Kisebb valószínűséggel fertőződik meg baktériumokkal a biohús

A Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health kutatóinak tanulmánya szerint az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma által bio minősítéssel ellátott hús kisebb valószínűséggel fertőzött olyan baktériumokkal, amelyek megbetegíthetik az embereket, mint a hagyományos módon előállított hús.

Az eredmények rávilágítanak a fogyasztók élelmiszer eredetű megbetegedésének kockázatára – a szennyezett állati termékek és termékek évente több tízmillió embert betegítenek meg az Egyesült Államokban –, valamint a multidrog-rezisztens organizmusok elterjedtségére, amelyek, ha betegséghez vezetnek, megnehezíthetik a kezelést.

A bio minősítésűek 56 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak multidrog-rezisztens baktériumokkal szennyezettek
A bio minősítésűek 56 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak multidrog-rezisztens baktériumokkal szennyezettek (Fotó: Pixabay)

A kutatók megállapították, hogy a hagyományos módon feldolgozott húsokhoz képest a bio minősítésűek 56 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak multidrog-rezisztens baktériumokkal szennyezettek – olvasható a sciencedaily.com cikkében.

A tanulmány a húsok 2012 és 2017 közötti országos vizsgálatán alapult, amely az amerikai nemzeti antimikrobiális rezisztenciamegfigyelő rendszer (National Antimicrobial Resistance Monitoring System, NARMS) részeként zajlott.

Az állatok soha nem kaphattak antibiotikumokat vagy hormonokat

Ahhoz, hogy az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) által tanúsított hús bio minősítést kapjon, az állatoknak soha nem adhattak antibiotikumokat vagy hormonokat, és az állati takarmánynak, például a fűnek és a szénának 100 százalékban bionak kell lennie.

Az antibiotikum-használattal kapcsolatos régóta fennálló aggodalom az állatállományban és az állati takarmányban az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók növekvő előfordulásának tulajdonítható.

E tendencia nyomon követésére a szövetségi kormány 1996-ban kifejlesztette az NARMS rendszert, hogy nyomon kövesse az antibiotikum-rezisztenciát a kiskereskedelmi forgalomban kapható húsokból, haszonállatokból és az Egyesült Államokban élelmiszerből származó betegségben szenvedő betegekből izolált baktériumokban.

Minták csirkemellből, darált marhahúsból, darált pulykából és sertéshúsból

Tanulmányához a Bloomberg School kutatócsoportja az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (U.S. Food and Drug Administration-NARMS) adatait elemezte véletlenszerűen mintavételezett csirkemellből, darált marhahúsból, darált pulykából és sertéshúsból származó mintákból bármilyen szennyeződés, valamint a multidrog-rezisztens organizmusokkal való szennyeződés szempontjából.

Az elemzés négy baktériumtípusra terjedt ki: a szalmonellára, a Campylobacterre, az Enterococcusra és az Escherichia colira.

39 348 húsminta

A vizsgálat alapjául összesen 39 348 húsminta szolgált, amelyek közül 1422 mintát találtak legalább egy multiorganizmussal szennyezettnek. A szennyeződés aránya a hagyományos módon előállított húsminták esetében 4 százalék volt, míg a biogazdálkodással előállítottak esetében alig 1 százalék.

A szennyeződés aránya a hagyományos módon előállított húsminták esetében 4 százalék volt
A szennyeződés aránya a hagyományos módon előállított húsminták esetében
4 százalék volt (Fotó: Pixabay)

A tanulmányt 2021. május 12-én az Environmental Health Perspectives című szaklapban tették közzé.

A feldolgozó létesítmény típusa befolyásolhatja a húsfertőzés valószínűségét

Az elemzés arra is utalt, hogy a feldolgozó létesítmény típusa befolyásolhatja a húsfertőzés valószínűségét. A húsfeldolgozók három kategóriába sorolhatók: kizárólag bio, kizárólag hagyományos, vagy olyanok, amelyek bio és hagyományos húsokat is kezelnek – úgynevezett „osztott” feldolgozók.

A tanulmány megállapította, hogy a hagyományos húsok közül a kizárólag hagyományos húsokat feldolgozó létesítményekben feldolgozott húsok az esetek egyharmadában, míg a hagyományos és biohúsokat egyaránt feldolgozó létesítményekben feldolgozott húsok az esetek egynegyedében voltak baktériummal fertőzöttek.

A multidrog-rezisztens baktériumok előfordulási gyakorisága nagyjából azonos volt a két húsfeldolgozói kategóriában.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A szőlő gyökerében fontos hatóanyagra bukkantak a ... A világon először bukkantak rá szőlőalanyok gyökerében az epszilon-viniferin névre hallgató anyagra. A hatóanyag az antidepresszáns gyógyszerek készít...
Vissza a gyökerekhez – bio termékké válhat a szürk... Figyelemre méltó együttműködést írt alá három szervezet az elmúlt napokban. A megállapodás lényege, hogy az itthon tenyésztett szürke marhából készült...
Lízingeljen tyúkot a mindig friss tojásért Egyre tudatosabban vásárol a magyar lakosság a nemrég napvilágot látott adatok szerint. Az elmúlt években ugyanis mind többet és többet fordítunk egés...
Új növényfajták kifejlesztésén dolgozik egy magyar... Új Európai Uniós projekt, az úgynevezett SolACE, indult a  víz- és tápanyaghiány okozta növénytermesztési nehézségek leküzdéséért, amiben jelentős rés...
Elindult a mezőgazdasági tudást és az oktatást seg... A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és az Agrárminisztérium elindította a Gödöllői Program elnevezésű együttműködést, amelynek célja az agrá...
Szigorúan őrzött korallszigeten kutatott a debrece... Egyedüli magyarként a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének vezetője, Radócz László is részt vett abban a nemzetközi expedícióban, amely a Ducie...