Bezárta a kiskaput az EU, hogy megállítsa a túlzott ukrán baromfibehozatalt

Az EP hozzájárult az uniós-ukrán kereskedelmi megállapodás módosításához, amely bezárja a kiskaput az Unióba érkező, olcsó ukrán csirkemell importja előtt. Az európai csirketenyésztők ezáltal védelmet kapnak a túlzott mennyiségben, vámmentesen érkező baromfihússal szemben. A módosítás alapján Ukrajnának tisztességesen kell kereskednie az Európai Unióval. Az Európa Parlament képviselői 444 szavazattal, 128 ellenszavazat és 74 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban kérik Ukrajnát az Unió és az ország közötti jó együttműködés érdekében a teljes kereskedelmi megállapodás tiszteletben tartására. A Győri Enikő néppárti képviselő által előterjesztett állásfoglalás szerint az Unióba érkező összes terméknek  be kell tartania az élelmiszerbiztonsági és egészségügyi előírásokat. A baromfihúsra vonatkozó új […]

Tovább…

Véletlenül vett ezer tyúkot az új-zélandi férfi

Kétségbeesetten keres új gazdát ezer tyúknak egy új-zélandi férfi, miután tévedésből mintegy 3800 forintért megvette azokat egy online árverésen. Steve Morrow a Trade Me nevű aukciós oldalon látta a sürgős felhívást, amiben 1,5 új-zélandi dollárért kínáltak tyúkot eladásra. Ő pedig azt hitte, hogy ennyiért csak egy madarat adnak. A meglepetés akkor érte, amikor kiderült, hogy ezer tyúk jár ennyi pénzért.
[…]

Tovább…

Állatvédők akciója nyomán 483 kacsa pusztult el

Elképesztő történet esett meg a Belgiumban található Bekegem településen. Kacsákkal zárták össze magukat az állatvédők egy állattartó telepen, hogy ezzel követeljék a hízottmáj-termelő gazdaság bezárását. A 40 aktivistát csak hosszú órák alatt sikerült eltávolítani a madarak közül, akik a művelet közben gyakorlatilag szívinfarktust kaptak. Az állatvédők szerint nem miattuk pusztultak el a madarak, a gazda szerint viszont igen. […]

Tovább…

Mennyi veszteséget okoznak a bélmegbetegedések a sertés-, a baromfi- és a szarvasmarhatartásban?

A bélbetegségek által okozott veszteség általában sokkal nagyobb, mint arra a klinikai tünetekből következtetni lehet. A gyulladás megjelenésével a növekedés dinamikája csökkenhet vagy meg is állhat, így a jószág testtömege elmaradhat a genetikai potenciáltól, illetve csökkenhet a tej- vagy tojáshozam. Ráadásul a gazdák a szubklinikai gyulladásokat nem ismerik fel, csak azt észlelik, hogy valamivel rosszabb lesz a termelés. És akkor jönnek képbe, sajnos, automatikusan az antibiotikumok, melyeknek számos hátrányos hatása is van. Az alábbikaban, Dr. Jakab Gáborral, a BIOMIN magyarországi igazgatójáva, a témában készült beszélgetésünket olvashatja. […]

Tovább…

Egyre több román csirkehús ömlik be Bulgáriába

Ugyan Bulgária korántsem önellátó baromfihúsból, de nagyon igyekszik, hogy ezt megváltoztassa. Javított külkereskedelmi mutatóin, az évi 5-10 százalékos termelésnövekedés jelentősen felülmúlja a fogyasztás bővülését. Az ország nagy beszállítói között egyre nagyobb piaci részesedéssel ott van Románia is. Az Agrárszektor számolt be arról, hogy 2017 és 2018 között 60 százalékkal lett kevesebb a baromfitartó üzemek száma Bulgáriában, miközben a termelés 10 százalékkal nőtt. A növekedés a csirkehús-előállítás 10 százalékos és a kacsahústermelés 18 százalékos bővüléséből tevődött össze. Előbbiből 87 ezer, utóbbiból 23 ezer tonna volt a kibocsátás – írták az USDA piaci jelentésére, illetve a bolgár statisztikai hivatal számaira alapozva. A […]

Tovább…

Baromfitartók, figyelem: be kell jelenteni a kis kapacitású keltetőket is!

Az állatok megbetegedésének megelőzése érdekében bejelentéskötelezetté váltak a kis kapacitású baromfikeltetők. Az ezeket üzemeltető állattartókat is érinti a TIR rendelet legutóbbi módosítása. A jelenleg érvényes előírások értelmében már nem csak az ezer tyúktojás egyenértéknél nagyobb kapacitású, engedélyköteles baromfikeltetőket kell bejelenteni az Országos Adatbázisba, azaz a Tenyészet Információs Rendszerbe. […]

Tovább…

Erős gyomor kell a gyorséttermi csirkehús gyártásáról készült filmhez

Megérkezett az első előzetes videója annak a Super Size Me 2 című filmnek, amelynek első része óriási botrányt kavart 2004-ben. Akkor Morgan Spurlock dokumentumfilmes 30 napon keresztül csak McDonald’s-os ételeket evett, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres gyorséttermi étkezés veszélyeire. Az új filmben pedig azt mutatja be, miből és hogyan készül a gyorséttermi csirkehús. […]

Tovább…

Szegeden gyültek össze a baromfitartók az UBM Baromfi Szakmai Napján

Nagy érdeklődés mellett, 224 üzleti partner részvételével zajlott le május 8-án a szegedi Novotel Hotelben az UBM Baromfi Szakmai Nap. A plenáris ülésén és két szekciójában elismert hazai- és külföldi szakemberek előadását hallhattuk az állatitermék-termelésről, a baromfiágazat, a takarmánygyártás világpiaci tendenciáiról, a brojler-, a tojótyúk-, valamint a víziszárnyasok takarmányozásának, tartásának újdonságairól, az időszerű baromfiegészségügyi kérdésekről és az UBM baromfitakarmányozási stratégiájáról. […]

Tovább…