Jobb minőségű lesz a magyar tojáslé a MATE innovációjával

Az egyetem számolt be róla, hogy MATE doktorandusz kísérletezett ki egy olyan úttörő eljárást, mely lehetővé teszi az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt tojáslé fagyasztással történő tartósítását. Újításának köszönhetően mostantól lehetséges lesz a friss tojáslé konzisztenciájához hasonló felengedtetett tojáslevet előállítani. […]

Tovább…

A legjobb magyar kenyerek nyomában: molnárok és pékek varázsvilágában jártunk

Mi kell a jó kenyérhez? Minőségi búza, jó malom, remek liszt és szakképzett, becsületes személy, aki elkészíti. Utánajártunk, mik a legizgalmasabb témák és folyamatok a molnárok és a pékek világában. Ebben Tóth István agrármérnök, molnár, pék, a Molnárlegény című malom- és sütőipari kultúrával foglalkozó oldal szerzője segített nekünk. A magyar liszt minőségéről, a kenyérkészítés alapgabonáiról, a molnárszakmáról, csalásról és átverésről is beszélgettünk. […]

Tovább…

Drágább lesz a kenyér ősztől, mert kevesebb a malmi minőségű búza

Többet kell majd fizetni a lisztért és a belőle készült termékekért ősztől. Az ellátáshoz megfelelő mennyiség megvan, 1,2 millió tonna malmi minőség biztosan a raktárakba kerül. A kenyérárak azonban hamarosan újra magasabbak lesznek a boltokban. Visszafogott becslések szerint a pékáruk átlagosan 6-8 százalék közötti áremelkedésére lehet számítani. Az okok között szerepel a búza, és így a liszt drágulása. […]

Tovább…