A vegyszerrel leginkább szennyezett 12 gyümölcs és zöldség

Már elérhető az Environmental Working Group (EWG) idei listája, ahol 2004 óta rangsorolják azt a 12 zöldséget és gyümölcsöt, amelyek a növényvédő szerekkel, tehát rovarirtó-,  gombaölő- és gyomirtó szerekkel leginkább szennyezettek az USA-ban. A vizsgálat elég kiterjedt, mert 40 900 mintavétel alapján készül.

Bár a zöldségek és gyümölcsök szerves részét kell, hogy képezzék az egészséges életmódnak, mégis a hagyományos nagyipari módon termesztett növények sok esetben olyan vegyszermaradványokat tartalmaznak, melyek hosszú távon károsíthatják az emberi szervezetet.

A hagyományos módon termesztett szamócán huszonkétféle különböző vegyszert mutattak ki (Fotó: Pixabay, moritz320)
A hagyományos módon termesztett szamócán 22 különböző vegyszert mutattak ki (Fotó: Pixabay, moritz320)

Sokak kedvence a szamóca, már több éve a lista élén áll, azaz stabilan ez a gyümölcs tekinthető a legszennyezettebbnek. Ennek oka, hogy nagyon érzékeny a kártevőkre, ezért a jó termés csak intenzív növényvédelemmel érhető el belőle. A következmény viszont drámai. A hírek szerint a hagyományos módon termesztett szamócán huszonkétféle különböző vegyszert mutattak ki.

A második legszennyezettebb a spenót lett. A vizsgált minta 97%-án találtak valamilyen vegyszer.

A dobogó harmadik fokán a kelkáposzta áll, ami némiképp meglepetés, mert tavaly még nem szerepelt az élmezőnyben. Az előre törésének oka, hogy megnőtt iránta a kereslet, amire a farmok intenzív termesztési technológiákkal reagáltak. Ennek pedig, sajnálatos módon, részét képezi a több vegyszer használata is.

A teljes tizenkettes lista a következőképpen alakult:

1. szamóca
2. spenót
3. kelkáposzta
4. nektarin
5. alma
6. szőlő
7. őszibarack
8. cseresznye
9. körte
10. paradicsom
11. zeller
12. burgonya

Természetesen, az EWG nem csak ezt a tizenkettő növényt vizsgálta, hanem összesen negyvenhetet, így meghatározható, hogy melyek a legtisztábbak is. Ezeknek a listája a következő:

 1. avokádó
 2. csemegekukorica
 3. ananász
 4. zöldborsó
 5. hagyma
 6. papaya
 7. padlizsán
 8. spárga
 9. kivi
 10. káposzta
 11. karfiol
 12. kantalup dinnye

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!