Filléres útszéli csodaszerek, amelyeket mostanság lehet – és érdemes, sőt kell! – begyűjteni

Nincs is annál pihentetőbb program, mint felpattanni egy bringára, aztán keresni egy távolabb eső erdőszéli rétet, ahol nyílik már a kamilla, érik a bodza, aztán elő a vászonzacskókat! De hogyan szárítsuk, tároljuk a begyűjtött gyógynövényeket? Lopes-Szabó Zsuzsa – a bükki füvesember, vagyis Szabó Gyuri bácsi lánya – ehhez is ad hasznos tanácsokat.
Nem egy vidéken a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy olyan szántóföldektől távolabbi, por- és szennyeződésmentes környezetet találjunk, ahol érdemes még gyógynövényeket gyűjteni. Hiszen a friss kamillát vagy bodzát tilos megmosni, mert nemcsak a por, de az értékes virágpor is eltűnik belőle! […]

Tovább…

Gazdasági szempontok állnak a gyomirtó szerek csökkentésének útjában

Egyes kémiai-szintetikus hatóanyagok folyamatos veszteségei, a mezőgazdaság gyomirtási arzenáljában nemcsak az egyes növények bruttó árrését, hanem a mezőgazdasági váltásokat is befolyásolják. Gyakran az egész gazdálkodó szervezetet érinti, és a közvetlen költségszámítás sok esetben nem képes pontosan bemutatni a pénzügyi következményeket.
A vetésforgó változása és az időjárási viszonyoktól való függés, valamint az alternatív növényvédelmi intézkedések csökkentett (kevésbé rugalmas) lehetőségei befolyásolják és módosítják a munkaerő- és termesztési határidők költségeit. Az eredmény gyakran a növénytermesztés munkakapacitásának csökkenése. Ez pedig a megnövekedett munkaerő-ráfordítás és a terméshozam csökkenése révén magasabb fajlagos költségeket eredményezhet. […]

Tovább…

Alaposan betett a járvány a kézműves sajtok készítőinek – alig élték túl

A kézműves sajtokat készítők nem viselték jól a járványhelyzet miatti korlátozásokat, hiszen bevételeik döntő többsége a gasztronómiai rendezvényekről és a piacokról származott. Tanulságos, hogyan élték meg ezt az időszakot, hogyan vészelték át a nehézségeket, és mit remélnek a jövőtől. Két példa illusztrálja a helyzetüket.
Igen kemény másfél év van mögöttünk. A koronavírus mellett azzal is meg kellett küzdenie a legtöbb embernek, hogy jobb esetben csökkent a bevétele, rosszabb esetben a munkáját is elveszítette. A kézműves termékeket előállító vállalkozókat az átlaghoz képest még jobban sújtotta a megváltozott helyzet. A kézműves sajtok készítőinél sem volt ez másként.
[…]

Tovább…

Az 1 euróért átvett cseresznyét Milánóban 16 euróért adják – a járdákon végezte a gyümölcs

Rekeszszámra borították a járdára a cseresznyét dél-olaszországi termesztők, illetve a helyi híres cseresznyefajtát, a Ferroviát gyászoló plakátokat ragasztottak a falakra, tiltakozásképpen az alacsony árak ellen. A helyi polgármester felajánlotta a segítségét a kis felületen gazdálkodó gyümölcstermesztők szervezettségének előmozdításában.
Az olasz myfruit.it portál cikkére hivatkozva a fruchthandel.de úgy foglalta össze a Bari megyében (az olasz „csizma sarkán”) fekvő kisváros, Casamassima cseresznyetermesztőinek legfrissebb kifakadását, hogy az országos napilapokban megjelent friss hír robbantott ki a tüntetéseket, mely szerint a termesztőktől egy euróért átvett cseresznyét Milánóban már 16 euróért adják a szupermarketek. […]

Tovább…

Kolumbiában a hegyekbe kell vonulni kávét termeszteni?

Kolumbia, az arabica babnak otthont adó ország a világ harmadik legnagyobb kávétermelője. Az Illinois-i Egyetem kutatócsapata a klímaváltozás kávétermesztésre gyakorolt hatásait vizsgálta a dél-amerikai országban. Megállapították, hogy az éghajlatváltozás új kihívások elé állítja a kolumbiai kávétermelést.
A kutatók 521 kávétermelő település 2007 és 2013 közötti éghajlati adatait elemezték annak kiderítésére, hogy a hőmérséklet és a csapadék hogyan befolyásolja a kávé hozamát. Állítják: megállapításaik érvényesek a mezőgazdasági termelésre a világ bármely pontján. […]

Tovább…

A modern, hipertermékeny kocák élete olyan, mint egy maratonfutás

Napjainkban nagy figyelmet fordítanak a vemhesség és a laktáció alatti helyes kocatáplálási stratégiákra. Mi a helyzet azonban a hormonszintekkel, különösen az átmeneti szakaszban? Ezekben az életszakaszokban kulcsfontosságú szerepet játszanak. Mivel a hormonok tápanyagokból származnak, nem szabad megfeledkezni ezekről az összetevőkről.
A modern hipertermékeny kocák élete olyan, mint egy maratonfutás. Nagyszámú malacot hoznak világra, és elegendő kolosztrumot kell termelniük ahhoz, hogy a malacok létfontosságú életkezdetet kapjanak. A malacok között tíz- és húszperces időközökkel történő ellés időtartama élettanilag normálisnak tekinthető, és elengedhetetlen annak biztosításához, hogy a malacok élve szülessenek, és életképesek legyenek születésükkor. […]

Tovább…

Rajonganak a világ egyik legundorítóbb sajtjáért Szardínián – videón

Az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetéről csak kevesen tudják, hogy 2009-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült egy különleges ottani étel. A casu marzu a világ egyik legveszélyesebb sajtja. A speciális juhsajtot a szigetlakókon kívül valószínűleg csak a legelvetemültebb sajtrajongók értékelik. Ugyanis már az elkészítés folyamata is elég undorító. A casu marzut az előállítás során egy meleg, nedves helyre teszik ki, hogy legyek rakják le beléjük a tojásaikat. A peték kikelnek és beeszik magukat a sajtba. Így mire az fogyasztásra kész lesz, több ezer kifejlett lárva található benne. […]

Tovább…

Kisebb valószínűséggel fertőződik meg baktériumokkal a biohús

A Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health kutatóinak tanulmánya szerint az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma által bio minősítéssel ellátott hús kisebb valószínűséggel fertőzött olyan baktériumokkal, amelyek megbetegíthetik az embereket, mint a hagyományos módon előállított hús.
Az eredmények rávilágítanak a fogyasztók élelmiszer eredetű megbetegedésének kockázatára – a szennyezett állati termékek és termékek évente több tízmillió embert betegítenek meg az Egyesült Államokban –, valamint a multidrog-rezisztens organizmusok elterjedtségére, amelyek, ha betegséghez vezetnek, megnehezíthetik a kezelést. […]

Tovább…