Nagy pofont hoz a sertéshús kedvelőinek az augusztus

Magyarországon világviszonylatban is jelentős mennyiségű sertéshús fogy. Fejenként a hatodik legtöbb disznóhúst esszük, 48,3 kilót. Éppen ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy a jelenleg árstoppos sertéscomb az árstop kivezetése után, a szakértői becslések szerint, augusztustól harmadával fog megdrágulni. Számítások szerint ez havonta 2000 forint többletköltséget jelent, ami egy háromtagú család esetében már akár 6000 forintra is rúghat.

A világ szinte minden országában a hús az étkezés egyik legfontosabb alapja, de területenként és kultúránként nagyon változó, hogy melyik országban, melyik a legnépszerűbb hús. Európában, például, a disznóhús, míg Belső-Ázsiában vagy a magas hegyvidékeken inkább birkát és kecskét esznek, vizek közelében, pedig, érthető módon, a halak és a tenger gyümölcsei keresettek – írta meg a penzcentrum.hu.

Fotó: Pexels

Tehát, Magyarországon a disznóhús fogy a legjobban. Ha az egész világot nézzük, akkor hazánkban fogyasztják fejenként a világon a hatodik legtöbb sertéshúst, fejenként 48,3 kilogrammot – derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adataiból. Ez a mennyiség egyébként 7 kilóval marad el a listán első Hongkongtól.

A top sertéshúst evő országok közö mindössze kettő nem európai fért be, a már említett Hongkong, illetve Makaó. Az összes többi ország EU-s, sőt a top 10-be még két szomszédunk, a horvátok és az osztrákok is bekerültek.

A fogyasztás tetemes részét pedig maga a sertéscomb teszi ki, ami jó régóta árstopos. Ennek azonban augusztus elsejével vége lesz. Jelenleg a sertéscomb kilója a KSH szerint átlagosan 1600 forintba kerül a boltokban, viszont szakértői becslések szerint a fogyasztói ára 30-40 százalékkal magasabb lehet. Ha 35 százalékos emelkedéssel számolunk, akkor az 560 forintra jön ki, így hosszú idő után a sertéscomb kilós ára is átlépné a 2000 forintos határt, egy kiló körülbelül 2160 forintba kerülhet majd augusztustól.

Ez azt jelentené, hogy a rövidkaraj kilója ehhez képest kb. 450 forinttal lenne több, ami már jóval közelebb lenne ahhoz a 250-350 forintos különbséghez, ami a karaj és a comb között volt az árstopok bevezetése előtt. Számításaink szerint, ha tudjuk, hogy a magyarok évente átlagosan 48,3 kg sertéshúst esznek, akkor az havonta 4 kilogrammra jön ki.

Ha feltesszük, hogy eddig valaki havonta mind a 4 kiló sertéshús adagját sertéscombból fogyasztotta, akkor eddig havonta 6400 forintjába került mindez. Augusztustól viszont kb. 8640 forintjába is kerülhet mindez, ami több mint két ezer forinttal növeli a büdzsét egyetlen ember esetében. Értelemszerűen egy három fős család esetében például már rögtön 6000 forinttal magasabb a kiadás, és akkor még nem beszéltünk a többi árstop végéről, és az azzal bekövetkező várható drágulásokról.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sertés tőkehús – figyelni fogják a kereskedő... A jövő évre tervezett sertéshús áfacsökkentést fokozottan figyelemmel fogják követni a Nemzetgazdasági minisztérium szakemberei. Amennyiben a keresked...
Piaci körkép – élő sertés és sertéshús 1,9 százalékkal emelkedhet a világ sertéshús-előállítása 2015-ben az előrejelzések szerint. Eközben az Európai Unióban és Magyarországon is jelentősen...
Külkereskedelmi információk az első negyedévről... Vegyesen zárta az első negyedévet a mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelmünk. A sertés- és a baromfihús külkereskedelme gyengült, míg a kuko...
Termelni sem, leállni sem éri meg A fogyasztók ugyan már érzik a sertéshús áfacsökkentésének hatásait, de az állattartóknak ettől nem lett jobb a helyzetük. Továbbra sem tudnak igazi h...
Új utak nyíltak meg a magyar sertések előtt A háttérben zajló sikeres egyeztetéseknek köszönhetően egy újabb piac nyílik meg a magyar sertéshús előtt. A legfrissebb megállapodás értelmében a jöv...
Hagyományos vagy gyorspácolt? Melyik sonkát tegyük... Közeleg a Húsvét és vele együtt a hazai sonkapiac kiemelt időszaka. Vásárlás előtt azonban célszerű mindenkinek tájékozódni, mit is tesz az ünnepi asz...