Új paradicsomvírus terjed Európában: nagy veszély fenyegeti a magyar növényeket is

Az elmúlt évben egy újabb, paradicsomot károsító vírus került a növényegészségügy látóterébe: a Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) a tobamovírusok csoportjába tartozik. Legfontosabb gazdanövényei a paradicsom és a paprika, a vadon élő növények közül pedig a fekete csucsor és a kőfali libatop. A könnyen terjeszthető vírus okozta elváltozások eladhatatlanná teszik a termést. A fertőzési kockázat csökkentése érdekében a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, valamint a termesztés és forgalmazás során az általános higiénia betartása, a használt eszközök, göngyölegek alapos fertőtlenítése.

A ToBRFV vírus első hivatalosan megerősített kimutatása 2014-ben Izraelben történt, majd 2015-ben Jordániában azonosították. Európában 2018-ban az olaszországi Szicíliában és Németországban azonosították, ahol a fertőzést a hatóság felszámolta. Ám Szicíliában 2019. elején újra felbukkant a vírus, de az európai esetek elszigetelt fertőzések voltak – írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A ToBRFV paradicsomvírus komoly károkat okozott Európában, és már hazánkban is érdemes fokozottan odafigyelni a megelőzésére - képünk illusztráció
A ToBRFV paradicsomvírus komoly károkat okozott Európában, és már hazánkban is érdemes fokozottan odafigyelni a megelőzésére – képünk illusztráció

A Tomato brown rugose fruit vrus 2019. elején került fel az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) figyelemfelkeltő listájára (Alert list), ahol a nem karantén szervezetek, de potenciális veszélyt jelentő károsítók vannak. Ezen károsító gyanúja esetén, mint Magyarországon elő nem fordult nem-honos károsítót, be kell jelenteni a megyei Kormányhivatalnak.

Így lehet felismerni a ToBRFV fertőzte paradicsomokat

Tünetei a paradicsomon levélen és termésen is észlelhetők, leginkább a növény felső levelein jelennek meg. A levél felülete ráncos, érdes lesz, klorotikus foltok jelennek meg rajta, az erek sárgulnak, és bizonyos esetekben elkeskenyedik a levéllemez. A terméseken sárgás vagy barnás foltok jelennek meg, ezek felülete később érdessé válik, így alkalmatlanokká válnak a friss piaci értékesítésre. A termések szabálytalanul növekedhetnek, deformáltakká is válhatnak. A tünetek megjelenését és változatait befolyásolja a fajta, a fény, a hőmérséklet és a növény tápanyagellátottsága. A vírus a fiatal palántákon okozza a legsúlyosabb tüneteket. A tünetekről ezen az oldalon nézhet meg képeket.

Miért veszélyes?

A vírus terjedhet palántával és vetőmaggal, de a legfőbb veszélyessége abban rejlik, hogy fertőzőképes maradhat mechanikai eszközökön, cipőn, ruhán, valamint a paradicsom szállítására használt göngyölegen. Így könnyen átvihető a hajtatóházak között. Nagyobb távolságra akár fertőzött területről származó paradicsom terméssel is eljuthat. A vírus további kockázata, hogy az egyéb tobamovírusokra (TMV, ToMV) kifejlesztett Tm-22 rezisztenciagén nem biztosít ellene védelmet, így fertőzést okozhat a rezisztens fajtákon is.

A fertőzési kockázat csökkentése érdekében indokolt a következő teendők elvégzése:

  • a megbízható forrásból való szaporítóanyag beszerzése
  • jó tápanyagellátottság biztosítása, a növény megfelelő fény és hőmérsékleti viszonyok közötti nevelése, a vegetatív és generatív részeinek egyensúlyban tartása
  • a tünetes növények eltávolítása
  • higiéniai eljárások alkalmazása mind a személyi állomány, mind az eszközök vonatkozásában,
  • a göngyöleg és a mechanikai eszközök fertőtlenítése
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
A mennyei paradicsom Folyamatosan nő a paradicsom szerepe a zöldségkereskedelemben szerte a világon. Ez az a növény, amiből a legtöbb fogy a zöldség-gyümölcs kategórián be...
Tökéletes komposzt néhány hónap alatt A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok él...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...