Alaposan betett a járvány a kézműves sajtok készítőinek – alig élték túl

A kézműves sajtokat készítők nem viselték jól a járványhelyzet miatti korlátozásokat, hiszen bevételeik döntő többsége a gasztronómiai rendezvényekről és a piacokról származott. Tanulságos, hogyan élték meg ezt az időszakot, hogyan vészelték át a nehézségeket, és mit remélnek a jövőtől. Két példa illusztrálja a helyzetüket.

Igen kemény másfél év van mögöttünk. A koronavírus mellett azzal is meg kellett küzdenie a legtöbb embernek, hogy jobb esetben csökkent a bevétele, rosszabb esetben a munkáját is elveszítette. A kézműves termékeket előállító vállalkozókat az átlaghoz képest még jobban sújtotta a megváltozott helyzet. A kézműves sajtok készítőinél sem volt ez másként.

Jól tartott állatok tejét használják fel, így készítve egészséges, ízletes sajtokat
Jól tartott állatok tejét használják fel, így készítve egészséges, ízletes sajtokat (Fotó: Pixabay)

A kézműves sajtokat készítő vállalkozások nagyon fontosnak tartják, hogy csakis jó minőségű, kezeletlen, adalékmentes alapanyagokból dolgozzanak, jól tartott állatok tejét használják fel, így készítve egészséges, ízletes sajtokat. Sajnos ez a módszer nem lehet olcsó, a bio alapanyagok, a hagyományos receptúra miatt árban nem versenyezhetnek a tömegtermeléssel. A rendezvények elkaszálása pedig elzárta előlük a minőségi termékeik értékesítésének a legszélesebb útját.

A tartalékaik segítségével vészelték át a járványhelyzetet

A Nárcisz Birtok országosan értékesíti a sajtjait, de a székhelyük Hajdú-Bihar megyében van. Mircz Nárcisz 2008 óta foglalkozik kézműves sajtok készítésével a Hortobágyon, bio területen tartott 150 kecske és 20 tehén tejéből hagyományos technológiával állítja elő a termékeit.

Tavaly, márciustól augusztusig semmi bevételük nem volt, a tartalékaikból éltek, új sajtokat nem is készítettek – nyilatkozta a hellovidek.hu megkeresésére. Amikor kinyitottak a piacok augusztusban, elkezdtek mindennap helyi termelői piacokra járni országosan, és így feltornázták a vírushelyzet előtti 40-50 százalékára az eladásokat. A lakosság vásárlókedvét is elvette a kialakult helyzet, az embereknek nem volt pénzük, ami meg volt, azzal spóroltak. A multiknál vásároltak, nem a minőség volt tavaly és idén eddig az elsődleges szempontjuk, ami persze érthető is.

A házhozszállítás kisegítette a járvány idején

Debreczeni Ildikó élelmiszermérnök és kistermelő, öt éve sajátította el a sajtkészítést, majd megalapította a Debreczeni Sajtműhelyt Debrecenben. Akkoriban még nem is sejtette, hogy mi vár ránk – és rájuk – 2020-ban.

Az egészséges életmód legfontosabb része a táplálkozásunk, ezért sokat számít, mit eszünk meg. Teheneiket gyógyfüves legelőkön legeltetik, a frissen fejt tej a halápi tanyavilágból érkezik a feldolgozóba.

Az élelmiszerek csoportjában a sajt különleges helyet foglal el nála, rajong érte. Ezért mindig is nagyon érdekelte, hogyan készül ez a finomság.

Íme a kézműves sajt készítésének technológiája

Az oltóanyag segítségével megaltatott tejet sajthárfa segítségével fel kell törni, majd aprítani. Így a töret leadja a savót, amiből másodlagos eljárással orda készíthető. A savó mellett ott marad a sajttészta, ebből kendőben csepegtetve vagy sajtformába szedve egy hagyományos gomolya sajt állítható elő, natúr vagy fűszeres változatban. Sózást követően már egy fogyasztásra kész sajtot kapunk. A tovább érlelt gomolyából azonban sózás nélkül – a megfelelő ph elérése után – hevített, gyúrt sajt technológiával mozzarella vagy parenyica sajtot lehet készíteni.

A díjtalan kiszállítást maga végezte

A késztermékeket leggyakrabban vásárokban értékesítette, ennek azonban véget vetett a rendszeres rendezvények lemondása. Így kénytelen volt a szolgáltatásait házhozszállítással bővíteni, hogy minél több helybéli család asztalára ízletes, adalékanyagmentes sajt kerülhessen. A kiszállítást maga végezte, így az emberek bizalma nőtt, az érdeklődők választ kaptak azokra a kérdéseikre, amelyeket egy-egy pörgős vásár alkalmával nem volt lehetőségük feltenni. A kínálatot is igyekezett bővíteni.

A cél az volt, hogy mindenki számára elérhető és megfizethető árú, de minőségi terméket állítson elő
A cél az volt, hogy mindenki számára elérhető és megfizethető árú, de minőségi terméket állítson elő (Fotó: Pixabay)

Nagyjából 3500-4500 forintos kilogrammonkénti egységáron értékesíti a termékeket, az elmúlt években sem emelt ezen, és most a járvány miatt sem. A cél az volt, hogy mindenki számára elérhető és megfizethető árú, de minőségi terméket állítson elő. A házhozszállítás is díjtalanul működik.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

GMO-mentes roadshow Jövő hét szerdán, okt. 30-án indul Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Apagy községből, a több megyén is átívelő, decemberig tartó GMO-mentes roadshow. A...
Állami támogatás kapható a kéknyelv vakcinázásra... Idén jól állunk a kéknyelv betegség terén. Hazánkban 2015-ben nem volt újabb megbetegedés, de a gazdák figyelme továbbra sem lankadhat, bármikor felüt...
Kéknyelv betegséget mutattak ki Tolnában Két állatnál mutatták ki a kéknyelv betegséget egy 350 üszőből álló Tolna megyei szarvasmarha-állományban. Az állategészségügyi hatóság a szükséges in...
Nem sikerült megállítani az áfacsalt import tej be... Legalább is ezt mondják szakértők, akik szerint leginkább a cseh és a szlovák import az érintett. Így az orosz embargó és a tejkvóta megszüntetése mia...
16 településen korlátozás a kéknyelv miatt Tovább folytatódik a kéknyelv járvány miatti rendelkezések sorozata. Baranya tizenhat településén a megyei kormányhivatal pécsi élelmiszerlánc-biztons...
Gyorsan terjedő járvány veszélyezteti a szarvasmar... Bőrcsomósodáskór. Újabb betegség, amely a szarvasmarhákat veszélyezteti és rohamosan terjed országról-országra. Szakértők szerint, ha nem fékezik meg ...