Akkora lett az eper, mint egy kisebb alma – és nem kellett hozzá „felpumpálni”

Az amerikai élelmiszerboltokban vásárlóknak nemrégiben feltűnhetett, hogy az eper nagysága mintha közelebb lenne a kis almák méretéhez. A Virginia Tech egyik szakértője szerint ennek a változásnak oka van. És egyáltalán nem amiatt növekedett meg a gyümölcs, hogy vegyszerekkel injektálták volna őket, így akarván az életnagyságnál nagyobb gyümölcsöt kapni.

Jayesh Samtani, a Virginia Tech kisgyümölcs-szakértője azt kutatja, hogyan lehet optimalizálni a bogyós gyümölcsök termesztését, és meghatározni, hogy mely fajták teremnek a legjobban bizonyos régiókban. Elmagyarázza, hogy az időjárás, a nemesítés és a termesztési technikák mind szerepet játszanak a termés méretében.

„Mielőtt a bogyókat leválasztjuk a növényről, meg kell vizsgálni, hogy készen állnak-e. Sokkal könnyebb és gyorsabb a szüret, ha a bogyók azonos súlyúak. Ráadásul a nagyobb bogyók többnyire hosszabb ideig eltarthatók, mint kisebb társaik.”
„Mielőtt a bogyókat leválasztjuk a növényről, meg kell vizsgálni, hogy készen állnak-e. Sokkal könnyebb és gyorsabb a szüret, ha a bogyók azonos súlyúak. Ráadásul a nagyobb bogyók többnyire hosszabb ideig eltarthatók, mint kisebb társaik.” (Fotó: Pixabay)

Trágyázási és öntözési technikák, rovarbeporzás

„Egyes években az időjárás is szerepet játszhat. Például mind a keleti, mind a nyugati parton viszonylag hűvösebb tavaszok voltak, ami hosszabb szüretet eredményezett” – mondja Samtani. „A nedvesség szintén szerepet játszik. A trágyázási és öntözési technikák, valamint a rovarbeporzás javítása szintén nagyobb termést eredményezne.”

Ami az előnyöket illeti, Samtani szerint a nagyobb gyümölcsök termesztése segít csökkenteni a betakarítás során jelentkező munkaerő-szükségletet. „A nagyobb eper esetében kevesebb gyümölcsre van szükség a kagylóhéjú konténer megtöltéséhez. Az egész lényege, hogy minél kevesebb bogyó tölti meg a dobozt, annál hatékonyabb a betakarítási folyamat” – mondja Samtani.

Gyorsabb a szüret, ha a bogyók azonos súlyúak

„Mielőtt a bogyókat leválasztjuk a növényről, meg kell vizsgálni, hogy készen állnak-e. Sokkal könnyebb és gyorsabb a szüret, ha a bogyók azonos súlyúak. Ráadásul a nagyobb bogyók többnyire hosszabb ideig eltarthatók, mint kisebb társaik.”

Samtani szerint az átlagember számára a nagyobb bogyók vonzóbbak, de ez nem minden fogyasztóra igaz. „A gyerekeknek általában kisebb a szájuk, így inkább a kisebb vagy közepes méretűeket részesítik előnyben.”

Tehát akár tetszik, akár nem, úgy tűnik, hogy eljött a természetes úton megnövekvő gyümölcsök korszaka.

(Forrás: phys.org)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcstermelők téli továbbképzése rendezvénysoro... A szakmai fejlődés minden szakember számára fontos, így a gyümölcstermesztés területén dolgozóknak is. A programon résztvevők friss információkat tudh...
Mi lesz idén a zöldség-gyümölcs ágazatban? 2013-ban döcögősen indult be a szezon, köszönhetően a hosszúra nyúló télnek. Idén azonban enyhe volt a tél és korán megérkezett a tavasz is: előbb kez...
Így tud szamócát szüretelni 10 hét múlva Az év során bármikor, akár 10 hét múltán is szüretelhet szamócát, ha frigópalántát ültet. Nagyobb termés azonban csak a következő évben várható. A sza...
Özönvíz és szélvihar – ciklon riogat Országos szinten eshet az eső, 3 mm körüli csapadék várható. Ez alól kivétel lehet a Dunántúl, itt szűrt napsütésre van kilátás. A hajnali 5-6 fok nap...
Melegszik az idő, az eső marad Hajnalban már melegebb idő volt, mint az elmúlt napokban, 8-9 Celsius fokra "emelkedett" a hőmérséklet. Napközben 14-8 fokig melegedhet a levegő hőmér...
Igazi tavaszi idő, néhol nagy mennyiségű esővel... Szombatra nem egészen érnek véget a nagy esőzések. Úgy tűnik, a pénteki nap csak helyenként hozott felüdülést. A Balaton térségében és ettől délre jel...