Lehagyott minket a lengyel agrárgazdaság: fel kéne dolgozni az alapanyagokat

A jelentős termőföldvagyonnal rendelkező magyar agrárium évente 5-7 százalékkal növeli hatékonyságát, de a meghatározó uniós országokhoz képest 10 százalékos lemaradásban van. A magasabb átlagos hozamok, illetve a műtárgya- és növényvédőszer-felhasználásának csökkentése mellett azonban a hazai élelmiszer-gazdaság mintegy 75-80 százalékban alapanyagokat vagy alacsony feldolgozottságú termékeket exportál, majd gyakran feldolgozott formában hozza vissza azokat a magyar piacra. A jelenleginél legalább 25-30 százalékponttal nagyobb arányban kell feldolgozni a magyar agrártermékeket. […]

Tovább…

Több hitelre lesz szükség az új agrárberuházások miatt a banki szakember szerint

Bár a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hagyományosan válságállóbbak a többi ágazatnál, a pandémia ezeken a területeken is éreztette hatását. Az állattenyésztésben szerényebb termeléscsökkenés volt, a koronavírus-járvány következményei azonban elsősorban ebben az ágazatban mutatkoztak meg – mondta az OTP Agrár főosztályvezetője. Harnóczi György szerint pillanatnyilag az alacsony felvásárlási árak és az elszállt takarmány-alapanyag árak okoznak komoly problémát a termelők számára. Biztató viszont, hogy a sertés és a baromfi esetén is megélénkült a kereslet, az árak pedig emelkedni kezdtek. […]

Tovább…