2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet termelhet, amennyit csak tud, így várhatóan a tej ára is csökkenhet. […]
Címke: élelmiszeripar
A mezőgazdasági külkereskedelem alakulása
A mezőgazdasági- és élelmiszer ipari termékek külkereskedelmi értéke a 2014-es évben 3 százalékkal elmaradt a 2013-as évhez képest, így összesen 7142 millió eurót tett ki. További részleteket cikkünkben olvashat! […]
Fellendülhet a magyar édesipar
A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program 2020-ig 300 milliárd forint beruházást tesz lehetővé az élelmiszer-feldolgozóknál. […]
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben
2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyit most előállítunk. Az AgTech a problémát felismerve létrehozta a Farm2050 programot. […]
Továbbra is nettó hiteltörlesztő a mezőgazdaság
A jegybank növekedési hitelprogramjának első szakaszában még csak a hitelek 17-18 százaléka került a mezőgazdaságba, a második szakaszban már 35 százalékot helyeztek ki ebbe a szektorba a bankok. […]
A hét egyben – 49. hét
Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeripar fejlesztése, sertésáfa és tejkvóta, veszteséges a fűszerpaprika termelése. Közel 10 éve nem volt olyan nagymértékű a beruházások növekedése hazánkban, mint az idei harmadik negyedévben. A mezőgazdasági beruházások a gépbeszerzések és tárolók építése által 36,3%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg a december 9-én megjelenő gépbeszerzési támogatás újabb okot adhat a további bővülésre. Az új uniós fejlesztési időszakban (2014-2020-ig) kiemelt szerepet kap majd az élelmiszeripar támogatása is, mely elérheti a 100 milliárd forintot, célja pedig a minél magasabb feldolgozottságú agrártermékek […]