Nagy szerencse, hogy a 13 tonnányi lefoglalt hús nem került forgalomba

Egy Csongrád-Csanád megyei húsüzemben tartottak élelmiszerhigiéniai és nyomonkövetési ellenőrzést 2020 szeptemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A létesítményben 12,6 tonnányi termék nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezért a hatóság kivonta azokat a forgalomból, valamint azonnali hatállyal felfüggesztette az egység tevékenységét. […]

Tovább…

Kevesebb sertést és több baromfit vágtak a magyar vágóhidakon tavaly, mint egy évvel előtte

Megközelítőleg 2 százalékkal kevesebb sertést és közel 2 százalékkal több baromfit vágtak a magyar vágóhidak tavaly az előző évhez képest. A szarvasmarhavágás gyakorlatilag azonos szinten maradt a két vizsgált évben. Ez derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. Az anyag szerint a magyarországi vágóhidakon 4,620 millió sertést vágtak le tavaly, ami közel 85 ezer darabbal kevesebb az előző évi adatokhoz képest. A levágott állatok élősúlya összesen 542 ezer tonna, hasított súlya 437 ezer tonna volt, ezek gyakorlatilag megegyeztek az előző évi értékekkel. […]

Tovább…

Kiszabadult a börtönből az egyik legnagyobb magyarországi húsipari cég tulajdonosa, két hétre rá a fiát vették őrizetbe

8 hónap után szabadon engedték Piero Pini olasz üzletembert, a legnagyobb kapacitású magyarországi vágóhíd tulajdonosát. A kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. első emberét még március elején vették őrizetbe jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. Legutóbb 2017-ben Lengyelországban tartóztatták le adócsalás és feketefoglalkoztatás gyanúja miatt. A szabadulás öröme nem lehet felhőtlen, ugyanis november végén a fiát tartóztatták le tanúk befolyásolásának gyanúja miatt. […]

Tovább…

A húspiac szigorúbb szabályozásának eredménye: trükközés és sok-sok ellenőrzés

Augusztustól már nem lehet mindenféle terméket virsli és párizsi néven értékesíteni. Minimum 51 százalékos hústartalmat kell elérnie ugyanis a fent nevezett készítményeknek, ellenkező esetben más nevet kell adni nekik. Viszont most kiderült: szinte ellenőrizhetetlen, hogy a termékek valóban megfelelnek-e a követelményeknek. […]

Tovább…

Húsfeldolgozók igényelhetnek támogatást

Húsfeldolgozók technológiai fejlesztéséhez tegnaptól, állatbetegségek megelőzéséhez 2015. januárjától igényelhető vissza nem térítendő támogatás. A támogatási kérelmeket 2014. november 10. és november 18. között lehet benyújtani az MVH-hoz, minimum összege pedig 5 millió forint, de nem haladhatja meg a vállalkozás rendelkezésére álló szabad keretének megfelelő összeget. […]

Tovább…