Védjegy bevezetését kezdeményezi a magyar pékszövetség. A védjegy segítségével javulhat a magyar pékek helyzete és a vásárlók könnyebben felismerhetik a magyar termékeket a boltok polcain.
A magyar pékség védjegyet azokra a termékekre lehet használni, amelyek igazolhatóan magyar üzemben készültek, magyar alapanyagokból, magyar munkaerővel, ami minőségi garanciát jelent a fogyasztóknak. Nemcsak a kenyerekre, hanem egyéb termékeken, így a foszlós kalácsokon vagy a kuglófokon is megjelenhet az új jelölés. Szeretnék elérni azt is, hogy a magyar sütőipari cégeknek legyen a védjegyes termékeket értékesítő szakbolthálózata.
Nincs ok aggodalomra, lesz elég búza!
Ugyan az 5,2 millió tonnás búzatermés mennyiségre elegendő, a minőség miatt aggódtak a gazdák és a pékek is. A sütőiparnak szükséges 1,2 millió tonna jó minőségű búza azonban megvan, amiből jó minőségű lisztet gyártanak majd.
Az aratás két részletben zajlott, az esős időszak utáni termény minősége rosszabb lett. Információk szerint az országban 30 százalék étkezési búza, és 70 százalék takarmánybúza termett idén.
Bajban a sütőipar
A mintegy 23 ezer dolgozót foglalkoztató sütőiparból jelenleg 2500-3000 szakember hiányzik, ezért az iparág nem a legszebb éveit éli most. A hiányt a képzés mellett a több műszakban, nagyobbrészt éjszaka dolgozó pékek munkakörülményeinek javításával, béremeléssel lehetne orvosolni szerinte.
Forrás: MTI