Hozzá kell szokniuk a gazdáknak a dinamikus változásokhoz

A környezeti kihívások, a bővülő zöld követelményrendszer és az új Közös Agrárpolitika módosuló szabályaihoz való alkalmazkodás jelentik a 2023-as év legfontosabb feladatait az agrárvállalkozások számára – hangzott el az OTP Bank Vállalati és Agrár Igazgatóságának sajtóreggelijén. A meghívott szakértők szerint a termelésbiztonságnak, a termelékenység-növelő fejlesztéseknek és a digitalizációnak lehet kulcsszerepe […]

Tovább…

A Nemzetközi Komposzttudatossági Hétnek éppen vége – de az útmutatása velünk marad!

T Research and Education Foundation Kanada, Ausztrália, az Egyesült Királyság és más országok csatlakozásával 2023. május 7–13. közötti időszakot a Nemzetközi Komposzttudatosság Hetének (International Compost Awareness Week, ICAW) nyilvánította. A komposztálás bizonyítottan csökkenti a műtrágyáktól való függőséget, és az erózió mérséklésében is szerepet játszik. […]

Tovább…

Változtak a jogszabályok: Budatétényben kezdett a „Helyi termék” rendezvénysorozat

Az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a „Helyi termék” rendezvénysorozat nyitórendezvényét. A szakemberek, a gazdálkodók és az érdeklődők 2023. április 25-én, Budapesten, a Herman Ottó Konferencia Központban találkoztak. […]

Tovább…

Az Agro-ökológiai Program (AÖP) a 2023-27-es támogatási időszakban – javára válik a gazdának és a környezetnek

é váló időjárás világszerte jelentős kihívás elé állítja a gazdálkodókat, egyre inkább sürgetve az átállást egy fenntartható gazdálkodási modellre. Az EU agráriumot érintő stratégiái meghatározzák az agrártámogatásokat. Az ezekre épülő hazai KAP Stratégiai Terv úgy készült, hogy inkább ösztönözze, mint korlátozza a gazdálkodókat. […]

Tovább…

A talaj javításának trükkjei – tanácsok, amelyeket érdemes megfogadni

A kertünkbe kerülő növényeket mi telepítjük oda, nem ők szeretnének oda költözni, emiatt nem biztos, hogy a terület adottságai teljesen megfelelnek igényeiknek. A talaj igen lényeges: fontos a tápanyag tartalma, kötöttsége, vízgazdálkodása és a termőréteg vastagsága. Ezeken akár javíthatunk is – ha szükséges. Ha kis mértékben is, de amit a természet nem adott meg az adott helyen, azt pótolhatjuk. […]

Tovább…

A húsfogyasztás társadalmi szerepe – tudományos érvek és ellenérvek

A húsfogyasztás a legtöbb kultúrában és a legtöbb időszakban valószínűleg egészen a nemzetségünk legkorábbi, mintegy 2 millió évvel ezelőtti korszakáig visszamenőleg is az élvezetes és tápláló étkezés célját szolgálta. Mindazonáltal a történelem azt is jelzi, hogy kulturális, spirituális, táplálkozási vagy gazdasági okokból gyakran  adtak tanácsot a hús mellőzésére vagy akár fogyasztásának tiltására. […]

Tovább…

A szerves és szervetlen szelén hatása az elválasztás utáni sertésekre

A University College Dublin és az írországi Monaghan Mushroom Group kutatói a szervetlen és a szerves szelénnel dúsított gombapor hatását vizsgálták az elválasztás utáni sertések növekedési teljesítményére és bélrendszeri egészségére. Az elválasztás étrendi, szociális és környezeti stresszhatásokat foglal magában. Ezek csökkent takarmányfelvételt, valamint bélmorfológiai és funkcionális változásokat eredményeznek. […]

Tovább…