Alig kezdődött el a magyarországi dinnyeszezon, máris letörné az árakat az egyik üzletlánc. A termelői jelzések alapján a PENNY már ezen a héten olyan alacsony áron kínálná a magyar dinnyét, ami a termelési költségeket sem fedezi. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, illetve a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint elfogadhatatlan a diszkontlánc lépése. […]
Élelmiszeripar
Kertész, méhész, lovász és gépész mesterjelölteket is vár a képzésére a NAK
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ágazathoz tartozó mesterképzések képzési és kimeneti követelményei alapján kidolgozta a mesterképzések képzési programjait. Továbbra is lehet jelentkezni a meghirdetett oktatási programokra a szakembereknek. A mester cím a duális képzésben megvalósuló szakirányú oktatás feltételrendszeréhez is szorosan kapcsolódik. […]
Több szempont arról, miért lehet jó és rossz a rovarfogyasztás
A rovarfogyasztás témája megosztja az embereket. Magyarországon többnyire elutasítás, undor és tiltakozás a válasz a kérdésre, hogy enne-e rovarból készített ételeket? Azonban érdemes megnézni több szempontot is. A fenntartható állati fehérje előállítása egyre sürgetőbb, az éhezés problémája a fejlődő országokban komoly kihívás. […]
Megjelent a rendelet az élelmiszer-árstop befejezéséről, az akciózás maradt
Megjelentek a Magyar Közlönyben az élelmiszerár-stop kivezetésével kapcsolatos kormánydöntések. A beavatkozás összesen 1,5 évig volt érvényben. A kihirdetett rendelet azonban nem azt jelenti, hogy a legnagyobb kiskereskedelmi egységekre gyakorolt kormányzati szabályozás teljesen eltűnt volna. A kötelező akciózás továbbra is fontos része a magyarok mindennapjainak. […]
Az Ukrajnából származó baromfibehozatal növekedése veszélyezteti az uniós ágazatot
Az Európai Unió kereskedelmi szervezete, az AVEC szerint az Ukrajnából származó baromfibehozatal növekedésének hatását enyhíteni kell. Az AVEC (Baromfifeldolgozók és Baromfikereskedők Szövetsége) vezető képviselői találkoztak Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztossal, hogy ismertessék az Ukrajnából származó baromfihús-behozatalra vonatkozó gyorsított védintézkedések alkalmazását támogató adatokat. […]
141 borászat kapott díjat a 2023-as Országos Borversenyen
Az Országos Borverseny egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind pedig az eredményhirdetés alkalmával. […]
A takarmány-adalékanyagok jelentősége a hőstressz leküzdésében
Az 1800-as évek óta a hőmérséklet globálisan 1°C-kal emelkedett, és 2030 és 2052 között várhatóan további 1,5°C-kal fog emelkedni. Kétségtelen, hogy a hőstressz (HS) hatással van a tejelő szarvasmarhák (újra)termelékenységére és jólétére. A HS kezelése minden eddiginél nagyobb kihívássá vált, mivel a fajtatehenek növekvő genetikai potenciálja közvetlenül összefügg a nagyobb termelékenységgel. […]
Villányi hatos: Maul Zsolt borász volt a legeredményesebb az Országos Borversenyen
A 2023-as Országos Borverseny díjait ünnepélyes keretek közt adták át a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban a 141 díjazott borászatnak. Az idei évben összesen 5 nagy arany érem, 128 aranyérem, 151 ezüstérem született és 11 különdíjat osztottak ki különböző kategóriákban. […]