Az egyetem számolt be róla, hogy MATE doktorandusz kísérletezett ki egy olyan úttörő eljárást, mely lehetővé teszi az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt tojáslé fagyasztással történő tartósítását. Újításának köszönhetően mostantól lehetséges lesz a friss tojáslé konzisztenciájához hasonló felengedtetett tojáslevet előállítani. […]
Címke: tartósítás
A kíméletes tartósítás módszereit vizsgálta a szamócával egy fiatal magyar kutató
Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá az emberi szervezet működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcse a szamóca, melynek a háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását. A kíméletes tartósító technológiák hatását Salamon Bertold, a MATE Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje vizsgálta. […]
Téli zöldségtárolás okosan – hogy minél több termés maradjon meg
A téli zöldségtárolás során a termény jókora része kárba veszhet, ha nem szakszerűen helyezi el azt a gazda. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik kerti zöldségfélét hol, hogyan és mennyi ideig tároljuk. Akadnak köztük olyanok, amelyek csak rövid ideig eltarthatók, mert hamar elveszítik a frissességüket és könnyen megromlanak. Anyagunkból kiderül, hogy melyek a legideálisabb tárolóhelyiségek, és hogy melyik zöldségfélét hol érdemes tárolni. […]
Itt az ideje a fűszernövények téli tartósításának
Rengeteg fűszer van, amelyekkel ételeinket kicsit megbolondíthatjuk. Ilyen például a szegfűszeg, a gyömbér, a babérlevél, az ánizs, a kakukkfű és az oregánó is. Télire elsősorban az egynyári fűszernövényeket szoktuk betárolni, ennek pedig most jött el az ideje. […]
Negatívan hathat a hússzektorra a rákkeltő húsokról szóló kutatás
A vörös húsok rákkeltő hatását valószínűsítő WHO-tanulmánynak káros hatásai is lehetnek. Többek között az állatok tartásával, vágásával és húsfeldolgozással foglalkozók gazdasági helyzetét is ellehetetlenítheti. […]
Frissen facsart narancslé a boltból? Nem álom többé!
Az emberek egy bizonyos százaléka egyre inkább hajlik az egészséges táplálkozás irányába, ezzel folyamatos kihívást nyújtva az élelmiszeripari dolgozóknak. Egy fiatal magyar kutató most a gyümölcslevek tartósításában hozhat forradalmi újítást. […]
Ideje eltenni a fűszereket télire
A hűvösödő éjszakák mutatják, hogy rohamosan közeleg az ősz, hiába áltatnak még a nyári hőséget idéző nappalok. Az előrelátók már egy ideje folyamatosan rakják el a nyár ízeit az ínségesebb időszakokra. […]