Lehagyott minket a lengyel agrárgazdaság: fel kéne dolgozni az alapanyagokat

A jelentős termőföldvagyonnal rendelkező magyar agrárium évente 5-7 százalékkal növeli hatékonyságát, de a meghatározó uniós országokhoz képest 10 százalékos lemaradásban van. A magasabb átlagos hozamok, illetve a műtárgya- és növényvédőszer-felhasználásának csökkentése mellett azonban a hazai élelmiszer-gazdaság mintegy 75-80 százalékban alapanyagokat vagy alacsony feldolgozottságú termékeket exportál, majd gyakran feldolgozott formában hozza vissza azokat a magyar piacra. A jelenleginél legalább 25-30 százalékponttal nagyobb arányban kell feldolgozni a magyar agrártermékeket. […]

Tovább…

Új, 1,5 milliárdos pályázat készül az élelmiszeripar és borászat szereplőinek – cél a feldolgozottság növelése

A pályázat az élelmiszeripar és a borászat területén támogatja a Rövid Ellátási Lánchoz (REL) kapcsolódó beruházásokat. Ebben kifejezetten a REL együttműködési csoport tagjainak kínálnak olyan fejlesztési lehetőséget, ami hozzásegíti őket a tevékenységük gazdaságos folytatásához. Ezen belül szeretnék a termelést feldolgozással továbbfejleszteni a minél nagyobb jövedelmezőség érdekében. A 1,5 milliárdos pályázat további céljai a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartása, az ágazati szereplők versenyképességének javítása, és a környezeti szempontok figyelembevételével történő fejlesztések megvalósítása. […]

Tovább…