Spanyolország fogyasztóvédelmi minisztere azt szeretné, ha a lakosság felismerné a nagy állattenyésztő gazdaságok környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatását, és az emberek változtatnának az étkezési szokásaikon. Alberto Garzón szerint a kevesebb húsfogyasztás kulcsszerepet játszhat abban, hogy az ország enyhítse a klímavészhelyzet hatásait, lassítsa az elsivatagosodás folyamatát, és megvédje az ország létfontosságú idegenforgalmát.
Mára már ismert tény, hogy klímaváltozásban jelentős szerepet játszanak azok az üvegházhatású gázok, amelyek a marhahúst előállító gazdaságokról származnak. Ahogy Alberto Garzón, a spanyol fogyasztóvédelmi miniszter fogalmazott, nagyon jelentős a probléma – írta meg Costa Del Sol magazin cikkét szemlézve az Agrárszektor. A politikus szerint a spanyol embereknek el kell magyarázni, hogy a húsfogyasztás – elsősorban az ipari méretű gazdaságokban nevelt marhahús miatt – különösen negatív hatással van a környezetre. Ezek a negatív hatások az étkezési szokások változtatásával, a kevesebb húsevéssel mérsékelhetők.
A túlzott húsfogyasztás miatt megváltozhat Spanyolország
A Guardian cikke szerint a miniszter arról is beszélt, hogy az ország földrajzi elhelyezkedése miatt rendkívüli mértékben sebezhetővé vált az klímaváltozással szemben. Alberto Garzón hozzátette, hogy azt a Spanyolországot, amelyet az emberek ismernek és szeretnek, az a veszély fenyegeti, hogy örökre eltűnik. A fogyasztóvédelmi miniszter szerint a spanyoloknak nem kellene teljesen lemondaniuk a húsfogyasztásról. Ám azt javasolta, hogy egészségük és környezetük védelmének érdekében a mostaninál jóval kevesebbet egyenek, és ügyeljenek arra is, hogy amit elfogyasztanak, az jó minőségű hús legyen. Ahogy fogalmazott, ha az emberiség nem cselekszik, akkor hamarosan hármas válsággal fog szembesülni:
- a biológiai sokféleség csökkenésével,
- a környezetszennyezéssel és
- az éghajlatváltozással.
Elsők az EU-ban a húsfogyasztás terén a spanyolok
Alberto Garzón arról is beszélt, hogy az átlagos spanyolok hetente több mint 1 kilogramm húst esznek, noha az ország élelmiszerügyi hivatala 200-500 gramm közötti mennyiséget javasol. A miniszter hozzátette, hogy Spanyolországban több húst fogyasztanak, mint bármely más uniós országban, évente 70 millió sertést, tehenet, juhot, kecskét, lovat és madarat vágnak le, hogy 7,6 millió tonna húst állítsanak elő.