8 ezer tájfajta paradicsom palánta került a hazai földekbe

Meghozta a gyümölcsét az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet tájfajta paradicsom kutatása. A projekt első éveiben 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltak meg, országszerte 28 együttműködő ökogazdaságban. A legjobb tájfajtákat tavaly egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutatták meg a világnak. Idén pedig egy országos áruházlánc értékesítette az ÖMKi kutatásai eredményei alapján kiválasztott, szám szerint 8 ezer darab hazai tájfajta paradicsompalántát.

2019. május 16-a mérföldkő volt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet életében, ezen a napon ért ugyanis révbe többéves kutatáson alapuló tájfajta paradicsom termékfejlesztési projektjük. 2012-ben indították útjára a hazai tájfajta paradicsomok ökológiai termeszthetőségét vizsgáló részvételi kutatásukat. Ekkorra a tájfajták már teljesen kiszorultak a köztermesztésből. A kutatási munkához a vetőmagokat a Növényi Diverzitás Központtól, közismertebb nevén a tápiószelei génbanktól kapták meg. A vizsgálatok célja az volt, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat és nem utolsó sorban zamatos ízüket.

A tájfajta paradicsom palánta jelentősége komolyabb, mint azt sokan gondolnák
A tájfajta paradicsom palánta jelentősége komolyabb, mint azt sokan gondolnák

A kutatás első éveiben 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltak meg

Országszerte 28 együttműködő ökogazdaság paradicsomait vizsgálták. 2015-től pedig a Szent István Egyetemmel együttműködésben 3 termesztési szezonon keresztül 10 kiválasztott paradicsom tájfajta került részletesebb megfigyelés alá. A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákat tavaly egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutatták meg a világnak. A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel idén pedig már egy országos áruházlánc segítette a tájfajták visszavezetését a kertekbe. A cél sokkal több volt, mint az értékesítés. A termékpálya felállítása az ÖMKi, mint kutatóintézet esetében a szakmai eredmények közvetlen eljuttatását jelenti a nagyközönség felé. Kézzel fogható, nevelhető, sőt, ha minden jól megy, fogyasztható formában, ezzel is felhívva a figyelmet a kutatásaik témájára – ez esetben a tájfajta biotermékek jelentőségére.

Az összesen 8 ezer máriapócsi, gyöngyösi, és mátrafüredi tájfajta palánta az ÖMKi reményei szerint láthatóvá és érthetővé teszi a biológiai sokféleség szépségét, fontosságát és jelentőségét a hétköznapokban is.

Ez a tájfajta jelentősége

2014-es adatok alapján 369 ezer virágos növényfaj közül mindössze 200-at használunk élelmiszer előállításhoz. Ennél talán még érdekesebb az a 2017-es adat, miszerint a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több, mint 66 százalékát. A baj ezzel az, hogy ezek a kultúrnövények genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben. A tájfajták, melyek természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, sokszínűségükkel teszik lehetővé az alkalmazkodást a folyamatosan változó környezethez, az időjáráshoz és a piaci igényekhez. Genetikai erőforrást jelentenek egy alkalmazkodóképesebb, helyi adottságokhoz igazodó, a gazdák függetlenségét biztosító, fenntartható mezőgazdasági modell megvalósításához – írja az ÖMKi honlapja.

Új paradicsomvírus terjed Európában: nagy veszély fenyegeti a magyar növényeket is

Az elmúlt évben egy újabb, paradicsomot károsító vírus került a növényegészségügy látóterébe: a Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) a tobamovírusok csoportjába tartozik. Legfontosabb gazdanövényei a paradicsom és a paprika, a vadon élő növények közül pedig a fekete csucsor és a kőfali libatop. A könnyen terjeszthető vírus okozta elváltozások eladhatatlanná teszik a termést. A fertőzési kockázat csökkentése érdekében a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, valamint a termesztés és forgalmazás során az általános higiénia betartása, a használt eszközök, göngyölegek alapos fertőtlenítése.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A mennyei paradicsom Folyamatosan nő a paradicsom szerepe a zöldségkereskedelemben szerte a világon. Ez az a növény, amiből a legtöbb fogy a zöldség-gyümölcs kategórián be...
Hogyan neveljünk paradicsomot? – Csak így! Sokféle kerti praktika kering az interneten, most egy olyannal ismertetjük meg a Kedves Olvasót, amit kicsiben és nagyban is bátran alkalmazhat. Előzz...
Több a paradicsom, köszönhetően a technológiának... Bár a hazai hajtatott paradicsom termőterülete az elmúlt tíz évben felére - 400 hektárra - csökkent, a termésmennyiség folyamatosan nőtt. Az elmúlt év...
Ausztriában, fóliasátorban dolgoztam… Külföldön sem fenékig tejfel a kétkezi munkások élete. A következőkben egy beszámolót olvashatnak, amely egy paradicsomtermesztéssel foglalkozó, osztr...
Permetezzünk természetesen, tejjel! Nem kaptunk napszúrást, és azok sem, akik alkalmazzák a módszert. Azon csodálkozunk csupán, hogy eddig még nem nyert nagyobb teret ez a természetes pe...
Akcióterv segítheti a hazai biotermesztés elterjed... Tény, hogy ha nem változtat az emberiség az életvitelén, komoly problémák adódhatnak a fajfenntartás terén. Sokan hangot is adnak ennek, miniszterek, ...