Nemesítéssel növelik a búza rostanyagtartalmát az ATK kutatói

Nemesítéssel növelik a búza rostanyagtartalmát az egészség megőrzése érdekében az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Mezőgazdasági Intézetének kutatói. A szakemberek közel 10 éve dolgoznak rostanyagban gazdagított gabonafélék nemesítésén, a rostanyagok fontos szerepet játszanak az emberi egészség megőrzésében. Az oldhatatlan részek a bélmozgást és a karcinogének megkötését segíti elő, az oldható rész csökkenti a koleszterinszintet és a glükóz abszorpcióját a vékonybélben. Ezáltal hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2. típusú diabétesz kockázatának a csökkentéséhez. […]

Tovább…

A legjobb magyar kenyerek nyomában: molnárok és pékek varázsvilágában jártunk

Mi kell a jó kenyérhez? Minőségi búza, jó malom, remek liszt és szakképzett, becsületes személy, aki elkészíti. Utánajártunk, mik a legizgalmasabb témák és folyamatok a molnárok és a pékek világában. Ebben Tóth István agrármérnök, molnár, pék, a Molnárlegény című malom- és sütőipari kultúrával foglalkozó oldal szerzője segített nekünk. A magyar liszt minőségéről, a kenyérkészítés alapgabonáiról, a molnárszakmáról, csalásról és átverésről is beszélgettünk. […]

Tovább…

Drágább lesz a kenyér ősztől, mert kevesebb a malmi minőségű búza

Többet kell majd fizetni a lisztért és a belőle készült termékekért ősztől. Az ellátáshoz megfelelő mennyiség megvan, 1,2 millió tonna malmi minőség biztosan a raktárakba kerül. A kenyérárak azonban hamarosan újra magasabbak lesznek a boltokban. Visszafogott becslések szerint a pékáruk átlagosan 6-8 százalék közötti áremelkedésére lehet számítani. Az okok között szerepel a búza, és így a liszt drágulása. […]

Tovább…

Fél kilóért félmillió: a spanyol aranyparton készítik a világ egyik legdrágább kenyerét

A kenyér az egyik legfontosabb alapélelmiszer, amit szinte minden család megengedhet magának Magyarországon. Létezik viszont egy olyan fajtája, aminek fél kilója közel félmillió forintba kerül. A spanyolországi Málaga kikötővárosában működő Moreno’s Pan Piña pékségben a kenyereknek és péksütemények egy része igazán különleges. Ezeket valóban csak a leggazdagabbak vásárolják meg, mert az aranykenyér 400 grammos kiszerelésben csaknem 1400 euróba, azaz több mint 450 ezer forintba kerül. […]

Tovább…

A legjobb magyar kenyerek: megvan a Szent István napi és az Innovatív kategória győztese

A Magyar Pékszövetség idei Kenyérversenyére csaknem 50 nevezés érkezett. A döntőbe jutott kenyerek közül ötfős szakmai zsűri választotta ki azt, amelyik a legjobban megfelel a szigorú bírálati szempontoknak. A szakértők nyílt zsűrizésen döntötték el, hogy melyek Magyarország legjobb kenyerei. Az innovatív kategóriában gyógynövényes, fűszeres kenyereket, a Szent István napi kenyerek között döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával készített darabokat díjaztak. […]

Tovább…

El nem adott kenyerekből főz sört az ismert üzletlánc

Az élelmiszer-pazarlás ellen küzd a Spar üzletlánc Ausztriában, ezért arra társult egy sörfőző üzemmel, hogy az Interspar pékségében sütött, ám nem értékesített kenyerekből sört készítsen. A kiskereskedelmi lánc a salzburgi Gusswerk sörfőzdével működik együtt azért, hogy a felesleges organikus kenyerekből sört főzzön. […]

Tovább…

Megint drágább lehet a kenyér, újabb lisztáremelésre számít a malomipar

Az aratás után végrehajtott, átlagosan 8-9 százalékos lisztáremelés után most ismét arra készülnek a malmok, hogy magasabb árat kérjenek a termékeikért. A malmok a folyamatosan emelkedő búzaárak okozta költségnövekedéseket igyekeznek követni az áraikkal. A malmi búza júliusi, 43 ezer forint körüli tonnánkénti induló ára ugyanis átlagosan mintegy 15 ezer forinttal emelkedett. Néhány helyen pedig már eléri a 60 ezer forintot is. […]

Tovább…