Akkora lett az eper, mint egy kisebb alma – és nem kellett hozzá „felpumpálni”

Az amerikai élelmiszerboltokban vásárlóknak nemrégiben feltűnhetett, hogy az eper nagysága mintha közelebb lenne a kis almák méretéhez. A Virginia Tech egyik szakértője szerint ennek a változásnak oka van. És egyáltalán nem amiatt növekedett meg a gyümölcs, hogy vegyszerekkel injektálták volna őket, így akarván az életnagyságnál nagyobb gyümölcsöt kapni. […]

Tovább…

Előnyös a fermentált repcemagliszttel való takarmányozás a növésben lévő sertéseknél

Egy kínai kutatás szerint az erjesztett repcemagliszt pozitív hatással van a növésben lévő sertésekre, mind növekedési teljesítményük, mind bélrendszerük jelentős javulását eredményezi. Állításuk szerint a nemrégiben végzett vizsgálat eredményei segíthetnek új fehérjeforrások kifejlesztésében a takarmányozás és a takarmányipar számára. A vizsgálatban 30 növendék sertés vett részt. […]

Tovább…

Jobb lesz a malacoknak, ha kijuthatnak szabad területekre?

nyár folyamán. A verejtékmirigyek hiánya és a vastag bőr alatti zsírréteg növeli a malacok hőstresszel szembeni érzékenységét. Ez veszélyezteti az egészséget, a jólétet, a teljesítményt és a termelékenységet. A kutatók húsz 3 hónapos malacot (10 ivartalanított hímet és 10 nőstényt) választottak ki a kísérlethez. […]

Tovább…

Teljesült a cél: újabb, a táplálkozást gátló akadályt hárítottak el

A barcelonai Industrial Técnica Pecuaria SA (ITPSA) takarmány-adalékanyagokkal foglalkozó vállalat  egyedi termékek létrehozására specializálódott. A vállalat széles termékválasztékával és tapasztalt munkatársaival szakértői megoldásokat kínál az állattenyésztés és az egészségügy kihívásaira. Az ITPSA új terméke segít lebontani a szójában és más hüvelyesekben lévő táplálkozást gátló tényezőket. […]

Tovább…

Kiváló évre van kilátás egyik legfőbb agrár-exportcikkünk, a csemegekukorica piacán

Átlagon felüli termésben bíznak a hazai csemegekukorica-termelők. Bár a betakarítás csak július második felében kezdődött, a növények állapota ígéretesnek mondható. Míg a múlt évben a rendkívüli aszály okozott komoly veszteséget a termelőknek, az idén kiváló szezonban bízhatnak a gazdálkodók. A feldolgozók előtt számos kihívás áll, a növekvő költségek mellett a kínai konkurencia is gondot okozhat. […]

Tovább…

Nagy pofont hoz a sertéshús kedvelőinek az augusztus

Magyarországon világviszonylatban is jelentős mennyiségű sertéshús fogy. Fejenként a hatodik legtöbb disznóhúst esszük, 48,3 kilót. Éppen ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy a jelenleg árstoppos sertéscomb az árstop kivezetése után, a szakértői becslések szerint, augusztustól harmadával fog megdrágulni. Számítások szerint ez havonta 2000 forint többletköltséget jelent, ami egy háromtagú család esetében már akár 6000 forintra is rúghat. […]

Tovább…

Közel egy milliárd forintért fejlesztette a gyümölcs feldolgozási rendszerét az Agricolae Kft.

Több mint 960 millió forint magyar és európai uniós támogatással fejlesztette gyümölcs feldolgozási rendszerét a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Agricolae Kft. A cégnél megvalósul a termőföldtől az étkezőasztalig program, a helyben termett gyümölcsök feldolgozása is helyben történik. A társaság az ipari gőzt, amely a fertőtlenítéshez is szükséges, nem gázzal, hanem biomasszával állítja elő. […]

Tovább…

A fenntartható belga piac tetején fűszernövényeket és pisztrángokat nevelnek – videóval

A Foodmet Belgium fővárosában, Brüsszelben található, ahol az egyik leghíresebb, egyben legnagyobb élelmiszerpiac. A földszintje több mint 40 üzletnek ad otthont, a létesítmény tetején pedig fenntartható gazdaságban termesztik a növényeket és tenyésztik a halakat. Itt nem csak az üzletek által előállított hőt használják fel, az esővizet is felfogják. […]

Tovább…