Katasztrofálisan indult az év a külkereskedelmi mérleg szempontjából

Rémes külkereskedelmi mérleget produkált Románia 2022 első hónapjában, annak ellenére, hogy a kivitel értéke 24,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 6,75 milliárd euró volt. Az import azonban sokkal nagyobb mértékben, 34,8 százalékkal nőtt, 8,88 milliárd euróra. Ez 2,1 milliárd eurós deficitnek felel meg az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint. […]

Tovább…

Burgonyából készül tejszerű ital: a “krumplitej” az új fenntartható megoldás

A tej kiváltására használt növényi italok következő generációja burgonyából készül. Az élelmiszeripari szakemberek újabb fenntartható alternatívát fejlesztettek ki, miután kiderült, hogy a mandulaital előállítása miatt kihalnak a méhek, a rizsital termesztése többet árt a bolygónak, mint a tehéntejé, a szójaital pedig összezavarja az ösztrogénszintet. A jövő fontos fenntartható tejpótló szereplője így a “krumplitej” lehet. Az USA területén és Nyugat-Európában már a szupermarketek polcaira kerültek az első burgonyából készült növényi italok, melyek a laktózt helyettesíthetik. […]

Tovább…

Kiszámolták, mennyit veszít az Európai Unió a mezőgazdasági termelés zöldítésével, a Green Deal-lel

A koronavírus járvány gazdasági hatásai a most kibontakozó világválság és az infláció. Ilyen körülmények között nehezen elfogadható a Green Deal kapcsán arról beszélni, hogy a termőföldek művelés alóli kivonásával, ökológiai termelésre való átállításával, a vegyszer- és a műtrágyahasználat felezésével csökkentsék a termelést. Fontos kérdések, hogy mennyivel esne vissza az eredmény és ez mennyit drágítana a már egyébként is elszálló árakon. […]

Tovább…

A nagy állattenyésztő gazdaságok környezetszennyezése miatt kevesebb húsfogyasztásra kéri a spanyolokat egy miniszterük

Spanyolország fogyasztóvédelmi minisztere azt szeretné, ha a lakosság felismerné a nagy állattenyésztő gazdaságok környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatását, és az emberek változtatnának az étkezési szokásaikon. Alberto Garzón szerint a kevesebb húsfogyasztás kulcsszerepet játszhat abban, hogy az ország enyhítse a klímavészhelyzet hatásait, lassítsa az elsivatagosodás folyamatát, és megvédje az ország létfontosságú idegenforgalmát. […]

Tovább…

Nem a karácsonyi beigli kiváltsága a mák – egész évben kellene enni!

A karácsonyi menüből idén sem hiányozhatott a mák. Nagyobb mennyiségben található benne kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és magnézium. Olyanok is akadnak, akik szerint minden nap kellene fogyasztani, mert – például a csontritkulás megelőzésében – valóságos csodaszer. Mi igaz ebből? Dr. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke világítja meg a kérdést. […]

Tovább…

Összefoglalót adott ki a KSH: itt a Helyzetkép a mezőgazdaságról

A koronavírus okozta járvány a mezőgazdaság naturális kibocsátására nem volt számottevő, közvetlen hatással. Arra elsősorban az év eleji aszály, valamint fagykár, illetve a különböző állatbetegségek hatottak. Értékesítési nehézségek azonban jelentkeztek, elsősorban az állati termékek iránti kereslet visszaesése miatt. A KSH adatok szerint a mezőgazdaság a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékéből 4,1, a beruházásokból 4,3, a foglalkoztatásból 4,6 százalékkal részesedett 2020-ban. Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal Helyzetkép a mezőgazdaságról című anyaga. […]

Tovább…

Kötelező árufelajánlással csökkentené az élelmiszerpazarlás mértékét az Agrárminisztérium

Állami szerepvállalás nélkül nem mérsékelhető érdemben az élelmiszerpazarlás, ennek érdekében új szabályozás segítheti az élelmiszerhulladék csökkentését – közölte Nagy István agrárminiszter a 2021. december 13-án benyújtott élelmiszerpazarlás megelőzéséről szóló törvényjavaslat kapcsán. A javaslat szerint karitatív szervezetek közreműködésével juttatnák el az élelmiszerkereskedők által az élelmiszermentésbe felajánlott élelmiszereket a rászorulók részére. Ez a megoldás a jótékonysági cél mellett hatékonyan szolgálja az élelmiszerhulladék csökkentését. […]

Tovább…

Lehagyott minket a lengyel agrárgazdaság: fel kéne dolgozni az alapanyagokat

A jelentős termőföldvagyonnal rendelkező magyar agrárium évente 5-7 százalékkal növeli hatékonyságát, de a meghatározó uniós országokhoz képest 10 százalékos lemaradásban van. A magasabb átlagos hozamok, illetve a műtárgya- és növényvédőszer-felhasználásának csökkentése mellett azonban a hazai élelmiszer-gazdaság mintegy 75-80 százalékban alapanyagokat vagy alacsony feldolgozottságú termékeket exportál, majd gyakran feldolgozott formában hozza vissza azokat a magyar piacra. A jelenleginél legalább 25-30 százalékponttal nagyobb arányban kell feldolgozni a magyar agrártermékeket. […]

Tovább…