnák. […]

Tovább…

Boltban vásárolják, vagy maguknak termelik meg a tojást

A koronavírus-járvány idején indult egy új életvezetési filozófia, és többen vidékre költöztek. Sokaknak azonnal az is eszükbe jutott, hogy tartanak vagy tíz csirkét, és maguknak termelik meg a tojást. Az utóbbi években sokan vágtak bele otthon a tojástermelésbe, akik meg boltban veszik a tojást, ha a pénztárcájuk engedi, szabadtartásból származót vásárolnak. […]

Tovább…

A biobaromfi számára a metionin nagyon fontos a gabonában

Egyike a 9 esszenciális aminosavnak a metionin, és egyike annak a kettőnek, amely ként tartalmaz. Segít a fehérjeszintézis beindításában, és számos szövet fontos összetevője, beleértve a csontokat, izmokat, szalagokat, szerveket, bőrt és tollat. Egy közös amerikai tudományos és kormányzati tanulmány célja, hogy új, magas metionintartalmú szántóföldi kukoricahibrideket hozzon forgalomba. […]

Tovább…

Világszerte növekszik a tojásfogyasztás – sok múlik a tojótyúkok takarmányán

A tojás világszerte az emberi táplálkozás kiemelkedően fontos terméke. A tojásfogyasztás alapvető tápanyagforrást jelent az emberek számára. Az egyik legmegfizethetőbb állati fehérjeforrás, és gyakran a természet teljes értékű táplálékaként emlegetik. A kiváló minőségű, aminosavakban figyelemre méltóan gazdag tojás közel tiszta fehérjetartalommal büszkélkedhet. […]

Tovább…

Nyolc, a baromfialom minőségét befolyásoló táplálkozási tényező

z ólakban gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a baromfialom minőségére, alomanyagként használnak különböző típusú almot, például rizshéjat, mogyoróhéjat stb. Nem megfelelő kezelés esetén ezek az anyagok termelési és jóléti problémákat okozhatnak, beleértve a penészesedést, a mellhólyagok kialakulását, a talpbőrgyulladást (FPD) és az aszpergillózist, ezek mind gazdasági veszteségekhez vezetnek. […]

Tovább…