Milyen élelmiszert tároljunk a hűtőben – és mit ne?!

Lehet tárolni pincében, kamrában, konyhaszekrényben vagy hűtőszekrényben, csak nem mindegy, hogy mit és hol. Hasznos dolog ismerni azt, hogy melyik élelmiszert hogyan érdemes tárolni, van ugyanis amit felesleges hűtőbe tenni, míg másoknál hűtéssel lehet a legjobban és legtovább megőrizni a minőséget, de olyanok is vannak, amelyeknél a hűtés kifejezetten árt. A tárolás nem egyenlő a hűtéssel… […]

Tovább…

Megjelent a legújabb FAO élelmiszerár-index

A FAO élelmiszerár-indexe (FFPI) az élelmiszeráruk kosara nemzetközi árának havi változását méri. Öt árucsoport árindexének a 2014 és 2016 közötti időszakban az egyes csoportok átlagos exporthányadával súlyozott átlagából áll. Az Élelmiszeripari kilátások (Food Outlook) 2020. júniusi számában megjelent cikk bemutatja az FFPI számítása bázisidőszakának felülvizsgálatát. […]

Tovább…

Kiváló évre van kilátás egyik legfőbb agrár-exportcikkünk, a csemegekukorica piacán

Átlagon felüli termésben bíznak a hazai csemegekukorica-termelők. Bár a betakarítás csak július második felében kezdődött, a növények állapota ígéretesnek mondható. Míg a múlt évben a rendkívüli aszály okozott komoly veszteséget a termelőknek, az idén kiváló szezonban bízhatnak a gazdálkodók. A feldolgozók előtt számos kihívás áll, a növekvő költségek mellett a kínai konkurencia is gondot okozhat. […]

Tovább…

141 borászat kapott díjat a 2023-as Országos Borversenyen

Az Országos Borverseny egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind pedig az eredményhirdetés alkalmával. […]

Tovább…

A fenntarthatóság állt az All About Feed fórum fókuszában

A takarmányipari szakemberek nemrégiben gyűltek össze az All About Feed fórum első személyes rendezvényén. A fórum neves előadókkal együtt mélyrehatóan foglalkozott a fenntarthatóbb és hatékonyabb takarmánypiaccal. A rendezvényen bemutatták a legújabb fejleményeket, és lehetőséget kínáltak a résztvevőknek arra, hogy véleményt és ötleteket cseréljenek az előadókkal és a pódiumbeszélgetés résztvevőivel. […]

Tovább…

A hibridizációval indult a tojásipar szárnyalása

A globális tojásipar termelésének növekedése az elmúlt 50 évben több mint lenyűgöző volt. A Poultry World megtiszteltetésnek érezte, hogy szakértői elemzést adhat ki az iparág fejlődéséről, és dokumentálhatja a globális tojástermelés és az árucikk kereskedelmének figyelemre méltó növekedését. Az elemzés a globális tojástermelés jelentős növekedését és a drasztikus területi eltolódásokat mutatja be. […]

Tovább…

Kilátások 2031-ig: csökkenő pályán az európai sertéshústermelés

A globális sertéshústermelés a következő évtizedben tovább fog növekedni. Ez a jövőbeli előrejelzésekből egyértelműen kiderül. Mégis jó, ha a fejleményeket perspektívába helyezzük. A sertéshústermelés növekedése nem fogja elérni a baromfiágazatban tapasztalt szintet, és – más kontinensekkel ellentétben – Európa ipara a csökkenés felé tart. […]

Tovább…

Senki fejére nem illik már az ársapka – megbénítja az egész ágazatot

Bár a kormány 2022 decemberének végén még idén április 30-ig hosszabbította meg az egyes alapvető élelmiszerekre kivetett hatósági ár időtartamát, az utóbbi hetekben egyre többen vannak, akik szerint nem kellene megvárni az újabb határidő lejártát. Ezzel a lépéssel ugyanis erősödhetnének a magyar termékek pozíciói, és ismét csökkenésnek indulhatna az áruházláncokban az import élelmiszerek aránya. […]

Tovább…