141 borászat kapott díjat a 2023-as Országos Borversenyen

Az Országos Borverseny egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind pedig az eredményhirdetés alkalmával. […]

Tovább…

A fenntarthatóság állt az All About Feed fórum fókuszában

A takarmányipari szakemberek nemrégiben gyűltek össze az All About Feed fórum első személyes rendezvényén. A fórum neves előadókkal együtt mélyrehatóan foglalkozott a fenntarthatóbb és hatékonyabb takarmánypiaccal. A rendezvényen bemutatták a legújabb fejleményeket, és lehetőséget kínáltak a résztvevőknek arra, hogy véleményt és ötleteket cseréljenek az előadókkal és a pódiumbeszélgetés résztvevőivel. […]

Tovább…

A legjobb nassolnivalók cukorbetegeknek – a dietetikusok szerint

A nassolnivalók az egekbe röpíthetik bárki vércukorszintjét, ha felelőtlenül elkezd habzsolni. Ugyanakkor a snackeknek számos előnyük is van: mérséklik az éhségérzetet, és nem lesz farkaséhes valaki a következő étkezésnél. A nassolnivalók alapvető tápanyagokat biztosíthatnak, amelyekkel közelebb kerülhet a kritikus táplálkozási szükségletek kielégítéséhez, amelyek sok embernél hiányozhatnak. […]

Tovább…

Állattenyésztés és húsfogyasztás – meghatározó trendek a világban

A Wikipédia szerint „A trend a kollektív viselkedés olyan formája, amelyben emberek egy csoportja rövid ideig lelkesen követ egy impulzust”. A Pig Progress szerkesztője, Vincent ter Beek az állattenyésztés és a húsfogyasztás 12 trendjében mélyedt el. Az így szerzett tapasztalatait május 31-én a görögországi Szalonikiben megrendezett ESPHM-en osztotta meg az állatorvosok közönségével. […]

Tovább…

Mesterséges intelligenciára épülő robotautomatizálás forradalmasítja a baromfifeldolgozást az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 4 kutatóintézet élen jár a kifejezetten a baromfiiparra vonatkozó mesterséges intelligencia és robotika kifejlesztésében a feldolgozóipar számára. A mezőgazdasági minisztérium intézete által nyújtott 4 éves, 5 millió dolláros támogatás felhasználásával a kutatóintézetek segítettek létrehozni a baromfifeldolgozásban alkalmazott méretezhető és intelligens automatizálás központját. […]

Tovább…

Holland gazdák ismerkedtek a mezőgazdaság jövőjével

A holland Future Farming & Food Experience (FF & FE) kiállítás megújult változata mintegy ezer látogatót vonzott. Ez a duplája a tavalyi évben regisztrált értéknek. A lézeres gyomirtástól a műtrágyázáson keresztül az automatikus ültetésig, a „csak kérdezz”-ig és az adat-útitervig. A jövő mezőgazdaságának körvonalai már május 25-én láthatóak voltak a Lelystadban megrendezett Farm of the Future kiállításon. […]

Tovább…

Rombolóan alacsony árat fizetnek a zöldségekért a német szupermarketek – gyalázatos  munkakörülmények a betakarításkor

Bérdömping, zsaroló bérleti díjak és nem megfelelő egészségbiztosítás: gyakran kizsákmányolják azokat, akik német földeken szüretelnek spárgát, epret vagy zöldséget. A nagy német szupermarketek közösen felelősek a gazdákra kifejtett nyomásgyakorlásért, hogy minél olcsóbban tudják megvásárolni az árut. Az új Oxfam-tanulmány megmutatja, hogy a szupermarketek árnyomása milyen hatással van az idénymunkásokra.  […]

Tovább…