Überelni kell a külföldi kiskereskedelmi láncokat, diszkontokat, abcúg multik, vivát magyarok! – véli Lázár János, a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos. Szerinte emberi ésszel nem fogható fel, hogy mi a jó az élelmiszerimportban Magyarországnak, miközben rendelkezésére áll a termőföld és édesvíz, amellyel képes lenne megfelelő mennyiségű élelmiszer termelésére, a hazai lakosság ellátására. Fontosnak tartja, hogy a magyar minőségi alapanyag-termelést akár kormányzati beavatkozással hazai szereplők dolgozzák fel. Továbbá javasolja, hogy a magyar állam a kiskereskedelem jogszabályi környezetének patrióta alakításával igyekezzék lehetővé tenni egy egységes magyar lánc létrejöttét. Szerinte a kiskereskedelmi adóval szembeni megfutamodás súlyos hiba volt Magyarország részéről, és kedvezőnek tartja az Indotek csoport tulajdonrész szerzését az Auchanban, ráadásul úgy véli, sokkal határozottabban kellene előre menniük a hazai szereplőknek a napi fogyasztási cikkek és élelmiszerek kiskereskedelmében. […]
Címke: élelmiszeripar
Elkerülhetők a csalások – hatékonyan és olcsón lehet követni az élelmiszerek eredetét
Az élelmiszertermeléshez kapcsolódó csalások, hamisítások évente több milliárd dolláros gazdasági kárt okoznak a világon. A bázeli egyetem kutatói ki egy olyan modellt fejlesztettek ki, amellyel hatékonyan és olcsón lehet követni az élelmiszerek eredetét.
Az élelmiszeripari visszaélések mind a hatóságok, mind az élelmiszeripari szereplők erőfeszítései ellenére éves szinten a becslések szerint mintegy 30-40 milliárd dolláros gazdasági kárt okoznak. […]
Jelentősen növelhetik a támogatások a magyar feldolgozóipar versenyképességét
A mezőgazdasági termékek feldolgozására fókuszál a következő 10 év fejlesztéspolitikája, mert az erősebb feldolgozóipar stabilabb értékesítési hátteret jelent az egész agrárium számára — jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Feldman Zsolt szerint a rendelkezésre álló, soha nem látott mértékű források segítségével sikerülhet felszámolni mindazt a technológiai hiányt és lemaradást, amit 2-3 évtizede görget maga előtt az ágazat. […]
Kiemelt feladat a lakosság ellátása minőségi hazai élelmiszerekkel
Az agrárkormányzat, illetve a termelők, a gyártók és a kereskedők közös feladata, hogy minél több embert lássanak el minőségi magyar élelmiszerekkel határainkon belül és kívül – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Erdős Norbert kiemelte, hogy a kormányzat döntése alapján a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a magyar gazdaság stratégiai ágazatává vált, amelynek fejlesztésére történelmi lehetőség nyílik a most induló támogatási ciklusban. […]
Károsak a mezőgazdasági támogatások az ENSZ szakértői szerint
Egy, az ENSZ által kiadott jelentés szerint a mezőgazdasági termelők támogatása céljából kialakított rendszerek károsak a bolygóra és torzítják a piacot, ezért újra kellene gondolni azok rendszerét. A világszerte a mezőgazdaság támogatására évente elköltött 540 milliárd dollár közel 90 százaléka káros az ENSZ 3 szervezete által közösen készített, a szervezet szeptember 23-tól kezdődő, élelmiszer-rendszerekről szóló gyűlése előtt nyilvánosságra hozott jelentés szerint. […]
Megvannak az átfogó nyári Nébih-ellenőrzés eredményei
Befejeződött a teljes élelmiszerláncra kiterjedő idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés, amelyet a Nébih irányításával a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeztek. Az ellenőrzés kiterjedt a turisztikai szempontból frekventált helyeken, rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményekre, mozgóboltokra, a büfékocsik és mozgó vendéglátók tevékenységére. Továbbá az ifjúsági és gyermek táborok étkeztetésére, a zöldség-gyümölcs, illetve a borászati termékek és alkoholos italok forgalmazására. […]
Komoly gond az antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok terjedése
Az Élelmiszervizsgálati Közlemények honlapján megjelent kutatásból kiderül, hogy az antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok egyre nagyobb kihívást jelentenek a humán- és állatgyógyászat területein kívül az élelmiszer-feldolgozás során is. A Debreceni Egyetem kutatása és a WESSLING Hungary Kft. laboratóriumi vizsgálatai alapján egyértelműen kiderült, hogy az eddigieknél szigorúbb ellenőrzés lenne szükséges a kockázatok csökkentéséért. […]
Egyre több élelmiszer kaphatja meg hamarosan az új magyar védjegyet
Elektronikus pályázati rendszerrel, weboldalfejlesztéssel és új kommunikációs csatornákkal erősít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer. A Nébih szakmai támogatásával létrehozott elektronikus rendszernek köszönhetően egyszerűbbé vált a védjegyre való pályázás. A KMÉ szakmacsoportja a meglévő platformok fejlesztésén kívül további új csatornákat alakított ki, többek között a védjegyes termékek hatékony bemutatása érdekében. […]