Kávé, kakaó és vanília termesztése a trópusi területeken

A trópusi országokban, ahol a kistermelők száma magasnak mondható előszeretettel foglalkoznak kakaó, kávé és vanília termesztésével, ugyanis ezek igen megbízható jövedelemforrások az ott élők számára. Számos országban pedig a földhasználat változását adja, különösen az agrár-erdészeti termesztés területén, ahol a termesztés során árnyékot adó fákkal kombinálják a növényeket. Úgy gondolják a gazdálkodók, hogy ezek a növények nagyban elősegíthetik az ökológiailag fenntartható termesztés kialakítását. […]

Tovább…

Nincs több keverés: megváltozott a kávé termékmeghatározása Szerbiában

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot. A helyi sajtó nagy terjedelemben foglalkozott az új szabályozással, amely miatt megváltozik az eddig kávénak nevezett termékek elnevezése. Szerbiában a legtöbben az úgynevezett török kávét fogyasztják. […]

Tovább…

Laborban termett hús után jön a laborban termett kávé is

Olyan kávéhelyettesítő terméken dolgoznak a kutatók, ami egy petricsészéből származik. A kutatók célja, hogy a növénytermesztésnél fenntarthatóbb módon állítsák elő a világ egyik legnépszerűbb italát. Az alternatív terméket nem kávészemekből őrlik, hanem egy, a növényből származó sejtcsoportból növesztik bioreaktorban megfelelő hőmérséklet, fény és oxigénellátás mellett. Amint megpörkölik, a porból ugyanúgy lehet kávét főzni, mint a hagyományos kávéból. […]

Tovább…

Kávézaccal javítják fel a Pannonhalmi Főapátság levendulaállományát

Különleges szövetségre lépett a Nespresso és a Pannonhalmi Főapátság: a levendulamezőkön hasznosítják újra a használt kávékapszulákból kinyert zaccot. A kávémárka Magyarországon visszagyűjtött használt kapszuláiból kávézacc alapú termesztőközeget fejlesztett, melyet a pannonhalmi levendulaföldek talajminőségének javítására használnak fel. A kezdeményezés célja, hogy bemutassa a kávékapszulák újrahasznosíthatóságát, és ösztönözze a még nagyobb arányú lakossági visszagyűjtést. […]

Tovább…

Kolumbiában a hegyekbe kell vonulni kávét termeszteni?

Kolumbia, az arabica babnak otthont adó ország a világ harmadik legnagyobb kávétermelője. Az Illinois-i Egyetem kutatócsapata a klímaváltozás kávétermesztésre gyakorolt hatásait vizsgálta a dél-amerikai országban. Megállapították, hogy az éghajlatváltozás új kihívások elé állítja a kolumbiai kávétermelést.
A kutatók 521 kávétermelő település 2007 és 2013 közötti éghajlati adatait elemezték annak kiderítésére, hogy a hőmérséklet és a csapadék hogyan befolyásolja a kávé hozamát. Állítják: megállapításaik érvényesek a mezőgazdasági termelésre a világ bármely pontján. […]

Tovább…