A sok eső miatt különösen oda kell figyelni a zöldségek és a gyümölcsösök növényvédelmére

Az elmúlt időszakban lehullott jelentős mennyiségű eső jót tett a zöldségek és a gyümölcsök növekedésének. A csapadékos idő azonban kedvez a gombabetegségek elszaporodásának, ezért a gazdáknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a növényvédelemre – mondta Domján Erika, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. A gabonatermesztők szövetsége szerint pedig a sok csapadék hátráltatja a vegyszeres gyomirtást is. […]

Tovább…

Alig kezdődött el, mégis sokkal hamarabb befejeződhet a szamócaszezon

A szamóca idei szezonja megint nehézségektől terhelt itthon. A tavaszi fagyok ugyan nem károsították számottevően a gyümölcsöt, a májusi hűvös, esős idő lassította az érését. Ráadásul megjelentek rajta a gombás betegségek is, ami terméskiesést okozhatott. A szezon hamarosan véget érhet azok után, hogy még éppen hogy elkezdődött. […]

Tovább…

A vegyszerrel leginkább szennyezett 12 gyümölcs és zöldség

Már elérhető az Environmental Working Group (EWG) idei listája, ahol 2004 óta rangsorolják azt a 12 zöldséget és gyümölcsöt, amelyek a növényvédő szerekkel, tehát rovarirtó-, gombaölő- és gyomirtó szerekkel leginkább szennyezettek az USA-ban. A vizsgálat elég kiterjedt, mert 40 900 mintavétel alapján készül. […]

Tovább…

Rovarölő permetezőszer kapott szükséghelyzeti felhasználási engedélyt a bio gyümölcsösökben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal engedélyezte a Piretro Natura rovarölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását ökológiai termesztésű alma, cseresznye, meggy, kajszi, szilva és bogyósgyümölcs kultúrákban cseresznyelégy, foltosszárnyú muslica, molykártevők, levéltetvek és levélbolhák ellen. Fontos, hogy a szer használata kizárólag ökológiai termesztésű ültetvényekben engedélyezett. […]

Tovább…

8 ezer tájfajta paradicsom palánta került a hazai földekbe

2019. május 16-a mérföldkő volt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet életében, ezen a napon ért ugyanis révbe többéves kutatáson alapuló tájfajta paradicsom termékfejlesztési projektjük. 2012-ben indították útjára a hazai tájfajta paradicsomok ökológiai termeszthetőségét vizsgáló részvételi kutatásukat. Ekkorra a tájfajták már teljesen kiszorultak a köztermesztésből. A kutatási munkához a vetőmagokat a Növényi Diverzitás Központtól, közismertebb nevén a tápiószelei génbanktól kapták meg. A vizsgálatok célja az volt, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat és nem utolsó sorban zamatos ízüket. […]

Tovább…

Vészhelyzet miatt új szükséghelyzeti engedélyek céklában és hajtatott paradicsomban

Segítség érkezett a zöldségtermesztő gazdáknak: 2 szer is használható a növények védelmére. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal engedélyezte a Yamato gombaölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását cékla kultúrában cerkospórás levélfoltosság (Cercospora beticola) ellen. Továbbá hasonló módon szükséghelyzeti engedéllyel lehet használni a hajtatott paradicsom kultúrában az Isonet T növényvédelmi eszközt paradicsom levélaknázómoly (Tuta absoluta) ellen. […]

Tovább…

Új paradicsomvírus terjed Európában: nagy veszély fenyegeti a magyar növényeket is

Az elmúlt évben egy újabb, paradicsomot károsító vírus került a növényegészségügy látóterébe: a Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) a tobamovírusok csoportjába tartozik. Legfontosabb gazdanövényei a paradicsom és a paprika, a vadon élő növények közül pedig a fekete csucsor és a kőfali libatop. A könnyen terjeszthető vírus okozta elváltozások eladhatatlanná teszik a termést. A fertőzési kockázat csökkentése érdekében a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, valamint a termesztés és forgalmazás során az általános higiénia betartása, a használt eszközök, göngyölegek alapos fertőtlenítése. […]

Tovább…

Rossz hír a magyar zöldségtermesztés számára: tovább folytatódik a művelt területek csökkenése

Jelentősen csökken az idén a zöldségtermő terület, de a szakmai szövetség szakértője szerint ez nem okoz drasztikus változást a hazai piacon. Az idén a tavalyinál 6,4 százalékkal kisebb a hazai zöldségtermő terület nagysága, viszont a főbb kultúrák közül nagyobb területen tervezik zöldborsó és étkezési paradicsom termelését a gazdák. A csemegekukorica tervezett területe 13,6, a zöldpaprikáé 21,5, a görögdinnyéé 10,7, a vöröshagymáé 3,1, a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal kisebb 2019-ben az egy évvel korábbinál. Már tavaly is hasonló mértékben zsugorodott a zöldségfélék vetésterülete az előző évihez képest, de akkor a csemegekukorica, az ipari paradicsom, a karfiol és a görögdinnye termőterülete növekedett, míg a zöldpaprikáé 12 százalékkal lett kisebb. […]

Tovább…